Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Τα βρήκαν Ρωσία-Βουλγαρία για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.Αμερικανικός δάκτυλος πίσω από την στροφή της Σόφιας


Τελικά δεν έφτανε η επιθυμία Μοσχας-Σόφιας χρειαζόταν και το πράσινο φως του "πεθερού" για να πάρει σάρκα και οστά ο αγωγός.
Ετσι μετά από μεγάλο παρασκήνιο που είχε ως αποτέλεσμα και την εμπλοκή στο Project Αμερικανών (εικάζεται για την Chevron)το έργο επανεκκινεί και πάλι.H στροφή των Αμερικανών προς τον αγωγό (εκτός από τα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσουν)πιθανότατα συνδέεται και με την δυσφορία τους απέναντι στην Τουρκία και την συμπεριφορά που δείχνει η τελευταία απέναντι σε Ιράν και Ισραήλ.

Μέσα Σεπτεμβρίου λοιπόν ανακοινώνεται επιτέλους η έναρξη εργασιών κατασκευής που αφορούν τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Έχει επέλθει ΟΡΙΣΤΙΚΗ(;)συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας (φυσικά ακολουθούν Βουλγαρία και Ελλάδα) για τον πολυσήμαντο ενεργειακό αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.


Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί 14 Σεπτεμβρίου και θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την περιοχή της Θράκης. Χαρακτηριστική θα είναι η μεταφορά μεγάλων βιομηχανιών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και η αλματώδης αύξηση του πληθυσμού, ο οποίος αναμένεται να δεκαπλασιασθεί, αφού η προσφορά εργασίας και καλού βιοτικού επιπέδου θα είναι δεδομένη λόγω του μεγάλου αριθμού βιομηχανιών.

Δεδομένης της συγκεκριμένης εξέλιξης, μπορούμε να αντιληφθούμε πλέον, ξεκάθαρα, το έντονο ενδιαφέρον της Άγκυρας για την Ελληνική Θράκη, η οποία και θα κατέχει το «μερίδιο του λέοντος» στον αγωγό, αναβαθμίζοντας έτσι τον γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της ρόλο.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.