Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για την κυριαρχία στην Μαύρη θάλασσα



Η Μόσχα και το Κίεβο φαίνονται έτοιμα να υπογράψουν συμφωνίες για την επίλυση ζητημάτων θαλάσσιας κυριαρχίας και ελέγχου!

Η Ρωσία φαίνεται να αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία της με την Ουκρανία ειδικά σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα όπως αυτός του θαλάσσιου ελέγχου της Μαύρης Θάλασσας και της θάλασσας του Αζώφ.


Έτσι, το Κίεβο, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ουκρανία στις 26 Οκτωβρίου έχει ετοιμάσει μία σειρά από προτάσεις αναφορικά με την εκκολαπτόμενη συνεργασία στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Ουκρανικό υπουργείο μεταφορών και επικοινωνιών προβλέπεται να υπάρξει συνεργασία των δύο κέντρων θαλάσσιου ελέγχου στο Καυκάζ και στο Κέρτς. Επιπροσθέτως, αναμένεται να υπογραφεί συνθήκη αναφορικά με το καθεστώς αποστολών Έρευνας & Διάσωσης, τόσο στην Μαύρη Θάλασσα όσο και στην Αζοφική. Οι δύο πλευρές θα καθορίσουν ακόμα και το καθεστώς που θα διέπει την κίνηση στα στενά του Κέρτς καθώς και την κίνηση σκαφών στα εθνικά τους ύδατα.

Εκτιμάται πως το Κίεβο προχωράει σε ακόμα ένα βήμα προσέγγισης με την Μόσχα το οποίο μάλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πολύ σημαντικό αφού οι επικείμενες συμφωνίες αφορούν ζητήματα «σκληρής» εθνικής κυριαρχίας σε θαλάσσια ύδατα. Η ακριβής σχέση που θα αναπτυχθεί αλλά και το κατά πόσο θα μεταβληθούν οι ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή, επ’ ωφελεία της Μόσχα θα φανεί μόλις δημοσιοποιηθεί το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω συμφωνιών

defencepoint


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.