Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Απάντηση Παπανδρέου σε Πούτιν για Ελληνο-Ρωσικές σχέσεις και άρματα BMP-3



Απαντητική επιστολή στο πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, απέστειλε πριν μερικές ημέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος του ΤΟΜΑ BMP-3HEL, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο defencenet.gr. Στην απάντησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχεται την καθυστέρηση στην υλοποίηση της σχετικής συμφωνίας την οποία αποδίδει στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα, ζητεί από τον Ρώσο ομόλογό του "να δείξει κατανόηση", αλλά δηλώνει απερίφραστα ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί.

Σημειώνει με σαφήνεια ότι το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και από τις επισκέψεις του ιδίου τον Φεβρουάριο στην Μόσχα, όσο και κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλου εκεί τον περασμένο Μάρτιο, θα ισχύσει κανονικά και θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις και οι υπογραφές της Ελλάδας.

Μάλιστα ο Γ.Α.Παπανδρέου αναφέρει ότι οι συζητήσεις στις σχετικές επιτροπές για την τροποποίηση της διακρατικής συμφωνίας στα άρθρα που αφορούν τις ρήτρες και τα αντισταθμιστικά οφέλη θα επανεκκινήσουν άμεσα. Επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός, ευχαριστεί τον Β.Πούτιν για την αντίληψη που επιδεικνύει στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και προτείνει να υπάρξει αποπληρωμή μέρους του κόστους του προγράμματος με αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Από ελληνική πλευράς έχει εκτιμηθεί αυτό και φαίνεται ότι ετοιμάζεται μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει και προτάσεις για ρωσικές βιομηχανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, πέρα από την απορρρόφηση των αγροτικών προϊόντων και την παροχή «αντισταθμιστικού οφέλους» στο τομέα των υπηρεσιών (βασικά του τουρισμού). Το όλο θέμα σε ότ αφορά την οικονομική διάστασή του πιθανότατα θα το χειριστεί ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις ξένες επενδύσεις Χάρης Παμπούκης.

Σε μία παράλληλη κίνηση υ υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε από την ρωσική πλευρά προτάσεις για την μείωση ακόμα περισσότερο, μετά την αρχική μείωση κατά 450 εκατ. ευρώ λόγω απάλειψης ρητρών αντισταθμιστικών κλπ, του συνολικού προϋπολογισμού, έτσι ώστε να μην ξεπερνάει την εγκριθείσα από το ΚΥΣΕΑ δαπάνη του 1,29 δις. ευρώ.

Η «επιστροφές» που είχαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφορικά με την αντίδραση της ρωσικής πλευράς, «κατ’αρχήν δεν ήταν αρνητικές», υποστηρίζουν πηγές του ΥΠΕΘΑ που σημαίνει ότι δεν απέρριψαν τις ελληνικές δικαιολογίες, αλλά έμειναν στην προοπτική υλοποίησης της συμφωνίας μέσα στο 2011.

Η επιστολή ήταν πολύ προσεκτικά διατυπωμένη (ο ίδιος ο Ε.Βενιζέλος ασχολήθηκε προσωπικά με το περιεχόμενό της), είναι σαφές ότι μεταθέτει για το επόμενο έτος την ολοκλήρωση της σύμβασης, κάτι που οι Ρώσοι έτσι ή αλλιώς το γνωρίζουν και πάνω απ’όλα γίνεται προσπάθεια να γίνει κατανοητή «η πιθανή αρνητική εικόνα - που όπως υποστηρίζεται στην επιστολή - θα είχε μια τέτοια δαπάνη στην ελληνική κοινή γνώμη».

Πρόκειται για την ίδια αντίδραση που σημειώνεται πάγια τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και από τη νυν για να μην δυσαρεστήσουν τα συμφέροντα άλλων κλάδων που απομυζούν τον κρατικό προϋπολογισμό. Κι έτσι προτιμούν να αφοπλίζουν τη χώρα…

Πάντως για την ώρα η επιστολή του Γ.Παπανδρέου φαίνεται ότι απομακρύνει τον κίνδυνο διάρρηξης των ελληνορωσικών σχέσεων και θα φανεί μέχρι το τέλος του χρόνου το τι μέλλει γενέσθαι από το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος.

Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς μια επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Β.Πούτιν στην Ελλάδα την ερχόμενη άνοιξη προκειμένου να προχωρήσει ένα μεγάλο πακέτο ρωσικών επενδύσεων, πέρα από το τομέα της ενέργειας, αλλά βέβαια μια τέτοια επίσκεψη για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει να συνοδευτεί και από την υπογραφή της κύριας σύμβασης για το BMP-3HEL.

Σημειώνεται ότι βάσει του σχεδιασμού του Ε.Σ. το 2011 έπρεπε να εντάσσονταν τα πρώτα οχήματα σε υπηρεσία και να ξεκινούσε η κοινή επιχειρησιακή αξιοποίησή τους με τα LEO2HEL/A4, προκειμένου να εισέλθει ο Ε.Σ. στην εποχή του ελιγμού πεδίου μάχης.

Σε ότι αφορά τις προτάσεις για μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ της γερμανικής Rheinmetall (Marder-1A3) και BAE Systems (M2 Bradley) που είχαν υποβληθεί εκμεταλλευόμενες την καθυστέρηση στην υλοποίηση του BMP-3HEL αυτές είναι σαφές ότι δεν ευοδώθηκαν και ούτε καν εξετάζονται πλεόν.



πηγή:defencenet

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.