Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Business μέσω Τουρκίας κάνει το Ιράν.Στο καναβάτσο οι περιβόητες κυρώσεις...


Η Τουρκία επιτρέπει σε ιρανικές τράπεζες που συνδέονται µε το πυρηνικό πρόγραµµα της Τεχεράνης να συναλλάσσονται µέσα στο έδαφός της, παρά το διεθνές εµπάργκο που έχει επιβληθεί στο Ιράν.
Η Αγκυρα προσβλέπει σε εµπορικές σχέσεις αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων.


Οπως φαίνεται από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, η Τουρκία αλλά και άλλες χώρες αντιδρούν στις διεθνείς πιέσεις προκειµένου να δυσκολευτεί το Ιράν να χρηµατοδοτήσει το πρόγραµµα εµπλουτισµού ουρανίου. «Οι ανθούσες οικονοµικές και επιχειρηµατικές σχέσεις του Ιράν µε την Τουρκία», αναφέρεται σε έκθεση, «παρέχουν στο Ιράν µια διέξοδο προς ολόκληρο το ευρωπαϊκό χρηµατοπιστωτικό σύστηµα. Το γεγονός ότι η Αγκυρα λειτουργεί ως µεσάζων για ιρανική δραστηριότητα µέσω τουρκικών τραπεζών και της τουρκικής λίρας επιτρέπει σε ιρανικά κεφάλαια µε τουρκικό προσωπείο να φθάνουν στην Ευρώπη».

Η Τουρκία που είναι µέλος του ΝΑΤΟ και επιθυµεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα τελευταία χρόνια έχει όλο και πιο στενές οικονοµικές σχέσεις µε το γειτονικό της Ιράν.

Το εµπόριο µεταξύ των δύο κρατών έφθασε τα 10 δισ. δολάρια το 2008 και πιθανόν να τριπλασιαστεί τα επόµενα πέντε χρόνια, δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόµενος σε οµάδα επιχειρηµατιών που συνάντησε µαζί µε τον ιρανό αντιπρόεδρο Μοχαµάντ Ρεζά Ραχίµι.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν περισσότεροι από 100 επιχειρηµατίες και έγινε εµφανές ότι οι Τούρκοι επιθυµούν να επενδύσουν στις βιοµηχανίες υφασµάτων, µηχανηµάτων και αυτοκινήτων του Ιράν, που είναι κυρίως κρατικές. Μεγάλο µέρος αυτών των εµπορικών συναλλαγών είναι νόµιµο, σύµφωνα όµως µε διπλωµατικούς κύκλους, αν η Τουρκία γίνει καταφύγιο για ιρανικές τραπεζικές δραστηριότητες, η Τεχεράνη θα µπορεί πολύ πιο εύκολα να παρακάµπτει τις διεθνείς κυρώσεις.

Συµφέροντα

Οι ειδικοί θεωρούν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να πεισθεί η Τουρκία να αγνοήσει τα δικά της οικονοµικά συµφέροντα και να περιορίσει τις δραστηριότητες των περισσοτέρων από 12 ιρανικών τραπεζών στις οποίες έχει επιβληθεί εµπάργκο συναλλαγών από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Η Αγκυρα υποχρεούται να τηρήσει µόνο τις αποφάσεις του ΟΗΕ και οι τράπεζες που θα αντιµετωπίσουν ποινές από τις ΗΠΑ επειδή συναλλάσσονται µε ιρανικές εταιρείες είναι µόνο εκείνες που έχουν παραρτήµατα στις ΗΠΑ.
Στις αρχές του χρόνου οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες πίεσαν τα Ηνωµένα Εθνη να βάλουν στη µαύρη λίστα την κεντρική τράπεζα του Ιράν, την Τράπεζα Εξαγωγικής Ανάπτυξης, την τράπεζα Μελάτ και άλλες. Αντιµετώπισαν όµως την έντονη αντίδραση της Κίνας, που διατηρεί στενούς εµπορικούς δεσµούς µε το Ιράν.


ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η Αγκυρα επεκτείνει τη συνεργασία της µε την Τεχεράνη, µε επενδύσεις στον τοµέα της βιοµηχανίας

Οι κυρώσεις έµειναν στα χαρτιά

ΟΙ ΗΠΑ και η Ε.Ε. επέβαλαν κυρώσεις στη δεύτερη µεγαλύτερη τράπεζα του Ιράν, τη Μελάτ, καθώς διαπίστωσαν ότι «τα τελευταία επτά χρόνια έχει πραγµατοποιήσει συναλλαγές ύψους εκατοντάδων εκατοµµυρίων δολαρίων για λογαριασµό ιρανικών εταιρειών που ασχολούνται µε το πυρηνικό και το αµυντικό πρόγραµµα της χώρας».

Οµως η τράπεζα συνεχίζει να λειτουργεί τα τρία υποκαταστήµατά της στην Τουρκία – στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα και τη Σµύρνη – χωρίς να αναµειγνύεται η τουρκική κυβέρνηση, γεγονός που έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον. Η Τουρκία και η Βραζιλία ήταν οι πρώτες χώρες που ψήφισαν εναντίον της απόφασης για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, τον Ιούνιο – στο παρελθόν όσες χώρες διαφωνούσαν, απείχαν. Οι Τούρκοι και οι Βραζιλιάνοι απέδωσαν την ψήφο τους στην απαξιωτική στάση των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων στο µεσολαβητικό σχέδιο που είχαν υποβάλει για την ανταλλαγή πυρηνικών καυσίµων µε το Ιράν, καθώς ήλπιζαν ότι θα ελάττωνε την ένταση στις σχέσεις της Τεχεράνης µε τη διεθνή κοινότητα.

Tα Νέα

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.