Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Έτοιμη να προσχωρήσει στον Ρωσικό στρατιωτικό οργανισμό CSTO η Ουκρανία



Όπως μεταδίδουν τα Ρωσικά Μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα το Itar tass η Ουκρανία είναι ένα βήμα πριν την στρατηγική προσχώρησή της στον Ρωσικό στρατιωτικό άξονα CSTO

Υπενθυμίζεται πως ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO: Collective Security Treaty Organization) στον οποίο εκτός από την Ρωσία συμμετέχουν η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και η Κιργιζία αποτελεί τον Ευρασιατικό στρατιωτικό βραχίονα της Μόσχας στην περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή στον χώρο τον οποίο αποκαλεί ως «Εγγύς Εξωτερικό» (Near Abroad).

Έτσι σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του CSTO, Νικολάι Μπορντιούτζα, η συμμαχία εξετάζει το ενδεχόμενο η Ουκρανία να εισέλθει στους κόλπους της αρχικώς υπό το καθεστώς μίας ειδικής σχέσης. Σύμφωνα με τον Ν. Μπορντιούτζα, η συμμαχία επιζητεί την στενή συνεργασία με το Κίεβο, ενώ υπογραμμίζεται πως η εισδοχή της εν λόγω χώρας στον αμυντικό οργανισμό είναι μια απόφαση την οποία θα λάβει το Κίεβο σε μία εθελοντική βάση. Η Ουκρανία, σημείωσε ο γενικός γραμματέας του CSTO, ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει σε όποιον στρατιωτικής υφής οργανισμό επιθυμεί
.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μόλις πριν από δύο χρόνια η Ουάσιγκτον και η Μόσχα έφτασαν στα όρια την ανοιχτής σύγκρουσης αναφορικά με την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η Ευρώπη δε φάνηκε πως δεν είχε κοινή πολιτική με κάθε χώρα να προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα.

Σήμερα, λίγους μόλις μήνες μετά, οι αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του Κιέβου έχει κάνει την χώρα να λειτουργεί ως «εκκρεμές», δηλαδή ο πολιτικός προσανατολισμός να έχει στραφεί προς το Κρεμλίνο.

Η Ουκρανία αν πραγματικά επιθυμεί να εισέλθει στην ρωσική στρατιωτική σφαίρα επιρροής,θα είναι δύσκολο να συμβεί για τον πολύ απλό λόγο το Κίεβο λαμβάνει τεράστια οικονομική βοήθεια από το… Δ.Ν.Τ. Για να συμβεί η «επανένωση» του Κιέβου με την μαμά-πατρίδα θα πρέπει το Κρεμλίνο να αναλάβει να σηκώσει το οικονομικό βάρος της συγκεκριμένη επιλογής καθώς και να καθαρίσει τους λογαριασμούς της Ουκρανίας με το Δ.Ν.Τ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.