Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Την πραγματική δράση της MI6 δημοσιεύει Βρετανός συγγραφέας


Για πρώτη φορά στα χρονικά η MI6 έδωσε πρόσβαση στα αρχεία της από το 1909 έως το
Ένα κόσμο με ριψοκίνδυνους πράκτορες ικανούς να πηδήξουν από πλοία, να διεισδύσουν σε ευρωπαϊκές χώρες υπό ναζιστική κατοχή, βρίσκοντας όμως ταυτόχρονα το χρόνο να απολαύσουν ένα μπουκάλι σαμπάνια μαζί με όμορφες γυναίκες, περιγράφει το πρώτο βιβλίο που κυκλοφορεί στα χρονικά με την επίσημη ιστορία της βρετανικής MI6.

«Οι αληθινοί Τζέιμς Μποντ είναι πολύ πιο ενδιαφέροντες από τους φανταστικούς» λέει ο ιστορικός Κιθ Τζέφρι, συγγραφέας του βιβλίου που κυκλοφόρησε την Τρίτη. «Είναι άνδρες και γυναίκες. Είναι αληθινοί άνθρωποι. Έχουν αληθινές αδυναμίες και αληθινό κουράγιο» δηλώνει.


Οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας έδωσαν για πρώτη φορά το πράσινο φως για την έκδοση ενός βιβλίου με τα αρχεία τους από το 1909 έως το 1949.

Ο Κιθ Τζέφρι είχε αποκλειστική πρόσβαση στα αρχεία της μυστικής υπηρεσίας από το 1909, οπότε και δημιουργήθηκε η ΜΙ6, έως τις αρχές του Ψυχρού Πολέμου.

Στις 800 σελίδες του το βιβλίο περιγράφει ιστορίες με «άρωμα» Τζέιμς Μποντ, μόνο που προστίθενται ισχυρή δόση γραφειοκρατίας, καβγάδες με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και περιορισμένος προϋπολογισμός για τη δράση των πρακτόρων.

Ένας από τους πράκτορες που αναφέρεται στο βιβλίο, ο Μπιλ «Μπίφι» Ντάντερντειλ ήταν στενός φίλος του συγγραφέα του Τζέιμς Μποντ Ίαν Φλέμινγκ, και ίσως να αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του διάσημου πράκτορα 007.

Ήταν κατάσκοπος της MI6, μιλούσε ρωσικά, ήταν γνωστή η κλίση του στις όμορφες γυναίκες και τα γρήγορα αυτοκίνητα και είχε εξαιρετική ευγένεια.

Στο βιβλίο επιβεβαιώνεται επίσης για πρώτη φορά ότι ο Γκράχαμ Γκριν, ο Άρθουρ Ράνσομ και ο Γουίλιαμ Σόμερσετ Μομ ήταν μυστικοί πράκτορες της Βρετανίας.

Πάντως, ο Κιθ Τζέφρι χαρακτηρίζει «μύθο» τη λεγόμενη «άδεια να σκοτώνουν» που λέγεται ότι είχαν οι πράκτορες, διαβεβαιώνοντας ότι οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών είχαν εμπλακεί μόνο σε δύο δολοφονίες εκτός νομικού πλαισίου.

Ο ιστορικός ρίχνει φως σε εξαιρετικά ευαίσθητες επιχειρήσεις της ΜΙ6, όπως την ανατίναξη πέντε πλοίων ώστε να μην μπορέσουν να φτάσουν στην Παλαιστίνη, που τότε βρισκόταν υπό Βρετανική Εντολή, εβραίοι πρόσφυγες, ενώ αποκαλύπτει ότι η ΜΙ6 κατασκόπευε ακόμα και συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας Σερ Τζον Σκάρλετ, η έκδοση αυτού του βιβλίου «είναι ένα τεράστιο βήμα [...] τέτοιο που δεν έχουμε δει ποτέ έως τώρα και που δεν θα ξαναδούμε ποτέ».


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.