Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Κρυπτογράφοι της Stazi στις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ



Κρυπτογράφοι που εργάζονταν άλλοτε για τη Stazi, τη μυστική αστυνομία της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (RDA) βρίσκονται εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια στην υπηρεσία των γερμανικών αρχών και εργάζονται κυρίως για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, αναφέρει το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.

Έπειτα από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, περίπου δώδεκα κρυπτογράφοι προσελήφθησαν μυστικά από τη δυτικογερμανική κυβέρνηση του Helmut Kohl ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτοί οι ειδικοί στην κρυπτογράφηση να θέσουν το ταλέντο τους στην υπηρεσία της Μέσης Ανατολής, διευκρινίζει το περιοδικό που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

«Πρόκειται για εξαιρετικούς μαθηματικούς που δεν έχουν προσωπικά κανένα ψεγάδι», δήλωσε ο Otto Leiberich, πρώην υπεύθυνος των δυτικογερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος ενεπλάκη στην επιχείρηση.

Εξαιτίας του ότι ήταν πολύ ευαίσθητο θέμα να στρατολογηθούν επίσημα στο πλαίσιο των δυτικογερμανικών δομών αυτοί οι άνδρες που προέρχονταν από τη RDA, η κυβέρνηση της Βόνης αποφάσισε να συγκαλύψει την επιχείρηση αναθέτοντάς τους σε μία ιδιωτική επιχείρηση, τη Rohde & Schwarz SIT, η οποία έχει σήμερα την έδρα της στο Βερολίνο, γράφει το περιοδικό.

Ορισμένοι από τους κρυπτογράφους αυτούς εργάζονται ακόμη στην επιχείρηση αυτή που αυτοχαρακτηρίζεται ως «προνομιούχος προμηθευτής κρυπτογραφίας υψηλής ασφαλείας» για το ΝΑΤΟ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.