Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ (ADM & THYSSEN).ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ"



Συνεχίζονται οι εκβιασμοί και οι παλινωδίες των υποτιθέμενων "στρατηγικών επενδυτών" του Σκαραμαγκά με θύμα το υ/β Παπανικολής, την Άμυνα της χώρας και τους εργαζόμενους των ναυπηγείων

Ενώ υπήρξε ανακούφιση από την οριστική συμφωνία (αν και μάτωσε το Δημόσιο) που επήλθε τον Σεπτέμβρη και κυρώθηκε με νόμο στην βουλή για την μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το Γερμανοαραβικό consortium ADM-THYSSEN εγείρει νέες απαιτήσεις τινάζοντας την συμφωνία που οι ίδιοι επέβαλαν τον προηγούμενο μήνα.

Ο εκπρόσωπος της ADM Ισκαντάρ Σάφα δηλώνει ότι χαλάει η συμφωνία λόγω καθυστέρησης στην παραλαβή των πιστοποιητικών που σβήνουν το πρόστιμο των 230 εκατ. ευρώ της Ε.Ε. (συν τους τόκους, φυσικά) αλλά και άλλων θεμάτων και την ελληνική πλευρά δια πηγής προσκείμενης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Εγάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει οργισμένη ότι «Η συμφωνία ισχύει, είναι νόμος του κράτους και όλοι πρέπει να την σεβαστούν».



Οι "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ" τώρα απαιτούν:

α)Να έχει εκδοθεί η γνωμοδότηση του υπουργείου Οικονομικών για το γερμανικό αίτημα να μην καταβληθούν φόροι περίπου 6 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από τον φορολογικό έλεγχο των ΕΝΑΕ, διαδικασία τυπική πριν την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας.
β)Άρση του προστίμου των 230 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προ του 2000 παράνομες επιχορηγήσεις και η διαδικασία μεταβίβασης των εγκαταστάσεων και γαιών του 25% των ΕΝΑΕ που έχουν χαρακτηριστεί ως πολιτικό ναυπηγείο.

Η ADM γνωστοποίησε ότι διατίθεται να αναλάβει την ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ μέσω συνεργαζόμενης με αυτήν εταιρείας (όχι θυγατρική της) μεθόδευση όμως που αντιβαίνει στις προβλέψεις του πρόσφατα κυρωθέντος από τη Βουλή των Ελλήνων νόμου!!!

Για την νέα τροπή ενημερώθηκε και η γερμανική πλευρά στην οποία μάλιστα επισημάνθηκε ότι τυχόν πραγματοποίηση του closing και αποδέσμευση της πρώτης δόσης των 250 εκατ. ευρώ τα οποία βρίσκονται ήδη κατατεθειμένα σε χρηματικό ένταλμα πληρωμής (ΧΕΠ) στην Τράπεζα της Ελλάδος συνεπάγεται την αυτόματη ακύρωση της συμφωνίας μεταβίβασης.

Η όλη ιστορία δημιούργησε αναστάτωση στους εργαζόμενους.Εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων στα ΕΝΑΕ επισκέπτονται τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας καθώς η κατάσταση των εργαζομένων έχει φτάσει στο απροχώρητο, η ανασφάλειά τους δε στο μέγιστο.

Η ανάγκη για μια συνολική πολιτική για τη ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας είναι επιτακτικότερη απ'οσο ποτέ.Το θέμα είναι να υπάρξουν σωστές επιλογές στρατηγικού επενδυτή προς όφελος της χώρας και των εργαζομένων.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.