Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Πυρηνικός "εκβιαστής" στην πίσω αυλή των ΗΠΑ ο Ούγκο Τσάβες


Φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα ακόμη πρόβλημα: Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βενεζουέλας μπορεί να προστεθεί σε αυτό του Ιράν και της Βόρειας Κορέας στο εγγύς μέλλον. Η ανακοίνωση έγινε την επόμενη μέρα των εκλογώναπό τον Ούγκο Τσάβες.

Ο κόσμος μπορεί να δει μια άλλη πυρηνική δύναμη, ακριβώς δίπλα στις ΗΠΑ .

Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δήλωσε ότι το Καράκας διενεργεί προκαταρκτική αξιολόγηση των δυνατοτήτων για την ανάπτυξη του εθνικού πυρηνικού προγράμματος.


Εδώ είναι η δήλωση του επικεφαλής της χώρας της Νότιας Αμερικής: «Αναλάβαμε το έργο πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, και κανείς δεν θα μας σταματήσει Χρειαζόμαστε αυτό το πρόγραμμα και τώρα έχουμε αναλάβει την πραγματοποίηση προγραμμάτων βασικών προκαταρκτικών δοκιμών..»

Όπως τονίστηκε από τον ηγέτη της Βενεζουέλας,χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ο «αποκλειστικά ειρηνικός χαρακτήρας», και η χώρα του δεν χρειάζεται πυρηνικά όπλα: "

Ωστόσο, είναι απίθανο ότι αυτές οι λέξεις θα είναι επαρκής για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι η Ουάσιγκτον, μάταια προσπαθεί να λύσει το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, θα ήταν ευπρόσδεκτη σε μια τέτοια πρωτοβουλία από τη Βενεζουέλα.

Το Ιράν έχει δηλώσει, επίσης, μια καθαρά "ειρηνική φύση" του πυρηνικού του προγράμματος. Παράλληλα, η αμερικανική πολιτική ελίτ αγνοεί την ύπαρξη των πυρηνικών όπλων στο Ισραήλ που αρνείται να προσχωρήσει στη Συνθήκη Μη Διάδοσης.

Επιλεκτική προσέγγιση ΗΠΑ για το πυρηνικό ζήτημα είναι απολύτως κατανοητό. Η Ουάσινγκτον παραμένει πίστη και διαχρονική σε ένα συγκεκριμένο καθεστώς στην πολιτική της..

Επιπλέον, το καθεστώς του Τσάβες θεωρείται από τις ΗΠΑ μια σημαντική ταραχοποιός ΧΏΡΑ στη Λατινική Αμερική,η οποία παραδοσιακά θεωρείται η «Αμερικανική πίσω αυλή." Μετατροπή της χώρας σε πυρηνική δύναμη θα είναι μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με την Βενεζουέλα πρέπει να είμαστε αρκετά γενναίοι για να υλοποιηθεί αυτό το φιλόδοξο σχέδιο Και μπορούμε να εξηγήσουμε την τάση αυτή μόνο από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση στη χώρα σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή Vladimir Khrustalev

"Το ενδιαφέρον του Ούγκο Τσάβες στην ανάπτυξη της δικής της πυρηνικής ενέργειας του είναι καλά θεμελιωμένη," ο εμπειρογνώμονας πιστεύει. "Το διακύβευμα στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας δεν ήταν δικαιολογημένο.Η παρουσία των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να λύσει πολλά από τα σημερινά προβλήματα ενέργειας της Βενεζουέλας και τον περιορισμό της κατανάλωσης υδρογονανθράκων.

Όσον αφορά την πρακτική στιγμή - την εφαρμογή αυτού του φιλόδοξου έργου - η Βενεζουέλα δεν είναι σε θέση να το κάνει ανεξάρτητη, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Αυτό ισχύει και για την «ειρηνική ατομική ενέργεια» και τις προοπτικές της κατοχής πυρηνικών όπλων. Το βασικό θέμα είναι η έλλειψη κατάλληλα ειδικευμένου επιστημονικού και μηχανικού προσωπικού.

Όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της αγοράς,οι εργασίες πυρηνικού σταθμού είναι μόνο θέμα πληρωμής. Διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις μπορεί να χτίσουν και να εκτελέσουν την εγκατάσταση αυτή. Η πυρηνική ενέργεια είναι το πιο σημαντικό κλειδί της τεχνολογίας, η κατοχή της βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση της χώρας. Όσο για την "ειρηνική ατομική ενέργεια",« για τις χώρες του τρίτου κόσμου η κατοχή πυρηνικών σταθμών είναι θέμα εθνικού γοήτρου, η οποία αποτελεί είδος σύμβολο της ανεξαρτησίας και μια θέση στο κλαμπ των "ανεπτυγμένων".

Αυτό είναι κάτι σαν τη σοβιετική ιδέα της ηλεκτροδότησης όλης της χώρας.

Όσον αφορά την προοπτική ότι μετά την απόκτησή της η Βενεζουέλα θα επιθυμούσε να αποκτήσει ένα «πυρηνικό μεγάλο ραβδί," αυτή η επιλογή, επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια πιο μακρινή προοπτική.Παρόλα αυτά
μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να υλοποιηθεί με την βοήθεια χωρών όπως η Βραζιλία, η Βόρεια Κορέα , το Ιράν κτλ


Μιλώντας για το ενδιαφέρον της Βενεζουέλας για την απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας και την ευρύτερη εφαρμογή της, είναι απαραίτητο να έχουμε κατά νου ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό και των άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής.Η Βραζιλία είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία σε αυτό. Σε ένα χρόνο, μαζί με την Αργεντινή, έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η τάση προς την αναθεώρηση των σχέσεων της χώρας με πυρηνικά όπλα παρατηρείται στη Βραζιλία. Σήμερα είναι επίσης ένα άλλο σύμβολο της δύναμης και της πολιτικής ανεξαρτησίας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.