Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Οπλο για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη


«Κλειδί» για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί για τους άντρες ασφαλισμένους η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας. Μάλιστα, από τη νέα χρονιά αρχίζει η εφαρμογή ενός νέου πακέτου ευνοϊκών ρυθμίσεων, που καθιστούν φτηνότερη την εξαγορά του στρατού.


Συγκεκριμένα στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο προβλέπεται πως σε όσα Ταμεία εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας η στρατιωτική θητεία αναγνωρίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2011 με έκπτωση 30%. Μάλιστα, η έκπτωση φτάνει το 50% για όσους προχωρήσουν στην αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

Το «Εθνος» παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό για το πώς αναγνωρίζεται η στρατιωτική θητεία.

Στον οδηγό καταγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις που ισχύουν στον δημόσιο τομέα αλλά και στα Ταμεία των μισθωτών, των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ) και των αγροτών (ΟΓΑ). Ειδική αναφορά γίνεται στον τρόπο αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας από όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Παράλληλα καταγράφονται όλες οι αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ το 2011 και το 2015.

Στον οδηγό υπάρχουν και χρήσιμες συμβουλές για τους ασφαλισμένους, προκειμένου να γνωρίζουν με ακρίβεια το πότε ακριβώς πρέπει να προχωρήσουν στην αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας. Στόχος είναι να αποφευχθούν λάθη από τους υποψήφιους συνταξιούχους και να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα λύση.

Παράλληλα, δημοσιεύονται παραδείγματα τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να γίνει ευκολότερη η αποκωδικοποίηση των ασφαλιστικών διατάξεων. Σημειώνεται πως καθοριστική για την έκδοση του οδηγού είναι η συμβολή του δικηγόρου Διονύση Ρίζου, που ειδικεύεται σε ασφαλιστικά θέματα.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Διονύσης Ρίζος, «η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας για τη θεμελίωση ή την προσαύξηση της σύνταξης σε συνδυασμό με τις αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου 2011 είναι ένα από τα κλειδιά για να «αποκωδικοποιήσει» ο ασφαλισμένος την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η έκπτωση στο κόστος εξαγοράς βοηθά τους εργαζομένους που δεν έχουν έτερη πηγή πλασματικού χρόνου, αλλά και τους χαμηλόμισθους να καλύψουν γρήγορα το έδαφος που χάνουν από τις επικείμενες αλλαγές».


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.