Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Το Γερμανικό λόμπι κρύβεται πίσω απο την παραίτηση Βασιλάκου;


Λίγα 24ωρα πριν το θρυλικό λόγω τεχνικών προβλημάτων υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, υψώσει την ελληνική σημαία, ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών του Πενταγώνου Βαγγέλης Βασιλάκος, υποβάλει στον υπουργό Άμυνας τη παραίτησή του.

Η σύμπτωση είναι αξιοπρόσεκτη. Ο κ.Βασιλάκος έσπασε κάθε ρεκόρ παραμονής στη θέση του Διευθυντή Εξοπλισμών. Τοποθετήθηκε το 2006 με υπουργό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Το πρώτο δύσκολο θέμα που προέκυψε, ήταν το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

Ο κ.Βασιλάκος είχε ταχθεί υπέρ της σκληρής στάσης έναντι των Γερμανών και πληροφορίες τον θέλουν ως υπέρμαχο της προσφυγής στη Διεθνή Διαιτησία. Τελικά η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει τη πιο "βελουδίνη" αντιμετώπιση, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί, λίγο πριν από τις εκλογές του 2009,να προσφύγουν εκείνοι στην Διαιτησία και να μας στριμώξουν για τα καλά.

Όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε την ηγεσία του Πενταγώνου, διατήρησε χωρίς ενδοιασμούς τον κ.Βασιλάκο στη θέση του. Οι Γερμανοί έθεσαν όρο στον υπουργό να μην συμμετέχει ο κ.Βασιλάκος στις διαπραγματεύσεις για τα ναυπηγεία και τα υποβρύχια και αυτό μάλλον ανέβασε τις μετοχές του Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών. Οι συνεχείς επιθέσεις που δεχόταν από επιχειρηματικούς κύκλους ο κ.Βασιλάκος ήταν ένα ακόμη στοιχείο που η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου προσμετρούσε στα θετικά του διευθυντή που "κληρονόμησε" από τη προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο κ.Βασιλάκος "κατηγορήθηκε" ως άνθρωπος που είχε εμμονές οι οποίες δεν του επέτρεπαν να λύσει θέματα.

"Μας θεωρεί όλους -εκ των προτέρων- απατεώνες",
έλεγαν επιχειρηματίες του χώρου των εξοπλισμών οι οποίοι πολύ συχνά παραπονούνταν ότι ο κ.Βασιλάκος, ούτε καν δεχόταν να τους συναντήσει. Η αλήθεια είναι ότι ο κ.Βασιλάκος ήταν εξαιρετικά σχολαστικός ακόμη και με το "και" που αναφερόταν σε κάθε σύμβαση. Αλλά με όλα αυτά που αποκαλύπτονται μέρα με την μέρα για προμήθειες του παρελθόντος,ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει για "σχολαστικότητα";

Η παραίτησή του είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει πλήθος φημών και σεναρίων. Η αφορμή και πολύ περισσότερο η αιτία της παραίτησης τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να είναι απλά ότι "έκλεισε ένας κύκλος",όπως διαρρέουν πηγές της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την παραίτηση του Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών Βαγγέλη Βασιλάκου και ανακοίνωσε ότι αντικαταστάτης του είναι ο υποπτέραρχος ε.α Δημήτρης Γεωργιόπουλος.Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου "ο κ. Βασιλάκος υπέβαλε την παραίτησή του προκειμένου να προγραμματίσει τη νέα φάση της επαγγελματικής του δραστηριότητας, αφού ολοκλήρωσε έναν μακρύ κύκλο στη θέση του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ και μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου παραμονής στη θέση του υπό τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε τον κ. Βασιλάκο για τις υπηρεσίες που προσέφερε με στόχο την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και τον παρακάλεσε να παραμείνει στη θέση του από την ημέρα της υποβολής της παραίτησής του έως την ημέρα της επίσημης αποδοχής της.

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας νέος Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ διορίστηκε ο υποπτέραρχος ε.α. και επίτιμος Υπαρχηγός του ΓΕΑ κ. Δημήτριος Γεωργιόπουλος."

newsit


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.