Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Κρίσιμη σύνοδος για το μέλλον του ΝΑΤΟ


Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται όλοι μαζί στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας στα επόμενα δέκα χρόνια. «Το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία» διακηρύσσει ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Για να παραμείνει όμως επιτυχημένη η Συμμαχία, θα πρέπει να ξαναεφεύρει τον …εαυτό της υποστηρίζει ο Ράσμουσεν και κάνει λόγο για το ΝΑΤΟ της ψηφιακής εποχής…» Ο Ράσμουσεν υποστηρίζει ότι η Συμμαχία θα εξακολουθήσει να προστατεύει εννιακόσια εκατομμύρια πολίτες από έξωθεν απειλές και την επόμενη δεκαετία. Μόνο που η έξωθεν απειλή του μέλλοντος προφανώς δεν είναι μία στρατιά τεθωρακισμένων στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, οι νέες απειλές είναι ασύμμετρες και απρόβλεπτες: τρομοκρατικές ενέργειες, επιθέσεις σε αποθέματα πρώτων υλών ή δρόμους ανεφοδιασμού, πυραυλικές δοκιμές για παράδειγμα στο Ιράν, επιθέσεις χάκερ σε κρατικά δίκτυα υπολογιστών. Μπορεί όμως μία επίθεση χάκερ να προκαλέσει την επέμβαση του ΝΑΤΟ με βάση το περίφημο άρθρο 5 στο καταστατικό της Συμμαχίας;

Δεν είναι βέβαιο, αλλά και δεν αποκλείεται εκ των προτέρων, υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν: «Ούτε οι cyber επιθέσεις, ούτε οποιεσδήποτε άλλες επιθέσεις μπορούν να θεωρηθούν εκ των προτέρων ότι εμπίπτουν στο άρθρο 5. Θα έλεγα ότι επικρατεί μία 'εποικοδομητική αβεβαιότητα' και θα έλεγα επίσης ότι αυτό ακριβώς είναι και το δυνατό σημείο του άρθρου 5» λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας.

Με απλά λόγια το ΝΑΤΟ θα προτιμούσε να μη δεσμευθεί για το πότε και το αν θα επέμβει, έτσι ώστε ο επιτιθέμενος να αισθάνεται πάντα την απειλή του. Στα πλαίσια της Ατλαντικής Συμμαχίας επικρατούν διαφορετικές απόψεις και εκφράζονται λεπτές αποχρώσεις ως προς αυτό. Η Γερμανία δεν απορρίπτει μία διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 5, αλλά επιμένει ότι μία νατοϊκή επέμβαση πρέπει να καλύπτεται και από εντολή των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελλε προτείνει νέα βήματα αφοπλισμού: «Ακόμα και τα τελευταία πυρηνικά όπλα που παραμένουν εγκατεστημένα στη Γερμανία θα πρέπει να απομακρυνθούν. Η Γερμανία θα γίνει αποπυρηνικοποιημένη χώρα…» τονίζει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Αυτό το αίτημα του Γκίντο Βέστερβελλε δεν καταγράφεται επισήμως στην ατζέντα του ΝΑΤΟ.

Πάντως η Ατλαντική Συμμαχία υπόσχεται ότι θα συστήσει μία ειδική επιτροπή για θέματα αφοπλισμού και θα προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα. Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν μάλιστα ότι με τη νέα αντιπυραυλική ασπίδα που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ, θα είναι εύκολο να αποσυρθούν τα συμβατικά πυρηνικά όπλα για έναν πολύ απλό λόγο: σε λίγες δεκαετίες τα όπλα αυτά θα είναι παρωχημένα…


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.