Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Μας πρόλαβε η Τουρκία...


Του Γ.Ρωμαίου (το βήμα)

Με το σύνθημα «Επανάσταση στην Παιδεία, στην Ερευνα και στην Τεχνολογία» είχε υποδεχθεί ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου στο Μαξίμου, στις αρχές Σεπτεμβρίου, δύο νέους Ελληνες οι οποίοι είχαν βραβευθεί από τη Μicrosoft και θα εκπροσωπούσαν τη χώρα σε διεθνή διαγωνισμό.

Το σύνθημα μετεξελίχθηκε, με ασυνήθη ταχύτητα, σε πολιτική. Σε μία εβδομάδα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.opengov.gr νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει επιδότηση ως και 60% σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναπτύξουν δράσεις εξαιρετικά προηγμένων τεχνολογιών και καινοτομιών.

Μετά δέκα ημέρες ανακοινώθηκε η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας. Εντυπωσιάζουν οι επιστημονικοί τίτλοι και το ερευνητικό έργο των δέκα μελών του Συμβουλίου. Μετέχουν οκτώ Ελληνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και δύο ξένοι. Οι γνώσεις και η ερευνητική εμπειρία τους συνιστούν ασφαλή εγγύηση για το στάδιο των προτάσεων και των επιλογών στους τομείς της Ερευνας και της Τεχνολογίας και γενικά τον σχεδιασμό. Η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ταξίδευσε ως τη μακρινή «Μέκκα» της υψηλής τεχνολογίας, την περίφημη Silicon Valley των ΗΠΑ. Είχε συνάντηση εργασίας με 55 Ελληνες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην έρευνα και στην πρακτική εφαρμογή της στην περιοχή αυτή. Στόχος της πρωτοβουλίας της υπουργού είναι η δημιουργία δικτύου ερευνητών- επιχειρηματιών μεταξύ Silicon Valley και Ελλάδας.

Από ιδέες και φιλόδοξα προγράμματα πάμε καλά. Πλήθος οι έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Πρόσφατες περιπτώσεις, ο καθηγητής Κώστας Γαλιώτης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο επίκουρος καθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Παπαγγελής και ο ερευνητής του σημαντικού Ιδρύματος Τεχνολογίας & Ερευνας Κρήτης δρ Παρθένιος μετείχαν στις έρευνες των δύο ρώσων επιστημόνων, οι οποίοι τιμήθηκαν με το Νομπέλ Φυσικής.

Το πρόβλημα όμως είναι η υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος. Αν ακολουθηθεί η διαδικασία των επενδύσεων και η εμπλοκή της «βασιλεύουσας» γραφειοκρατίας ελάχιστες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας. Εκτός αν διδαχθούμε από την τακτική της γείτονος Τουρκίας, η οποία μας πρόλαβε και απέσπασε τον συμπατριώτη μας Μr Βlackberry, τον Μάικ Λαζαρίδη. Είναι ο αφευρέτης του περίφημου κινητού τηλεφώνου 3ης γενιάς. Από τους πρώτους χρήστες ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Μ. Λαζαρίδης έχει μια επιχείρηση στην Αμερική με 12.000 υπαλλήλους και ένα μικρό Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης στην Ευρώπη. Σε ηλικία 49 ετών, σήμερα, συγκαταλέγεται στους 100 πλουσιότερους στον κόσμο και η αξία της εταιρείας του, της RΙΜ, αποτιμάται σε 33 δισ. δολάρια. Τον ερχόμενο χρόνο θα κυκλοφορήσει έναν νέο φορητό υπολογιστή-ταμπλέτα, τον οποίο παρουσίασε σε πανηγυρική τελετή στο Σαν Φρανσίσκο. Φιλοδοξία του ήταν να αναπτύξει το Κέντρο Ερευνας της Ευρώπης. Και αυτό θα γίνει στην Τουρκία! Ο πρόεδρος του πανίσχυρου Κέντρου Επενδύσεων της Τουρκίας «ανακάλυψε» ότι ο Μ. Λαζαρίδης είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Εφυγε σε ηλικία πέντε ετών για τον Καναδά, από όπου ξεκίνησε την ανοδική πορεία προς το...Βlackberry. Η πρώτη συνάντηση πήγε καλά. Ελκυστικές οι προσφορές των Τούρκων. Του πρόσφεραν ακόμη και την τουρκική υπηκοότητα. Με παρέμβαση του ίδιου του Ερντογάν ξεπεράστηκε το εμπόδιο της υποχρεωτικής στράτευσης! (Εμείς παραβλέπαμε τους όρους για την ελληνική υπηκοότητα σε ξένους ποδοσφαιριστές!) Και οι εφημερίδες της Αγκυρας πανηγύριζαν με πρωτοσέλιδους τίτλους: «Ο Μr Βlackberry γίνεται Τούρκος».

Ας μην εκπλησσόμαστε διότι η Τουρκία τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης... Κίνας και ο πρωθυπουργός της Κίνας πριν από λίγες ημέρες την επιβράβευσε με εξαγγελία επενδύσεων ύψους 100 δισ. δολαρίων! Και δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν αυτές οι επενδύσεις υλοποιηθούν με ταχύ ρυθμό. Εκτός αν το ΠΑΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ «εκστρατεύσουν» στη Μικρά Ασία και αποτρέψουν το «ξεπούλημα» της Τουρκίας στους Κινέζους...


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για τα λεφτά τα κάνεις όλα;

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.