Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Η πυρηνική δυναμική της Ρωσίας θα διατηρείται όσο θα υπάρχει η απειλή χρήσης βίας


Οι ισχυρότατες αμερικανικές θερμοπυρηνικές βόμβες B -53 που είχαν κατασκευαστεί κάποτε για την καταστροφή των υπόγειων καταφυγίων της σοβιετικής ηγεσίας, αποφασίστηκε να καταστραφούν. ΄Ετσι δήλωσε η Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.«Οι διεθνολόγοι βλέπουν αυτή τη δήλωση ως ουσιαστικό βήμα στο δρόμο προς την «επανεκκίνηση» των ρωσοαμερικανικών σχέσεων.

Χρειάζεται όμως να ακολουθήσουν και άλλα βήματα»,- έτσι αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 15 Οκτωβρίου στη ρωσική εφημερίδα «Ισβέστια» με τον τίτλο: «Από την πυρηνική συγκράτηση ως την γενική ασφάλεια». Υπόγραψαν αυτό το άρθρο οι ακαδημαϊκοί Ευγκένι Πριμακόφ και Ευγκένι Βέλιχοφ, καθώς επίσης και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ και ο πρώην διοικητής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μοισέγιεφ.Οι αρθρογράφοι επισήμαναν ότι όσο υπάρχει απειλή άμεσης χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις τόσο η Ρωσία θα είναι αναγκασμένη να διατηρεί το πυρηνικό δυναμικό της για την προστασία των συμφερόντων της. Ταυτόχρονα υπογράμμισαν ότι η πυρηνική συγκράτηση είναι ανίκανη ενώπιον νέων απειλών του 21ου αιώνα- της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, της διεθνούς τρομοκρατίας, των εθνικών και θρησκευτικών συγκρούσεων κλπ.

Οι αρθρογράφοι προτείνουν να δημιουργηθεί νέο διεθνές σύστημα εμπιστοσύνης που θα βασίζεται σε άλλες αρχές και θεσμούς. Ο Πάβελ Ζολοταριόφ, εμπειρογνώμονας στα ζητήματα του αφοπλισμού, υποδιευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά σε συνέντευξή του στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" εξέφρασε τη δική του γνώμη για τέτοιους νέους θεσμούς. «Ένα από τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι συνδεδεμένο με την υλοποίηση του μνημονίου που είχε υπογραφεί ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ πριν 10 και πάνω χρόνια για τη δημιουργία στη Μόσχα κοινού Κέντρου ανταλλαγής δεδομένων των συστημάτων ειδοποίησης πυραυλικών επιθέσεων. Το μνημόνιο προνοούσε επίσης και την προσέλκυση στη δράση αυτού του Κέντρου ανταλλαγών δεδομένων και άλλων κρατών, μάλιστα τόσο πυρηνικών, όσο και μη πυρηνικών.

Ο πυρηνικός αφοπλισμός, βέβαια, εξακολουθεί να είναι ο στρατηγικός σκοπός της ανθρωπότητας. Όμως ο κόσμος, ελεύθερος από τα πυρηνικά όπλα, δεν πρέπει να γίνει κόσμος, ελεύθερος για τους πολέμους με τη χρήση άλλων ειδών όπλων μαζικής καταστροφής. Σε σχέση με τα σχέδια των ΗΠΑ για τη δημιουργία ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς επίσης και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στην Άπω Ανατολή και στη Μέση Ανατολή, παρόμοια Κέντρα ανταλλαγής πληροφοριών θα πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις περιοχές του κόσμου»,- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Πάβελ Ζολοταριόφ.

Εξάλλου, στο εν λόγω άρθρο της εφημερίδας «Ισβέστια» προσδιορίζονται οι βασικές κατευθύνσεις των αναζητήσεων πιθανών μορφών συνεργασίας και πιθανού συνόλου μέτρων εμπιστοσύνης. Πραγματικά, χωρίς αυτό δεν θα είναι δυνατή η διάβαση στο σύστημα ασφάλειας νέας εποχής, της εποχής χωρίς την βαριά «ψυχροπολεμική» κληρονομία.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.