Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ούτε βήμα πίσω η Κίνα για το Γουάν


Η Κίνα αρνήθηκε να συμφωνήσει στην ανατίμηση του γουάν, ενώ το ΔΝΤ προτίμησε να παίξει τον ρόλο του Ποντίου Πιλάτου

Τα επικίνδυνα παιχνίδια υποτιμήσεων των νομισμάτων πήραν παράταση ως την επόμενη συνάντηση των ηγετών του G20 η οποία πραγματοποιείται στα μέσα Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας Σεούλ. Ούτε όμως στη σύνοδο του G20 φαίνεται να υπάρχει ελπίδα προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος των νομισμάτων μετά την πλήρη αποτυχία της οικονομικής και τραπεζικής ελίτ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να βρεθεί κάποια φόρμουλα συμβιβασμού με την Κίνα, ώστε να ανατιμηθεί το κινεζικό νόμισμα, το γουάν, το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον.


Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας απέρριψαν όλες τις εκκλήσεις για μια συμφωνία νομισμάτων, ενώ οι ιθύνοντες του ΔΝΤ δήλωσαν ότι ο οργανισμός δεν επιθυμεί να εμπλακεί στον πόλεμο των νομισμάτων. Στόχος των δηλώσεων του ΔΝΤ ήταν οι προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος της Κίνας στον διεθνή οργανισμό, όμως με αντάλλαγμα τη μεταβολή της συναλλαγματικής πολιτικής που ακολουθεί το Πεκίνο. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση Ομπάμα επιμένει ότι το ΔΝΤ πρέπει να ρίξει το βάρος του στην αλλαγή του συναλλαγματικού καθεστώτος και της πολιτικής συσσώρευσης των τεράστιων ξένων διαθεσίμων που ακολουθεί η κυβέρνηση της Κίνας.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και αρκετοί ηγέτες του αναδυόμενου κόσμου κατηγορούν το Πεκίνο ότι σκοπίμως διατηρεί υποτιμημένο το κινεζικό νόμισμα, το γουάν, ώστε να βοηθήσει τους κινέζους εξαγωγείς. Αρκετές χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής και κυρίως η Νότια Κορέα και η Βραζιλία έχουν αποδυθεί σε έναν πόλεμο υποτίμησης των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου. Η συναλλαγματική πολιτική της Κίνας έχει οδηγήσει τα νομίσματα των άλλων αναδυομένων αγορών σε ράλι τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του γουάν και έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος των προϊόντων τα οποία ανταγωνίζονται τα κινεζικά προϊόντα. Επιπλέον αυξάνεται το ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε πληθωριστικές «φούσκες» οι αναδυόμενες αγορές.

Αντίθετα, το Πεκίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι αυτές αποσταθεροποιούν τις αναδυόμενες οικονομίες διότι με τη μηδενική πολιτική των επιτοκίων που ακολουθεί η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχουν πλημμυρίσει με κερδοσκοπικό χρήμα τις αναδυόμενες αγορές. Περισσότερο προκλητικός ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, ο Τζου Ξιαοτσουάν, μιλώντας από την Ουάσιγκτον δήλωσε ότι πιστεύει πως οι πιέσεις για την ανατίμηση του γουάν οι οποίες ασκούνται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα εξασθενήσουν μόλις τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας αρχίσουν να υποχωρούν στις δύο αυτές χώρες. Επίσης ο κινέζος τραπεζίτης απέρριψε την πιθανότητα μιας προσωρινής μείωσης στον αριθμό των εξαγόμενων προϊόντων προς τις ΗΠΑ, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι οικονομολόγοι. Κάτι ανάλογο με την απόφαση της Ιαπωνίας να μειώσει τις εξαγωγές των αυτοκινήτων της προς τις αμερικανικές αγορές τη δεκαετία του 1980.

Επισημαίνεται ότι χώρες με εμπορικά πλεονάσματα, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Γερμανία, έχοντας συσσωρεύσει τεράστιες ποσότητες συναλλαγματικών διαθεσίμων απαιτούν δημοσιονομική πειθαρχία από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ώστε να προστατευθεί η αξία του χαρτοφυλακίου τους. Από την άλλη, οι ΗΠΑ και οι άλλες ελλειμματικές χώρες απαιτούν την ταχύτατη ανατίμηση του γουάν, η οποία σε συνδυασμό με άλλα μέτρα τόνωσης της κατανάλωσης θα απεγκλωβίσει την εξάρτηση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας από τις εξαγωγές της. Παρ΄ ότι όμως το Πεκίνο υποσχέθηκε από την περασμένη σύνοδο του G20 ότι θα χαλαρώσει την επίμαχη πρόσδεση γουάν- δολαρίου ώστε να ανατιμηθεί το κινεζικό νόμισμα, στην πράξη φαίνεται ότι κάνει το αντίθετο, καθώς από τότε το γουάν έχει ανατιμηθεί μόλις 2% έναντι του δολαρίου. Εκτιμάται ότι η Κίνα για να αποτρέψει μια ισχυροποίηση του νομίσματός της ξοδεύει 1 δισ. δολάρια την ημέρα.

Οι αγορές δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι θα δοθεί τέλος στον πόλεμο των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων. Μπορεί οι πιέσεις στην ισοτιμία του δολαρίου να ήταν ήπιες χθες, αλλά η τιμή του χρυσού επανήλθε στα ύψη, στα 1.355,65 δολάρια την ουγκιά, και η τιμή του πετρελαίου βρισκόταν στα 82,33 δολάρια το βαρέλι. Το ευρώ, αφού ανέβηκε ως τα 1,4012 δολάρια, στη συνέχεια έπαιζε γύρω στα 1,3883 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες κατά 0,57%. Χωρίς κατεύθυνση οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

to vima


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.