Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Μετά τον Σκαραμαγκά σειρά στο ξεπούλημα παίρνουν και οι υπόλοιπες εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες


Οπως αποκάλυψε χθες ο Β. Βενιζέλος, η κυβέρνηση αποφάσισε μέσω της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων να αναθέσει σε ξένους οίκους την αξιολόγηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), που προήλθαν από τη συγχώνευση ΠΥΡΚΑΛ - ΕΒΟ, καθώς και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), ώστε «το γρηγορότερο» και οι τρεις αμυντικές βιομηχανίες να ιδιωτικοποιηθούν.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εξαγορά των αμυντικών βιομηχανιών πρόκειται να γίνει βάσει του «αραβικού» σχεδίου, που εφαρμόστηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με δέλεαρ τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.


Γι’ αυτό, παρότι σήμερα και οι τρεις ελληνικές κρατικές αμυντικές βιομηχανίες είναι ζημιογόνες, εμφανίζονται «μνηστήρες» απ’ όλη την παγκόσμια αγορά, καθότι γνωρίζουν ότι διαθέτουν «προίκα» ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πιο συγκεκριμένα:

Μήλον της έριδος για τους γίγαντες της παγκόσμιας βιομηχανίας όπλων αναμένεται να είναι η ΕΑΒ που αποτελεί και το "φιλέτο" των ελληνικών εταιρειών.
Με τους 1.200 εργαζόμενους, εκδηλώνουν ενδιαφέρον όλες οι μεγάλες βιομηχανίες αεροναυπηγικής (Lockheed «F-16 & F-35» - Boing «F-18» - EADS «Eurofighter» - Dassault «Rafale»), που διεκδικούν το ελληνικό πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους 4ης γενιάς, ύψους 5 δισ. ευρώ.

Για την εξαγορά των ΕΑΣ με τους 1.600 εργαζόμενους, που εδώ και χρόνια φυτοζωεί, εκδηλώνουν ενδιαφέρον εταιρείες από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Για την εξαγορά της ΕΛΒΟ με τους 800 εργαζόμενους ενδιαφέρον εκδηλώνουν οι Ρώσοι, που έχουν υπογράψει συμφωνία για προμήθεια 450 ΤΟΜΑ «ΒΜΒ-3». Πρόταση κατέθεσε και γερμανικό κονσόρτσιουμ.

Χρέη

Η κατάσταση στην αμυντική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια επιδεινωνόταν καθημερινά. Τα χρέη ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ!

Ο επιχειρηματικός σχεδιασμός στην αμυντική βιομηχανία περιοριζόταν στην εύρεση δανειακών πόρων για μισθοδοσία και λοιπά λειτουργικά. Καμία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία δεν άγγιξε τις εγχώριες κρατικές βιομηχανίες μια ολόκληρη πενταετία. Αφέθηκαν να φθίνουν σε μια περίοδο που στον διεθνή χώρο έχει γιγαντωθεί το κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρών, βιώσιμων επιχειρηματικών σχημάτων.


Επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού:
Πάνω από 200 εκατ. ευρώ το κόστος για ΕΑΒ - ΕΑΣ

Η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού σε ετήσια βάση για τη στήριξη της ΕΑΒ και των ΕΑΣ τα τελευταία χρόνια υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ. Η πορεία τους χωρίς μεταρρυθμίσεις ήταν προδιαγεγραμμένη. Με τη συμπίεση των δημοσίων δαπανών να εντείνεται τα επόμενα 3-5 χρόνια, δεν υπήρχαν περιθώρια για σημαντικά νέα προγράμματα με απευθείας ανάθεση.

Η κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ οι δυνατότητες συμπαραγωγής παραμένουν περιορισμένες, καθώς η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε γραμμές παραγωγής για μικρό αριθμό συστημάτων. Αυτό θα αποτελεί πάντοτε μια τροχοπέδη για τις ελληνικές βιομηχανίες, σε αντίθεση με την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας που πραγματοποιεί μαζικές προμήθειες αμυντικού υλικού.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα προβλέπεται να προμηθευτεί 15 ελικόπτερα Ερευνας και Διάσωσης, ενώ η Τουρκία αναμένεται να αποφασίσει την προμήθεια 123 ελικοπτέρων γενικής χρήσης και 50 επιθετικών ελικοπτέρων. Οσο οι προμήθειες δεν ομαδοποιούνται, η ελληνική βιομηχανία θα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση στην ανάπτυξη μακροχρόνιων συνεργασιών με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Με το νέο αναθεωρημένο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα (ΕΜΠΑΕ) θα αποσαφηνιστεί το εύρος του έργου βιομηχανικής συμπαραγωγής, που ρεαλιστικά μπορεί να απορροφήσει η εγχώρια βιομηχανία την επόμενη πενταετία.

Δήμος Βερύκιος


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.