Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Αντιπυραυλική ασπίδα:Οι Αμερικανοί παρακαλάνε τους Τούρκους και αυτοί θέτουν όρους


Σε βασικό τρέχον θέμα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων έχει εξελιχθεί η αντιπυραυλική ασπίδα στη Μέση Ανατολή. Η Άγκυρα αφήνει ανοιχτό το θέμα εγκατάστασης και θέτει όρους προκειμένου να φιλοξενήσει τους πυραύλους.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", οι δύο όροι που θέτει η Τουρκία είναι: α) να τοποθετηθούν πύραυλοι και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και όχι μόνο στο έδαφός της και η νομική βάση της τοποθέτησης να αντλείται από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής ασφάλειας των συμμάχων του ΝΑΤΟ και την αρχή της πρόληψης και
β) να απαλειφθούν οι αναφορές περί "απειλής" στα επίσημα έγγραφα του ΝΑΤΟ για τη Συρία και το Ιράν, δύο χώρες με τις οποίες η Τουρκία το τελευταίο διάστημα διατηρεί φιλικές σχέσεις.


Σε δηλώσεις του σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Βετζντί Γκιονούλ απέρριψε ότι η Τουρκία έχει επιφυλάξεις για την εγκατάσταση, διευκρίνισε ωστόσο ότι "πρέπει να μελετηθούν οι όροι της διαπραγμάτευσης". Ο κ. Γκιονούλ τόνισε ότι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την Τουρκία είναι η επίδραση που θα έχει το αντιπυραυλικό σύστημα στην ασφάλεια της χώρας, λέγοντας τα εξής:" Διαθέτουμε μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς αντιπυραυλικά συστήματα. Ένα μέρος από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για εθνικούς λόγους και ένα άλλο για την κοινή άμυνα. Σε αυτό που δίνουμε μεγάλη σημασία είναι κατά πόσο το αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ θα επηρεάσει το δικό μας και αν θα εξασφαλιστεί κάποιο όφελος για μάς. Διότι πρόκειται για ένα έργο δισεκατομμυρίων. Επομένως, σε περίπτωση που το σύστημα αυτό καλύψει όλη την επικράτεια της Τουρκίας, μπορούμε να κάνουμε σημαντική οικονομία στο συνολικό κόστος της ασπίδας".

Ο Τούρκος υπουργός διέψευσε πάντως δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, που έκανε λόγο για πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχει στο σχέδιο. "Τέτοιο πράγμα δεν ισχύει", είπε, "είμαστε σε διαπραγματεύσεις ακόμη".

Αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν ασκούν πιέσεις στην Τουρκία "αλλά διεξάγονται συνεχείς διαβουλεύσεις".




Επίσης, αναφορικά με τη Συρία και το Ιράν, που -σύμφωνα με το ΝΑΤΟ- αποτελούν "απειλές", ο Βετζντί Γκιονούλ υποστήριξε ότι το σύστημα δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας, άρα ούτε και η Τουρκία έχει τέτοιους σκοπούς.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, οι πύραυλοι πρόκειται να εγκατασταθούν στη Μαύρη Θάλασσα και στις ανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές της Τουρκίας.

Η τελική απόφαση πρόκειται να ληφθεί στις 19-20 Νοεμβρίου στη Λισσαβώνα στην ετήσια σύνοδο της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας.

Για το θέμα, πάντως, πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας Νταβούτογλου και Γκιονούλ με τους Αμερικανούς ομολόγους τους Κλίντον και Γκέιτς.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.