Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Η Γεωργία προκαλεί πάλι ένταση με την Ρωσία




Η Ρωσία καταδίκασε σήμερα ανοιχτά την απόφαση της Γεωργίας να καταργήσει το καθεστώς της θεώρησης διαβατηρίου (βίζα) για τους Ρώσους πολίτες που ζουν στον Βόρειο Καύκασο, κρίνοντας ότι η Τιφλίδα επιζητεί κατ' αυτόν τον τρόπο να αποσταθεροποιήσει την περιοχή αυτή.

«Η μονομερής απόφαση των αρχών της Γεωργίας για την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος χωρίς βίζα για τους Ρώσους πολίτες σε πολλές δημοκρατίες του Βορείου Καυκάσου μπορεί να ειδωθεί μόνον ως πρόκληση», σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η προσπάθεια αυτή να διαιρεθεί ο ρωσικός πληθυσμός σε διαφορετικές κατηγορίες αντιβαίνει στους κανόνες του πολιτισμένου διαλόγου μεταξύ των κρατών», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο, το οποίο κατηγορεί την Τιφλίδα ότι θέλει «να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο Βόρειο Καύκασο».

Η εκπρόσωπος του γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι αιτιολόγησε από την πλευρά της το μέτρο αυτό, το οποίο αποσκοπεί σύμφωνα με την ίδια «στην εμβάθυνση του διαλόγου ανάμεσα στους λαούς του Καυκάσου».

Η Ρωσία και η Γεωργία δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις μετά τον σύντομο πόλεμο του Αυγούστου του 2008 μεταξύ των δύο χωρών. Για να επισκεφθούν τη Γεωργία, οι Ρώσοι οφείλουν να πάρουν βίζα είτε κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο, είτε στην πρεσβεία της Ελβετίας που εκπροσωπεί τα γεωργιανά συμφέροντα στη Ρωσία.

Η Τιφλίδα προκαλεί συχνά την οργή της Μόσχας με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τη βελτίωση της εικόνας του απέναντι στους Ρώσους, όπως για παράδειγμα η δημιουργία του τηλεοπτικού δικτύου Perviy Kavkazky, το οποίο παρουσιάζεται ως «το πρώτο ρωσόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο του Καυκάσου εκτός του ελέγχου του Κρεμλίνου».

Η Μόσχα κατηγορεί την Τιφλίδα ότι υποστηρίζει τους ισλαμιστές αντάρτες που δρουν στις δημοκρατίες του ρωσικού Καυκάσου.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.