Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΗΠΑ:ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ.ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ!




Η Ρωσία συμφώνησε σήμερα να κατασκευάσει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Βενεζουέλας μετά τις συνομιλίες στο Κρεμλίνο μεταξύ του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του ομολόγου του Ούγκο Τσάβες, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Σεργκέι Κιριγένκο και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο υπέγραψαν τη συμφωνία «για την κατασκευή και λειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού στο έδαφος της Βενεζουέλας».

Ο Μεντβέντεφ σε δήλωσή του άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην χαρούν με αυτή τη συμφωνία, υπογράμμισε όμως ότι είναι ειρηνική.

«Υπεγράφη μία συμφωνία για τον πυρηνικό τομέα. Γνωρίζω από τώρα ότι θα κάνει κάποιους να ανατριχιάσουν. Ο πρόεδρος (της Βενεζουέλας) μου είπε ότι θα υπάρξουν κράτη που θα έχουν διαφορετικά αισθήματα γι' αυτό το θέμα», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Εξάλλου νωρίτερα ο Τσάβες είχε δηλώσει πως η Ρωσία, όπως έκανε και η πρώην ΕΣΣΔ, εργάζεται μαζί με τη Βενεζουέλα για ένα κόσμο χωρίς "ιμπεριαλισμό" τοποθετώντας τον πρώτο λίθο μνημείου στη Μόσχα αφιερωμένου στον εθνικό ήρωα της χώρας του Σιμόν Μπολίβαρ, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

"Προχωράμε σε νέες συμφωνίες σε ένα ευρύ φάσμα έργων", δήλωσε ο Μεντβέντεφ, κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Μόσχα. "Έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση και είμαστε στενοί φίλοι", πρόσθεσε.

Ο Τσάβες επιβεβαίωσε, με τη σειρά του, τους δεσμούς της Βενεζουέλας με τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν φθάσει σε στρατηγικό επίπεδο.

"Ελπίζουμε ότι τα έργα υποδομής θα πρέπει να αναπτυχθεί σύντομα. Μιλήσαμε για υψηλή τεχνολογία και σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία μας, ασχοληθήκαμε με τον τομέα του διαστήματος", υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ.

«Η Ρωσία είναι στην καρδιά μου», δήλωσε ο Τσάβεζ κατά τη διάρκεια της τελετής.

Ο Σιμόν Μπολίβαρ, ο στρατηγός που ήταν ηγέτης πολλών κινημάτων ανεξαρτησίας τόσο στη Βενεζουέλα όσο και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, «ενσάρκωνε ένα μεγάλο όνειρο, ένα σχέδιο ελευθερίας», πρόσθεσε ο Τσάβες.

«Ο Μπολίβαρ μιλούσε για γεωπολιτική ισορροπία. Η ΕΣΣΔ εξαφανίστηκε, μας λυπεί αυτό. Ομως η νέα Ρωσία πήρε τη σκυτάλη», υπογράμμισε.

«Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός νέου κόσμου όπου δεν θα υπάρχει χώρος για επιθετικότητα και ιμπεριαλισμό. Ζήτω η φιλία! Θα νικήσουμε!», κατέληξε ο Τσάβες.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.