Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Μακάροφ: "Στρατιωτική απειλή για την Ρωσία η διεύρυνση του ΝΑΤΟ"


Με το μαστίγιο και το καρότο αντιμετωπίζει η Μόσχα το ΝΑΤΟ.Από την μία ο Μεντβέντεφ συγκλίνει με τον Γαλλογερμανικό άξονα για Ρωσική συμμετοχή σε ενιαία αντιπυραυλική άμυνα, από την άλλοι οι στρατηγοί ρίχνουν προειδοποιητικές βολές.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας, εκτίμησε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νικολάι Μακάροφ, σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα "Πολίτικα". Ο στρατηγός Μακάροφ πραγματοποιεί, από χθες, επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι. «Η τάση να αποδοθούν στο ΝΑΤΟ αυξημένες αρμοδιότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, που εκδηλώνεται με τη μετακίνηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πλησίον των ρωσικών συνόρων αλλά και την είσοδο νέων μελών, αποτελεί στρατιωτική απειλή για την ρωσική ομοσπονδία», επισήμανε ο στρατηγός Μακάροφ. Υπενθύμισε δε ότι «η μη επέκταση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη αποτελούσε όρο για την ενοποίηση της Γερμανίας».

Ο αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του «για την ανάπτυξη της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση, πραγματικών και όχι επινοημένων, προκλήσεων για την παγκόσμια ασφάλεια». Ο Ρώσος στρατηγός επισήμανε ότι, «οι προσπάθειες της Ρωσίας για την ανάπτυξη των σχέσεων με το ΝΑΤΟ βασίζονται στον συνδυασμό, της αποτελεσματικής υπεράσπισης των εθνικών της συμφερόντων και στην αναζήτηση εποικοδομητικών μορφών συνεργασίας προς όφελος και των δύο πλευρών».
Αναφερόμενος στα αντιπυραυλικά συστήματα, που θέλουν οι ΗΠΑ να εγκαταστήσουν στην ανατολική Ευρώπη, ο στρατηγός Μακάροφ δήλωσε ότι «η Ρωσία για την ώρα καταβάλει πολιτικές προσπάθειες με στόχο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Εκτίμησε δε ότι, η ανάπτυξη των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων στην ανατολική Ευρώπη «θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε νέα 'κούρσα εξοπλισμών». Ερωτηθείς για την εξέλιξη του προγράμματος αποτροπής εναέριας απειλής, που έθεσαν σε εφαρμογή οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ο στρατηγός Μακάροφ ανέφερε ότι, «στον οπλισμό του ρωσικού στρατού εντάχθηκε ήδη το πυραυλικό σύστημα 'Topol- M', ενώ εξαιτίας του κινδύνου από βαλλιστικούς πυραύλους διαφόρων ειδών, από μία σειρά χωρών, άρχισε να χρησιμοποιείται και το κορυφαίο αντιπυραυλικό σύστημα νέας γενιάς S-400 Triumph'». Το σύστημα αυτό - συμπλήρωσε ο Ρώσος στρατηγός - εγκαταστάθηκε σε δύο στρατιωτικές βάσεις και έχει σκοπό να αποτρέψει εναέρια απειλή κατά της (ρωσικής) πρωτεύουσας και της κεντρικής βιομηχανικής ζώνης της Ρωσίας.

Ο αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη συνέντευξη του στην εφημερίδα "Πολίτικα" επανέλαβε την πρόταση του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ευρωπαϊκής ασφάλειας. Βασικές αρχές του νέου αυτού συστήματος, τόνισε, θα είναι: «ο νομικός περιορισμός στην επέκταση των στρατιωτικών μπλοκ στην Ευρώπη και τον Ατλαντικό, η απαγόρευση ανάπτυξης μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος ξένων χωρών και η βελτίωση του συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη στη Βιέννη το 1999».

Στο ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας θα συμμετέχουν η Ρωσία και όλες οι χώρες της Ευρώπης ως κρατικές οντότητες και ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε κάποια άλλη στρατιωτική συμμαχία, επισήμανε στη συνέντευξη του στην "Πολίτικα" ο Ρώσος στρατηγός.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.