Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ο Ομπάμα στηρίζει τον Αλέξη Γιαννούλια - Ενθουσιασμός στην Ομογένεια


Προσωπική μάχη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζεται από πολιτικούς αναλυτές η αναμέτρηση μεταξύ του Δημοκρατικού Αλέξη Γιαννούλια και του Ρεπουμπλικανού Μαρκ Κιρκ στην πολιτεία του Ιλινόι για τη θέση που κατείχε στη Γερουσία ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα παρέστη την Πέμπτη σε προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Γιαννούλια στο Σικάγο, ενώ αυτή την εβδομάδα θα μεταβεί στην «Πόλη των Ανέμων» για τον ίδιο σκοπό η Μισέλ Ομπάμα. Καλωσορίζοντας τον Αμερικανό ηγέτη, ο ομογενής υποψήφιος ανέφερε: «Είναι για μένα μεγάλη τιμή να σας παρουσιάσω τον φίλο μου, τον μέντορά μου, έναν από τους μεγαλύτερους αγωνιστές που έχω ποτέ συναντήσει, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα».

Απευθυνόμενος στον κόσμο, ο κ. Ομπάμα τόνισε: «Ο Αλέξης είναι φίλος μου. Γνωρίζω τον χαρακτήρα του. Γνωρίζω την αγάπη του για την χώρα μας. Γνωρίζω την επιθυμία του να την υπηρετήσει. Αγωνίζεται για το καλό του Ιλινόι και έβαλε υποψηφιότητα για να υποστηρίξει όχι ειδικά συμφέροντα, αλλά τα δικά σας συμφέροντα. Δεν άγεται και φέρεται όπου φυσά ο άνεμος. Δεν προσποιείται τίποτα διαφορετικό από ότι ο ίδιος είναι. Τον γνωρίζετε ποιος είναι σήμερα. Το ίδιο θα είναι και αύριο. Μπορείτε να τον εμπιστευθείτε και να βασιστείτε πάνω του
».

Μεγάλος ενθουσιασμός για την υποψηφιότητα Αλέξη Γιαννούλια επικρατεί και στον χώρο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Αρκετοί ομογενείς επιχειρηματίες έχουν προσφέρει σημαντικά χρηματικά ποσά στην προεκλογική καμπάνια του. Με τον κ. Γιαννούλια είχαν συναντηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε περίπτωση εκλογής του, θα είναι το δεύτερο άτομο ελληνικής καταγωγής στην 100μελή αμερικανική Γερουσία. Σήμερα, μετά την αποχώρηση του Πολ Σαρμπάνη, είναι μόνο η Ρεπουμπλικανή από την πολιτεία Μέιν, Ολυμπία Σνόου, η οποία σε ορισμένα νομοσχέδια στήριξε τις προτάσεις του προέδρου Ομπάμα.


Εν τω μεταξύ, οι δυο υποψήφιοι για την έδρα της Γερουσίας στο Ιλινόι φιλοξενήθηκαν στην χθεσινή κυριακάτικη πρωινή εκπομπή του NBC «Meet the Press». Τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τους εμφανίζουν σχεδόν με τα ίδια ποσοστά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, ενώ σε μερικές προηγείται με μικρό ποσοστό ο ομογενής πολιτικός και νυν υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του.

Ο 34χρονος Αλέξης Γιαννούλιας ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο Ντέιβιντ Γκρέγκορι για τις καταγγελίες σε βάρος του που αφορούν την τράπεζα που ίδρυσε ο αείμνηστος Καλαβρυτινός πατέρας του (η μητέρα του είναι από τα Χανιά). Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν τον κ. Γιαννούλια για «προσωπική παρέμβαση» σε χορήγηση δανείων ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων σε άτομα του οργανωμένου εγκλήματος όταν ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος της τράπεζας.

Ο κ. Γιαννούλιας υποστήριξε ότι ακολούθησε τις «νόμιμες διαδικασίες» που εφαρμόζονται στον τραπεζιτικό τομέα και δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει «παράνομες ενέργειες» δανειοληπτών.

Ο 51χρονος βουλευτής Μαρκ Κιρκ κατηγορήθηκε για «ψευδή στοιχεία» όσο αφορά την υπηρεσία του στον αμερικανικό στρατό, παρουσιάζοντας παλαιότερα τον εαυτό του ως απόμαχο του πολέμου στον Περσικό Κόλπο και σε άλλες επιχειρήσεις, ισχυριζόμενος ότι δέχθηκε εχθρικά πυρά στο Αφγανιστάν, πως συμμετείχε σε συσκέψεις στο Πεντάγωνο και ότι βραβεύθηκε από το πολεμικό ναυτικό ως ο καλύτερος κατάσκοπος της χρονιάς.

Ο κ. Κιρκ αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τα περισσότερα απ’ όσα είχε υποστηρίξει στο παρελθόν για την στρατιωτική δράση του «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Επέδειξα αμέλεια και πήρα ένα μάθημα που με πόνεσε και με ταπείνωσε πολύ».

Πάντως, στα θέματα εντιμότητας και αξιοπιστίας, σύμφωνα με μια από τις δημοσκοπήσεις, προηγείται ο Γιαννούλιας με 5% του αντιπάλου του.

Οι δυο υποψήφιοι δέχτηκαν επίσης ερωτήσεις για τα ζητήματα που κυριαρχούν στην προεκλογική περίοδο για τις ενδιάμεσες εκλογές στις 2 Νοεμβρίου, όπως η φορολογία και η κοινωνική ασφάλιση, η ανεργία και η δημιουργία θέσεων εργασίας, το σύστημα ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης και η οικονομική κρίση, συμφωνώντας σ’ αυτό το σημείο και οι δυο ότι οι επικείμενες εκλογές λαμβάνουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τις επιλογές του προέδρου Ομπάμα.

«Οι πολίτες του Ιλινόι μπορεί να μην συμφωνούν πάντα με αυτά που λέω, αλλά πάντα θα γνωρίζουν τις θέσεις μου. Θα σας τις λέω. Αυτό σημαίνει ηγετική ικανότητα. Αυτό ζητά ο λαός του Ιλινόι κι αυτό θα τους δίνω για το υπόλοιπο της καριέρας μου. Νομίζω ότι αποτελεί τη βασική διαφορά αρχών και αξιών μεταξύ εμένα και του κ. Κιρκ», τόνισε ο κ. Γιαννούλιας, επισημαίνοντας ότι «ο βουλευτής Κιρκ υπερψήφισε όλους τους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης Μπους, οι οποίοι διπλασίασαν το δημόσιο χρέος μας».

Ο κ. Κιρκ, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Γιαννούλια για απειρία, τόνισε ότι «το χρέος μας φτάνει πλέον στα τρισεκατομμύρια, όχι τα δισεκατομμύρια», ενώ παράλληλα ζήτησε τη συνέχιση των φορολογικών ελαφρύνσεων της κυβέρνησης Μπους και την περικοπή δαπανών.

Δείτε την επίσημη προεκλογική ιστοσελίδα του Έλληνα υποψηφίου: http://www.alexiforillinois.com/



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.