Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Στα πόδια της Τουρκίας ξαναπέφτουν οι Αμερικανοί για την αντιπυραυλική ασπίδα


Στήριξη από την Τουρκία ζητούν οι ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ, αλλά και να βάλει στην άκρη όποιες διαφωνίες είχε εκφράσει κατά της ασπίδας, αφού αυτές προκάλεσαν αρνητικό κλίμα στο αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση προς την Τουρκία μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σε ομιλία του για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και τη συνεργασία της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, ο Ρόμπερτ Γκέιτς ανέφερε: "Δεν πιέζουμε την Τουρκία να συμβάλει στην αντιπυραυλική ασπίδα. Αναμένουμε όμως από την Τουρκία να στηρίξει στη σύνοδο της Λισαβόνας την υιοθέτηση του σχεδίου εγκατάστασης του πυραυλικού συστήματος από το ΝΑΤΟ".

Στο μεταξύ, κινήσεις σύγκλισης με το ΝΑΤΟ και γενικότερα με τη Δύση έχει ξεκινήσει να κάνει η Ρωσία, αφού μετά τη συνάντηση του Ντοβίλ ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε έναν διάλογο που θα επικεντρώνεται στο πώς μπορεί η Ρωσία να συμβάλει στο αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως το όραμα για τη συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας σε 10-15 χρόνια πρέπει να συμπεριλαμβάνει μία κοινή πολιτική για θέματα οικονομίας, ασφάλειας και κατάργησης της βίζας.


"Ε"

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.