Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Το ναυάγιο του Αστακού φέρνει κρίση στην κυβέρνηση


Τη μεγαλύτερη κρίση (μέχρι την επόμενη που θα έλθει μετά την ήττα στις εκλογές) εντός της κυβέρνησης, έφερε το ναυάγιο του Αστακού. Υπουργοί εναντίον υπουργών, στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατά του Νίκου Παπανδρέου που “έτρεξε” το έργο, ο Παμπούκης κατά πάντων, Αράβων, φίλων των Παπανδρέου, εταιρειών και συναδέλφων του στην κυβέρνηση. Και στο βάθος ένα απίστευτο μπάχαλο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι η επένδυση δεν θα γίνει επειδή υπήρχαν ενδοεταιρικές διαφωνίες αλλά τον Σπύρο Κουβέλη να λέει ότι για όλα φταίνε τα τιμολόγια και η τιμή πώλησης του ρεύματος το οποίο θα ήταν φθηνότερο.

Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση εμφανίζει τις τελευταίες ώρες εικόνα διάλυσης ενώ κάποιοι γελούν χαιρέκακα για την αποτυχία και τη μεγάλη ήττα που υπέστη, ειδικά ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, Χ. Παμπούκης. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η οργή του υπουργού Επενδύσεων ο οποίος εμφανίστηκε στη Βουλή λέγοντας “Είμαι οργισμένος, είμαι σχεδόν εξαγριωμένος. Οι άνθρωποι δεν είναι σοβαροί… Δυστυχώς η Κοινοπραξία αυτή αποδείχθηκε μη σοβαρή. Τους εγκαλώ και είμαι ιδιαιτέρως εξοργισμένος, διότι εμείς ανταποκριθήκαμε πλήρως στις υποχρεώσεις μας και κάναμε ο,τι έπρεπε».

Όλα αυτά βεβαίως, αφού πρώτα είχαν προηγηθεί η θριαμβολογίες της Κυβέρνησης. Ο Κώστας Μαρκόπουλος, από τη ΝΔ, τον διέκοψε ζητώντας του να εξηγήσει γιατί τελικά αρνηθήκαμε να απορροφήσουμε ενέργεια πάνω από 600 MW, γιατί οι εταιρίες αυτό δεν το γνώριζαν και έτσι υποχρεώθηκαν να αναζητήσουν εξαγωγή ενέργειας στην Ιταλία.

Και ο κ.Παμπούκης απάντησε: «Και τι φταίμε εμείς αν η Ιταλία δεν ήθελε να πάρει την ενέργεια; Εμείς θα τους κάνουμε το business plan; Ας ήταν πιο σοβαροί!!!»

Ο θυμός του κ. Παμπούκη ήταν τόσο μεγάλος που και ο λόγος του ήταν χειμαρρώδης. Οταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις του με την Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία ήταν αντίθετη στην επένδυση είπε: “Είμαι πολύ ευχαριστημένος από όλους. Για μια φορά η ελληνική πολιτεία έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Να πείτε ότι η Ελλάδα έκανε το καθήκον της. Αυτό συμφέρει σήμερα».

Βεβαίως, για την ταμπακιέρα, δηλαδή την αποτυχία δεν είπε τίποτε ουσιαστικό. Τα έριξε στην κοινοπραξία, ότι αυτοί φταίνε που δεν είναι σοβαροί, αλλά δεν πήρε την ευθύνη για το πόσο “δεμένη” ήταν η επένδυση προτού ανακοινωθεί.

Η κ. Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, εκτίμησε ότι σε αυτήν την φάση ήταν νωρίς ακόμη για να κριθούν οι περιβαλλοντικές παράμετροι του έργου και επέμεινε στο ότι η ηλεκτρική ενέργεια που σχεδιαζόταν να παραχθεί στον Αστακό θα έπρεπε κυρίως να εξαχθεί στην Ιταλία. Πάντως, κάποιοι λένε ότι η κ. Μπιρμπίλη δικαιώθηκε ενώ επαναφέρουν τη δήλωση που είχε κάνει ο δήμαρχος της περιοχής του Αστακού ο οποίος είχε πει: «Μόνο η Τίνα φοράει παντελόνια στο υπουργικό και αντιδρά στην επένδυση που θα καταστρέψει την περιοχή μας» (!!!).

Σε υψηλούς τόνους κριτικής και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης. «Αν η κυβέρνηση δεν αυξήσει την πολιτική της αποτελεσματικότητα στο τεράστιο έργο που έχει αναλάβει, θα βρισκόμαστε διαρκώς μπροστά σε νέα εμπόδια» σχολίασε και σημείωσε πως «οι ξένοι επενδυτές είτε οι εγχώριοι, οι υποψήφιοι επενδυτές θα ενδιαφερθούν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα πραγματικά, αν νιώσουν ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι τέτοιο, που τους βοηθάει να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους (…). Είναι ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα της περιόδου που διανύουμε. Η Ελλάδα θα βοηθηθεί να βγει από την φοβερή κρίση, αν, μεταξύ των άλλων, καταφέρει να απαλλάξει τους επενδυτές από έναν τεράστιο βραχνά, που λέγεται γραφειοκρατία και διαφθορά, από μία απίστευτη ταλαιπωρία, που, κάποιος, για να κάνει την πιο μικρή επένδυση, ή την πιο μεγάλη, πρέπει να κάνει έξι, επτά χρόνια, να πληρώσει, να ξαναπληρώσει, να λαδώσει, να ξαναλαδώσει, να ταλαιπωρηθεί, να τυραννιστεί και οι περισσότεροι απογοητευμένοι εγκαταλείπουν ή κάποιοι ήρωες φτάνουν μέχρι το τέλος».

Σε ότι αφορά τις κόντρες που υπάρχουν, βουλευτές καταλογίζουν ευθύνες και στον Ν. Παπανδρέου που έκανε τις επαφές, ωστόσο, δεν μιλούν ανοικτά φοβούμενοι τον πρωθυπουργό.

Αντιπολίτευση

Κοινή δήλωση για τη ματαίωση της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό έκαναν ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της ΝΔ, βουλευτής Βοιωτίας, Μιχάλης Γιαννάκης.

Όπως αναφέρουν: «Η ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό, του επιχειρηματικού σχήματος το οποίο στηριζόταν και σε κρατικά κεφάλαια από το Κατάρ, υπογραμμίζει δυο πράγματα:

- Την πρόωρη θριαμβολογία της κυβέρνησης για το θέμα, η οποία με επίσημη, νυχτερινή μάλιστα ανακοίνωσή της πριν από μερικούς μήνες, είχε εμφανίσει έμμεσα τον εαυτό της ως μέρος ενός ιδιωτικού επιχειρηματικού σχεδίου.
- Και το δισυπόστατο της κυβερνητικής πολιτικής για τη συγκεκριμένη επένδυση. Ένα μέρος από τους εμπλεκόμενους υπουργούς φαινόταν να επιδιώκει την επιτάχυνση της επένδυσης και ένα άλλο μέρος την επιβράδυνση. Οι κ.κ. Παμπούκης και Κουβέλης εμφανίζονταν θετικοί απέναντι σε αυτό το σχέδιο και η κα. Μπιρμπίλη με επιφυλάξεις».

«Από την πλευρά μας επαναλαμβάνουμε αυτό που σημειώσαμε και χθες (Τρίτη) κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μεγάλες επενδύσεις (fast track) στη Βουλή: για μας οι επενδύσεις, ξένες και ελληνικές, είναι ευπρόσδεκτες και αναγκαίες. Με δυο προϋποθέσεις: σεβασμός στο περιβάλλον και απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία της υλοποίησής τους. Οι σημερινές (Τετάρτη) εξελίξεις δικαιώνουν τη θέση μας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει “στο πόδι” το ενεργειακό μέλλον της χώρας και υποβαθμίζει την επενδυτική μας αξιοπιστία» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ..

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την ματαίωση της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό: «Εδωσα την ευκαιρία στον πρωθυπουργό την Παρασκευή να πάρει πάνω του την υπόθεση και να μπει ένα τέλος σ΄αυτό το περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο του Αστακού. Δεν το έκανε. Σήμερα είναι διπλά εκτεθειμένος. Η επένδυση ματαιώνεται από την αδυναμία του Κατάρ να επενδύσει σε μια υπόθεση, η οποία είναι από παντού έκθετη, μπάζει νερά από παντού, τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά. Δυστυχώς, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται άτολμος και άβουλος. Ουσιαστικά εμφανίζεται να εξυπηρετεί συμφέροντα συμβούλων του, ενδεχομένως φίλων και συγγενών».

Διαβάστε εδώ: http://www.antinews.gr/?p=67457 και τις απόψεις για το φιάσκο της αμερικανικής εταιρείας Rosebud, η οποία μετείχε στην κοινοπραξία και η οποία …άδειασε τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, επικρίνοντας ταυτόχρονα την άλλη εταιρεία του κονσόρτσιουμ την (λιβανέζικη) κατασκευαστική CCC για την στάση της που οδήγησε το έργο στο αδιέξοδο. Ο κ. Κουβέλης , με χτεσινές του δηλώσεις υποστήριζε ότι το ναυάγιο στον Αστακό ήρθε ως απόρροια της διαφωνίας των εταιρειών του Κατάρ με ιταλικές εταιρείες για την απορρόφηση της ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική χώρα.
πηγή:antinews


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.