Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Σκληραίνει η στάση της Κίνας απέναντι στους αντικαθεστωτικούς


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της Κίνας για τη βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης του Λιου Σιαομπό, ενώ από χθες η σύζυγός του, Λιου Σια, βρίσκεται σε κατ` οίκον περιορισμό, όπως αναφέρουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον αγγλόφωνο κινεζικό Τύπο, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κάλεσε τον πρεσβευτή της Νορβηγίας προκειμένου να του εκφράσει τη διαμαρτυρία της Κίνας για την βράβευση του αντικαθεστωτικού.

Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία, η Λιου Σια επισκέφθηκε τον σύζυγό της Λιου Σιαομπό στην φυλακή όπου κρατείται και τον ενημέρωσε για την βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης. Όπως αναφέρεται σε τόπους κοινωνικής δικτύωσης, η σύζυγός του βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης για το 2010, Κινέζου αντιφρονούντα βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στο Πεκίνο. Οι ελπίδες της να αποφυλακιστεί πρόωρα ο Λιου Σιαομπό είναι λίγες, ωστόσο η ίδια δεν το βάζει κάτω. «Πιστεύω», λέει, «ότι η βράβευσή σημαίνει ότι ο σύζυγός μου θα επιστρέψει σε μένα νωρίτερα».

Όλα, όμως, δείχνουν ότι η κινεζική κυβέρνηση ερμηνεύει διαφορετικά τα πράγματα. Και αυτό μολονότι πολλές ξένες κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών Ουάσιγκτον και Βερολίνο, απαιτούν από το Πεκίνο να αφήσει ελεύθερο τον αντικαθεστωτικό, που εκτίει 11ετή ποινή φυλάκισης με την κατηγορία της υπονόμευσης της κρατικής εξουσίας. Αλλά ακόμη και ο δικηγόρος του Λιου Σιαομπό δεν είχε επαφή με τον πελάτη του.

Από την ώρα πάντως που ανακοινώθηκε η βράβευσή του, εντάθηκαν τα μέτρα περιορισμού των επικριτών του καθεστώτος. Ο δικηγόρος Τενγκ Μπιάο ανακρίθηκε για πολλές ώρες από την ασφάλεια. «Με προειδοποίησαν να μην συμμετάσχω σε καμία από τις εκδηλώσεις για την βράβευση του Λιου Σιαομπό», λέει ο Κινέζος δικηγόρος». Ωστόσο η αστυνομία δεν κατάφερε να αποτρέψει όλες τις γιορταστικές εκδηλώσεις για την απονομή του Νόμπελ στον Λιου Σιαομπό. Μια βράβευση που θεωρείται «νίκη της δικαιοσύνης επί των ισχυρών του Πεκίνου». Ο Τενγκ Μπιάο φοβάται ότι η βράβευση του Κινέζου αντικαθεστωτικού σηματοδοτεί κατ` αρχήν την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης. «Τις τελευταίες ημέρες συνελήφθησαν πολλοί άνθρωποι και εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Άλλοι τέθηκαν σε κατ` οίκον περιορισμό. Αυτό είναι ένα μήνυμα που μας λέει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την σκληρή της στάση. Αλλά μακροπρόθεσμα η βράβευση του Λιου Σιαομπό θα ενισχύσει το κίνημα των πολιτών στην Κίνα και θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Και αυτό δεν μπορεί να το σταματήσει κανείς», τονίζει ο Τενγκ Μπιάο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας δεν ανέφεραν τίποτε για τη βράβευση. Όλα τα επικριτικά σχόλια δημοσιεύθηκαν στις αγγλόφωνες εφημερίδες της χώρας.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.