Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Νέος επιθεωρητής "μαντρόσκυλο" στη CIA.


Ο David B. Buckley είναι ο νέος τυχερός. Ανέλαβε χθες την πιο άχαρη δουλειά: Γενικός Επιθεωρητής της CIA. Κάτι σαν τις εσωτερικές υποθέσεις της αστυνομίας, αλλά με αντικείμενο την «εταιρία» κατασκόπων. Και αν κρίνουμε από το παρελθόν, θα έχει να παλέψει με πολλή γραφειοκρατία.

Ο διευθυντής της CIA Leon Panetta ήταν όλος χαρά στο καλωσόρισμα του νέου «μαντρόσκυλου». Όπως είπε, «ένας δυναμικός, ανεξάρτητος επιθεωρητής, είναι απαραίτητος για την επιτυχία μας».


Αυτά τα λέει τώρα. Όμως σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, η υπηρεσία δεν είχε καμία επίβλεψη από επιθεωρητή. Στο διάστημα αυτό, έγιναν μαζικές επιθέσεις με χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν, μια τακτική που ο ΟΗΕ αλλά και πολλοί Αμερικανοί νομομαθείς θεωρούν πως βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας.

Ο τελευταίος επιθεωρητής της CIA, ο John Helgerson, είχε διεξάγει ενδελεχείς έρευνες στις «μαύρες ενισχυμένες ανακρίσεις» της υπηρεσίας, ανακαλύπτοντας πως οι ανακριτές βασάνιζαν τους ανακρινόμενους, προκειμένου αυτοί να μιλήσουν. Αυτό όμως δεν τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή. Το 2007, ο τότε διευθυντής της CIA Michael Hayden, έκανε το πρωτάκουστο, να ξεκινήσει ΕΔΕ εναντίον του Helgerson, με τη κατηγορία ότι είχε προσωπική βεντέτα με τους ανακριτές και ότι υπερέβη τα όρια των αρμοδιοτήτων του όταν άρχισε να αμφισβητεί τη νομιμότητα των ανακριτικών μεθόδων. Τελικά η ΕΔΕ δν πέτυχε τίποτα, και ο επιθεωρητής συνταξιοδοτήθηκε από μόνος του τον Φεβρουάριο του 2009.

O νέος επιθεωρητής ο οποίος αναλαμβάνει έχοοντας ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους προκατόχους του. Από το 2005 έως το 2007 ήταν ο επικεφαλής προσωπικού στην επιτροπή του κογκρέσου που ασχολείται με τις μυστικές υπηρεσίες. Πάντως αν δεν επιθυμεί να δοκιμάσει στη πράξη την δέσμευση του Leon Panetta για την «ανάγκη ενός ανεξάρτητου επιθεωρητή κλπ.», καλά θα κάνει να μην αρχίσει να τα πολυψάχνει τα πράγματα.

S.A. (Wired.com)



Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.