Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

elliniki-stratigiki:Η Βρετανία μετά τις αμυντικές περικοπές θα χάσει την στρατιωτική της ισχύ. Έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ





Έντονη δυσαρέκσεια στις ΗΠΑ από τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου να μειώσει τις ένοπλες δυνάμεις του. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το σχέδιο του Εργατικού Κόμματος, ο αμυντικός προϋπολογισμός θα μειωθεί κατά ένα τρίτο!!! Κάθε χρόνο, θα μειώνεται κατά 8% δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος παρουσίασε τη στρατηγική ανάλυση άμυνας και ασφάλειας στο Κοινοβούλιο.

Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός του βρετανικού στρατού μέχρι το 2015 θα μειωθεί κατά 7.000 και θα ανέλθει μόνο σε 95.500 άτομα ενώ άλλοι 5.000(!!)θα απολυθούν στην Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό. Το πολιτικό προσωπικό θα επηρεαστεί περισσότερο, καθώς ο αριθμός τους θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 25.000 άτομα. Αυτή η μείωση είναι η μεγαλύτερη από τότε που τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος.

Ωστόσο, Κάμερον δήλωσε ότι αυτό δεν επηρεάζει την υπεράσπιση των βασιλικών ενόπλων δυνάμεων, δεδομένου ότι οι αμυντικές δαπάνες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σύμφωνες με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ παραμένοντας ενεργή η διάθεση του 2% του ΑΕΠ για ενίσχυση του ΝΑΤΟ!!



Εξήγησε πως ένας από τους λόγους μείωσης είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει κληρονομιά ύψους 60 δις $$ μαύρη τρύπα στον αμυντικό προϋπολογισμό. Προσπάθησε να κατευνάσει τις ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας ότι οι δαπάνες για το Αφγανιστάν δεν θα μειωθούν ενώ ο στρατός που συμμετέχει εκεί ενδέχεται να ενισχυθεί με πρόσθετο τεχνικό εξοπλισμό.

Ως αποτέλεσμα της μείωσης, η Βρετανία θα χάσει ένα σημαντικό μέρος της δύναμής της. Αυτό θα ισχύσει περισσότερο στο Βασιλικό Ναυτικό. Ο αριθμός των φρεγατών και αντιτορπιλικών θα μειωθεί κατά σχεδόν 20% έως το 2020 (απο 23 - 19).

Η ναυαρχίδα του στόλου, το αεροπλανοφόρο Ark Royal, θα παροπλιστεί σε ένα χρόνο αν και νωρίτερα είχε προβλεφθεί ότι θα επιχειρεί μέχρι το 2016. Μόνο ένα από τα δύο νέα αεροπλανοφόρα που χτίζονται τώρα θα τεθεί σε λειτουργία.Αλλωστε όπως κυνικά είπε ο Κάμερον,"πιο φτηνά θα μας κοστίσει να το τελειώσουμε παρά να το διαλύσουμε"!!!!

Δεν αποκλείεται, το Ηνωμένο Βασίλειο ως αποτέλεσμα να μείνει χωρίς μαχητικά αεροσκάφη καταστρώματος για πολλά χρόνια. Πρώτον,το Ark Royal θα αντικατασταθεί στην καλύτερη περίπτωση το 2019. Δεύτερον, οι Βρετανοί θα σταματήσουν την κατασκευή Harrier κάθετη απογείωσης και προσγείωσης. Δεν είναι σαφές πότε θα αντικατασταθεί από το μαχητικό πέμπτης γενιάς F-35,μιας και το τελευταίο βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς δοκικών (ευτυχώς για τον πρωθυπουργό)



Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν το Πολεμικό Ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας, (συμπεριλαμβανομένου των μαχητικών καταστρώματος) που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην ήττα της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στα Φώκλαντ το 1982.

Όμως τεράστιες περικοπές έρχονται και στην αεροπορία.Ο Κάμερον απέτυχε να εξηγήσει τι θα αντισταθμίσει τη μείωση της απόφασης για αγορά EF-Typhoon κατά σχεδόν 50%!!. Σε μεγάλο βαθμό, η μείωση θα επηρεάσει σοβαρά τις χερσαίες δυνάμεις, καθώς ο αριθμός των αρμάτων μάχης και πυροβόλων όπλων πυροβολικού θα μειωθεί κατά 40%!

Οι στρατιωτικές περικοπές του προϋπολογισμού θα επηρεάσουν ακόμη και τις δυνάμεις της πυρηνικής αποτροπής. Οι βάσεις εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων Trident θα αντικατασταθούν με νέες πιο οικονομικές. Ωστόσο, θα υπάρχουν σημαντικά λιγότερες πυρηνικές κεφαλές.



Το Αμερικανικό Πεντάγωνο δεν κρύβει την απογοήτευση και την ανησυχία του για τα σχέδια του Κάμερον. Πρόσφατα, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς επικρίναν τον Βρετανό πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την Κλίντον, το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία και αυτή η επιτυχία θα πρέπει να υποστηρίξει τις προσπάθειες όλων των μελών της οργάνωσης.Ο Γκέιτς θεωρεί ότι η μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού των χωρών το ΝΑΤΟ την ίδια στιγμή "δημιουργεί κενά» που θα πρέπει να κλείσουν από τις ΗΠΑ

Οι στρατιωτικές περικοπές θα προκαλέσουν περαιτέρω μείωση της επιρροής του Ηνωμένου Βασιλείου στον κόσμο.Ενδεχομένως να κινδυνεύει να χάσει το καθεστώς της «μεγάλη δύναμης»

"Μόνο οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα συμφέροντά τους σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτικά Vyacheslav Nikonov. "Όσο για το Ηνωμένο Βασίλειο,μπορούσε να λύσει αυτά τα προβλήματα μόνο κατά το 19ο αιώνα. Τα τελευταία χρόνια, η ασφάλεια που αντλούσε ήταν από το ΝΑΤΟ και κυρίως από τις ΗΠΑ.Τώρα το Λονδίνο δεν καθορίζει τα παγκόσμια γεγονότα και την επίλυση σοβαρών προβλημάτων στον κόσμο επειδή δίνει έμφαση στην διατήρηση της συμμαχίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, η μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι το Λονδίνο προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα αυτό τέθηκε στις 20 Οκτωβρίου με τον Prince Osborne να ανακοινώνει μια συνολική μείωση του κόστους κατά 83 δισ λίρες η οποία δεν θα επηρεάσει μόνο τον τομέα της άμυνας.

Τα γεγονότα που παρατηρούμε στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή συμβαίνουν στις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση, η περαιτέρω μείωση του ποσοστού των βρετανικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ οδηγεί σε περαιτέρω ενίσχυση των ΗΠΑ στη συμμαχία » σύμφωνα και με εμπειρογνώμονες.

Σήμερα το Λονδίνο δεν είναι σε θέση να επιλύσει τα προβλήματα χωρίς εξωτερική βοήθεια.Ο Cameron, στην πραγματικότητα, παραδέχεται ανοικτά την αδυναμία του μετατοπίζοντας την ευθύνη της βρετανικής δυναμικής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι αμφίβολο πλέον ότι η Βρετανία μπορεί να επαναλάβει την επιτυχία των Φώκλαντ χάνοντας όλο και περισσότερο την ισχύ της ως μια σημαντική στρατιωτική δύναμη.

Ήδη, το Βρετανικό Ναυτικό είναι πολύ λιγότερο ισχυρό από ότι ήταν το 1982. Ωστόσο, οι ενέργειες του Cameron αντανακλούν τη γενική τάση: οι χώρες του ΝΑΤΟ θέλουν τις ΗΠΑ να λύνουν όλα τα προβλήματά τους ".



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.