Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Παραδίδεται στο Π.Ν. αύριο η πυραυλάκατος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ με EXOCET Block 3


Με την αυριανή παράδοση της πυραυλακάτου ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ70), τέταρτης τύπου Super Vita, στο Πολεμικό Ναυτικό, εισέρχεται σε υπηρεσία το προηγμένο βλήμα κατά στόχων επιφανείας ΜΜ40 Exocet Block 3 σύμφωνα με πληροφορίες του defencenews.

Σταδιακά αναμένονται να αντικατασταθούν και τα βλήματα MM40 Block 2 Mod1 που εξοπλίζουν το τρίτο σκάφος ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ (Ρ69) από Block 3, εξασφαλίζοντας επέκταση της μέγιστης απόστασης βολής από 72km σε 180km αλλά και ικανότητα μεταβολής πορείας σε ενδιάμεσα σημεία της διαδρομής (waypoints) τα οποία κατά πληροφορίες μπορούν να υπερβούν τα 10.

Πρόκειται μάλιστα για τετραδιάστατα σημεία -γεωγραφικό μήκος και πλάτος, υψόμετρο, χρόνος- επιτρέποντας την παράκαμψη νησιών ή εξάρσεων της ακτογραμμής, για την αιφνιδιαστική εμφάνιση σε περιορισμένη απόσταση από τον στόχο, καθώς και για τον κορεσμό των αμυντικών συστημάτων με ταυτόχρονη άφιξη πολλαπλών βλημάτων.

Παρέχεται επίσης ικανότητα βολής σε γεωγραφικές συντεταγμένες με καθοδήγηση GPS, για προσβολή ελλιμενισμένων πλοίων και επάκτιων στόχων.
Το MM40 Block 3 δεν προορίζεται για την προσβολή χερσαίων στόχων σε σημαντικό βάθος από τις ακτές του αντιπάλου. Η υπέρπτηση εδάφους εκτελείται κατά πάσα πιθανότητα σε σταθερό ύψος μεταξύ ενδιάμεσων σημείων διαδρομής, ενώ ο ερευνητής ραντάρ δεν μπορεί να διακρίνει επίγειους στόχους.

Κατά τα λοιπά, το ΜΜ40 Block 3 διατηρεί τα προηγμένα χαρακτηριστικά επιλογής στόχου, διείσδυσης στις ζώνες εμπλοκής των αμυντικών συστημάτων του και προσβολής του, τα οποία είναι διαθέσιμα στο Block 2 Mod1.

Στα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνεται ο προαιρετικός ακανόνιστος ελικοειδής (corkscrew) τερματικός ελιγμός για την αποφυγή πυρών από Οπλικά Συστήματα Εγγύς προστασίας (CIWS) ελαφρών αυτόματων πυροβόλων.

Βλήματα τα οποία προσεγγίζουν χωρίς να εκτελούν ελιγμό, παρουσιάζουν για τα CIWS μηδενική ή εξαιρετικά χαμηλή γωνιακή ταχύτητα προς συγκεκριμένη σταθερή κατεύθυνση, επιτρέποντας την πρόβλεψη της μελλοντικής θέσης τους και επομένως την ακριβή σκόπευση των πυρών.

Ο ακανόνιστος ελικοειδής ελιγμός του Exocet Block 2 σημαίνει πως η προηγούμενη μεταβολή της θέσης του δεν μπορεί να υποστηρίξει την πρόβλεψη της μελλοντικής, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα των CIWS.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.