Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

"Εγκεφαλικό" έπαθαν οι Τούρκοι από την αύξηση του κόστους των F-35: Από $10,7 δισ. στα $14,7 δισ


Σύμφωνα με ανάρτηση του defencenet σοβαρό ζήτημα προέκυψε αναφορικά με το αναθεωρημένο κόστος απόκτησης των τουρκικών F-35, αφού για την απόκτηση των 100 μαχητικών που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αγοράσουν οι Τούρκοι απαιτούνται τελικά 14,7 δις δολάρια, όπως ενημέρωσε η Lockheed Martin την τουρκική κυβέρνηση αντί των 10,7 δις δολαρίων που ήταν η αρχική εκτίμηση. Στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνεται φυσικά το κόστος των όπλων και πιθανότατα και του συστήματος αυτοπροστασίας.

Με την ημερομηνία για την λήψη της απόφασης για την αγορά των αεροσκαφών από την τουρκική κυβέρνηση να πλησιάζει (τέλη του έτους πρέπει να δεσμευθεί για τον τελικό αριθμό αεροσκαφών) το ζήτημα που έχει ανακύψει είναι κάτι παραπάνω από σοβαρό.

Το κόστος είναι αυξημένο κατά 37,4 % και για την απόκτηση 100 F-35 θα χρειαστεί να δαπανηθούν 14,70 δισ. δολάρια! Υπό αυτές τις συνθήκες η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης του προγράμματος σε βάθος 10-12 ετών ή την μείωση του αριθμού των υπό προμήθεια αεροσκαφών.

Οι αρχικές εκτιμήσεις (και στην Ελλάδα τα ίδια έλεγαν) της L.M. μιλούσαν για κόστος "Μέχρι τα 80 εκατ. δολάρια η μονάδα" χωρίς τα όπλα.

Με τις συνεχόμενες προτάσεις του Ερντογάν και των μελών της κυβέρνησης του, για την μείωση των αμυντικών δαπανών της Τουρκίας και της Ελλάδος, η επερχόμενη απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει ή όχι στην αγορά 100 νέων μαχητικών αεροσκαφών συνολικόυ κόστους σχεδόν 15 δισ. δολαρίων παρά την επιβάρυνση ύψους 4 δισ. δολαρίων, αποτελεί σημείο καμπής για την εξακρίβωση των αληθινών προθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης και της ειλικρίνειας των λόγων του Τούρκου πρωθυπουργού.



Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.