Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Καναδάς: Η πολιτική αντιπαράθεση για το κόστος και τα προβλήματα του F-35 οδηγούν σε αναβολή αγοράς.


Η σφοδρή αντιπαράθεση πολιτική αντιπαράθεση στο Καναδικό κοινοβούλιο είναι απόροια του συνολικά υπέρογκου κόστους απόκτησης του μαχητικού F-35.Η αντιπολίτευση ζητεί αναβολή της απόφασης αγοράς (ή ακόμα και ματαίωση) λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην ανάπτυξη του JSF.

Ο Καναδάς αποτελεί μία από τις χώρες που παρήγγειλε πρόσφατα το F-35. Συνολικά έχει προγραμματίσει την αγορά 65 αεροσκαφών για την αντικατάσταση των CF-18. Οι επικριτές εντός της χώρας πολλοί, λόγω της υπερβολικής αύξησης του κόστους και των λοιπών προβλημάτων του νέου αεροσκάφους, και ζητούν να τηρηθεί στάση αναμονής ώστε να δουν που θα καταλήξει το πρόγραμμα προκειμένου να λάβουν τις σωστές αποφάσεις.

Οι καθυστερήσεις στην παραλαβή συνεπάγονται επέκταση του χρόνου υπηρεσίας των υπαρχόντων F-16, F/A-18 και των AV-8. Για τη συντήρηση των F-18, η χώρα υπέγραψε συμβόλαιο με το καναδικό παράρτημα της εταιρείας Harris Corporation. Το συνολικό κόστος, ανάλογα με τις προαιρέσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 270 εκατομμύρια δολάρια.


Το πρόβλημα με αυτή την τακτική είναι ότι μειώνονται τα διαθέσιμα κονδύλια για την αγορά των F-35. Ήδη, στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, έχουν περικοπεί τα νέα αεροσκάφη κατά δέκα μονάδες. Έτσι είναι άγνωστο το πως ακριβώς θα εξελιχθεί η αγορά του F-35 και για την καναδική αγορά.

Παρόμοιες αντιδράσεις υπάρχουν και στις υπόλοιπες χώρες συμπαραγωγής όπως η Ολλανδία, η Αυστραλία,η Νορβηγία, η Βρετανία,η Ιταλία και πρόσφατα η Τουρκία η οποία ενδέχεται να μειώσει κατά 20% τις παραγγελίες των F-35.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.