Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

H Ρωσία μελετά πρόταση συμμετοχής στην αντιπυραυλική ασπίδα



AFP, Reuters

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες ότι η χώρα του εξετάζει την πρόταση του ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στην κατασκευή αντιπυραυλικής ασπίδας για την προστασία της Ευρώπης. Επίσης, ο κ. Μεντβέντεφ επιβεβαίωσε ότι θα παραστεί και ο ίδιος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Πορτογαλία στις 19 και 20 Νοεμβρίου.

Οι σχετικές αποφάσεις ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, στη Νορμανδία. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας αποτέλεσε σημείο τριβής στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία τα προηγούμενα χρόνια και δημιούργησε ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας επί προεδρίας Μπους.

Σε μια κίνηση κατευνασμού των ανησυχιών του Κρεμλίνου ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να ακυρώσουν την πυρηνική αποτρεπτική του ικανότητα, ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε να παγώσει τα σχέδια του κ. Μπους για την εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων στην ανατολική Ευρώπη, τα οποία θα μπορούσαν να καταρρίψουν ρωσικούς διηπειρωτικούς πυραύλους.

Αντ’ αυτού, προχώρησε στη δημιουργία αντιπυραυλικού πλέγματος, αποτελούμενου από κινητές μονάδες, γύρω από το Ιράν, το οποίο όμως είναι σε θέση να πλήξει πυραύλους μέσου βεληνεκούς. Η υπαναχώρηση του Λευκού Οίκου βελτίωσε σημαντικά τις διμερείς σχέσεις, με τον κ. Ομπάμα να κάνει λόγο για εποχή «επανεκκίνησης».

Με την πρόταση για συμμετοχή και της Μόσχας στο αντιπυραυλικό σύστημα, η οποία διατυπώθηκε από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, η Συμμαχία προχωρεί ένα βήμα παραπέρα. Ωστόσο, ο κ. Μεντβέντεφ δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του, τονίζοντας χθες ότι το Κρεμλίνο θα οριστικοποιήσει τη στάση του «αφού πρώτα ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της συμμετοχής της Ρωσίας». Από την πλευρά τους, η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί τον διαβεβαίωσαν ότι «βλέπουν τη Ρωσία ως φιλική χώρα».

Την ίδια στιγμή όμως, ακανθώδη ζητήματα, όπως η κατάργηση της βίζας για Ρώσους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε. και η συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιρειών επί ίσοις όροις στους διαγωνισμούς του ρωσικού Δημοσίου, παραμένουν ανεπίλυτα.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.