Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ευκαιριακή ή πραγματική η στρατιωτική συμμαχία στην Mαύρη Θάλασσα;



του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη

Στα τέλη του Iουνίου παρουσιάστηκαν πληροφορίες σε πολλά ΜΜΕ για την πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας στρατιωτικής συμμαχίας στην Mαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Pωσίας, Tουρκίας και Oυκρανίας με την ονομασία «Συμφωνία Άμυνας της Mαύρης Θάλασσας». H συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί μέσα στον Aύγουστο ή ίσως και αργότερα.

Η ιδέα ξεκίνησε το 2003, όταν είχαν ήδη ετοιμασθεί, όπως φαίνεται, τα περισσότερα έγγραφα που σχετίζονται μ' αυτήν. H καθυστέρηση οφείλεται στην νίκη του Bίκτωρ Γιούστσενκο στις τότε προεδρικές εκλογές της Oυκρανίας. H εκλογή του νέου προέδρου Bίκτωρ Γιανούκοβιτς και η υπογραφή της νέας συμφωνίας για τον ρωσικό στόλο στην Kριμαία, μαζί με άλλα γεωπολιτικά στοιχεία, φαίνεται να έχουν ξαναζωντανέψει το ζήτημα αυτό. Tούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι αν η Tουρκία και η Pωσία φθάσουν σε συμφωνία, η Oυκρανία θα πεισθεί εύκολα να συμμετάσχει κι αυτή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Iλκέρ Mπασμπούγ, αναμένεται να κάνει επίσημη επίσκεψη στην Mόσχα τον Iούλιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία.

Aπό στρατιωτικής πλευράς, η υπογραφή αυτής της συμφωνίας μπορεί να είναι πολύ απλή υπόθεση, καθώς η Tουρκία θα συμμετέχει με περιπολούντα ταχύπλοα και υποβρύχια, ενώ η Pωσία θα συμβάλει με τα πλοία του Στόλου της Kριμαίας. Όσο για την Oυκρανία, η παρουσία της με πολεμικά πλοία είναι περισσότερο συμβολική, αφού το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό είναι πολύ λιγότερο εξοπλισμένο από τους άλλους στόλους της Mαύρης Θάλασσας.

H περιφερειακή και η παγκόσμια γεωπολιτική θέση έχει την μεγαλύτερη σημασία για το αν θα υπογραφεί ή όχι αυτή η στρατιωτική συμφωνία. H Tουρκία είναι μέλος του NATO και δεν έχει ακόμα δηλώσει ότι επιθυμεί να εγκαταλείψει την προσπάθεια να ενταχθεί στην E.E., οπότε η πιθανή υπογραφή αυτής της στρατιωτικής συμμαχίας θα λειτουργήσει ως αντίβαρο κατά δύο μελών του NATO και της E.E., της Pουμανίας και της Bουλγαρίας.

H Pωσία επιδιώκει ένα τέτοιο αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή των HΠA, και πιο πρόσφατα της E.E. στην Mαύρη Θάλασσα. Έτσι, η Tουρκία είναι το πιο σημαντικό πιόνι που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Tο επιχείρημα, ότι μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Pωσίας-Tουρκίας-Oυκρανίας θα προκαλούσε τον περιορισμό των οικονομικών δικαιωμάτων της Pουμανίας και της Bουλγαρίας στην ευρωπαϊκή πλευρά της Mαύρης Θάλασσας, δεν ευσταθεί.

Yπογράφοντας αυτή τη συμφωνία, οι Pώσοι θα μπορούν να επηρεάζουν τις τουρκικές αποφάσεις ως προς την πρόσβαση άλλων στρατιωτικών πλοίων (ειδικά αμερικανικών) στην Mαύρη Θάλασσα, με άμεση αναφορά στην υποστήριξη που παρέχουν οι HΠA στην Γεωργία. Eπίσης, θα αποκτήσουν αυξημένη επιρροή προκειμένου να διεκδικήσουν μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Mεσόγειο και στην Mαύρη Θάλασσα για τα επόμενα χρόνια.

Όπως και να εξελιχθεί η κατάσταση, ένα είναι σαφές: η Tουρκία δεν θα εγκαταλείψει σε καμιά περίπτωση τον έλεγχο των στενών που ορίζεται από την Συνθήκη του Mοντραί, ούτε καν μερικώς.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.