Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (SLBM) εθεάθησαν στην Βόρεια Κορέα


Σε πρόσφατη στρατιωτική παρέλαση στη Βόρεια Κορέα εντύπωση προκάλεσε η πρώτη δημόσια εμφάνιση του νέου βαλλιστικού πυραύλου RSM-25 (ή Musudan) ο οποίος είναι μια παραλλαγή του Ρωσικού υποβρύχια εκτοξευόμενου πυραύλου SS-N-6 ή R-27 . Η ΒόρειοΚορεάτικη έκδοση πιστεύεται ότι ζυγίζει 20 τόνους και έχει βεληνεκές πάνω από 3.000 χιλιόμετρα.

Όμως δεν έχουν πραγματοποιηθεί (εξ όσων είναι γνωστό) δοκιμές, οπότε είναι αβέβαιο αν οι Βορειοκορεάτες έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τον σχεδιασμό του Ρωσικού πυραύλου στα δικά τους δεδομένα.

Ο SS-N-6 αναπτύχθηκε το 1960 και είναι γνωστός στη Ρωσία ως R-27. Αυτός ήταν ο πρώτος εκτοξευόμενος υποβρύχιος βαλλιστικός πύραυλος της Ρωσίας (SLBM) και 16 από αυτούς εξόπλισαν τα πυρηνικά υποβρύχια της Σ.Ε.
Ο 12 τόνων R-27 βεληνεκούς 3.000 χιλιομέτρων ήταν ένας πύραυλος υγρών καυσίμων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ήταν έτοιμος για εκτόξευση σε λιγότερο από μισή ώρα.

Ο R-27 αντικαταστάθηκε από πιο σύγχρονα βλήματα στη δεκαετία του 1970,παρόλα αυτά ο πύραυλος συνέχισε να χρησιμοποιείται για επιστημονική έρευνα μέχρι το 1990. Μέχρι τότε , 492 R-27s είχαν δοκιμαστεί με ποσόστό επιτυχίας 87%.

Θα ήταν πολύ δυσάρεστο για τους Ρώσους, αν κάποιοι έδωσαν παράνομα βαλλιστικούς πυραύλους SS-N-6/R-27 στη Βόρεια Κορέα. Είναι πιθανό καθώς υπήρξε η φημολογία πριν από μερικά χρόνια, ότι η ρωσική εταιρεία που σχεδίασε τον R-27, είχε πωλήσει παράνομα τα σχέδια στην Βόρεια Κορέα. Αυτό πιθανότατα συνέβη κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1990 και ο κύριος λόγος για τη συμφωνία ήταν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να λάβει την τεχνολογία καθοδήγησης πυραύλων του R-27 .

Οι Ρώσοι συνέχισαν να βελτιώνουν και να εκσυγχρονίζουν το σύστημα κατεύθυνσης του R-27 την δεκαετία του 1980.Τότε οι Βορειοκορεάτες παρακαλούσαν να προμηθευτούν την πυραυλική τεχνολογία καθοδήγησης. Αλλά φαίνεται ότι οι Βορειοκορεάτες αργότερα κατάφεραν να αναπτύξουν τουλάχιστον έναν R-27, ενώ ενδέχεται να έχουν ενσωματώσει την χρήση της τεχνολογίας του R-27 σε άλλους μεγάλου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.