Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ο Wikileaks σπέρνει πανικό στο Πεντάγωνο και την CIA δημοσιεύοντας 400.000 απόρρητα έγγραφα για το πόλεμο στο Ιράκ


newsroom Δολ

Το Πεντάγωνο ετοιµαζόταν χθες για να αντιµετωπίσει τη µεγαλύτερη διαρροή απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία του, καθώς ο ιστότοπος Wikileaks αναµενόταν να δηµοσιοποιήσει 400.000 απόρρητα έγγραφα για τον πόλεµο στο Ιράκ.

Ο Wikileaks αναµένεται ότι θα δηµοσιοποιήσει τα έγγραφα ταυτοχρόνως µέσω τριών εντύπων – της αµερικανικής εφηµερίδας «Νιου Γιόρκ Τάιµς», της βρετανικής «Γκάρντιαν» και του γερµανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ». Η επιχείρηση σχεδιάζεται εδώ και εβδοµάδες και το Πεντάγωνο ζήτησε χθες από τα έντυπα να µη δηµοσιεύσουν, ούτε να δηµοσιοποιήσουν στους ιστότοπους τα απόρρητα έγγραφα. Ο όγκος των απόρρητων πληροφοριών είναι τουλάχιστον τετραπλάσιος του όγκου του υλικού για τον πόλεµο στο Αφγανιστάν που ο ιστότοπος είχε δηµοσιοποιήσει τον Ιούλιο µέσω των ίδιων εντύπων. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε την Κυριακή πως δεν είναι σαφές πότε θα δηµοσιοποιηθούν τα απόρρητα έγγραφα, αλλά το υπουργείο εκτιµούσε πως η αποκάλυψή τους θα γινόταν χθες ή σήµερα. Ωστόσο, άλλες πηγές που επικαλούνταν χθες η βρετανική εφηµερίδα «Ιντιπέντεντ» έλεγαν πως µπορεί να περάσει ακόµη τουλάχιστον µια εβδοµάδα.

Τα έγγραφα για το Ιράκ αναµένεται ότι θα είναι ακόµη πιο αποκαλυπτικά απ’ ό,τι ήταν τα έγγραφα για το Αφγανιστάν και, ενόψει της δηµοσιοποίησής τους, το Πεντάγωνο δηµιούργησε µια οµάδα 120 προσώπων η οποία θα εξετάσει τις εν δυνάµει επιπτώσεις της διαρροής. Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τον Wikileaks να επιστρέψει τα έγγραφα υποστηρίζοντας ότι η αποκάλυψή τους θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Ο ιστότοπος – ο οποίος ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και είναι µη κερδοσκοπική οργάνωση– είχε δικαιολογήσει τη δηµοσιοποίηση των εγγράφων για το Αφγανιστάν επικαλούµενος το συµφέρον της τεκµηρίωσης της ιστορίας του πολέµου. Ο ιδρυτής του ιστότοπου, ο 39χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, είχε δηλώσει πως όλα τα ντοκουµέντα ελέγχθηκαν ώστε να µην περιλαµβάνουν ονόµατα πληροφοριοδοτών των δυτικών δυνάµεων. Για τη διαρροή των εγγράφων για τον πόλεµο στο Αφγανιστάν κατηγορείται σήµερα ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος εργαζόταν ως αναλυτής πληροφοριών. Ο Μάνινγκ βρίσκεται ήδη στη φυλακή κατηγορούµενος για τη διαρροή ενός απόρρητου βίντεο που έδειχνε το πλήρωµα ενός αµερικανικού ελικοπτέρου να επιτίθεται και να σκοτώνει δέκα αµάχους στο Ιράκ.

Κατηγορίες

Μετά την αποκάλυψη των εγγράφων για το Αφγανιστάν, ο Ασάνζ κατηγορήθηκε στη Σουηδία για βιασµό και σεξουαλική παρενόχληση. Αρχισαν έρευνες, µετά ήρθη η κατηγορία για βιασµό και µετά διατυπώθηκε και πάλι, όλα µέσα σε διάστηµα µιας εβδοµάδας. Ο Ασάνζ αρνήθηκε τις κατηγορίες, όµως χθες ανακοινώθηκε πως η σουηδική υπηρεσία µετανάστευσης απέρριψε την αίτησή του για άδεια διαµονής. Ο Αυστραλός επεδίωκε να δηµιουργήσει µια βάση για τον Wikileaks στη Σουηδία ώστε να επωφεληθεί από τους σουηδικούς νόµους που προστατεύουν αυτούς που αποκαλύπτουν πληροφορίες για το δηµόσιο συµφέρον.




Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.