Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Προς νέα συμφωνία για τα χωρικά ύδατα Ελλάδας-Αλβανίας


Η εφημερίδα Γκαζέτα Σκιπτάρε επικαλούμενη πηγές του Αλβανικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η αλβανική κυβέρνηση δεν θα παραπέμψει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την απόφαση του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για ακύρωση της Ελληνοαλβανικής Συμφωνίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων υδάτων.


Ινφογνώμων Πολιτικά

Την απόφαση αυτή, η οποία έχει ήδη ληφθεί, άφησε να εννοηθεί και η Αλβανίδα ΥΦΥΠΕΞ Εντίθ Χάρτζι, σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών σε αλβανική εφημερίδα. Η Γκαζέτα Σκιπτάρε προσθέτει ότι «Ο μοναδικός δρόμος που απομένει και για τις δύο πλευρές, είναι, όπως φαίνεται, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μιας νέας Συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων υδάτων.

Επίσημες πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν στην ε/φ μας ότι αυτή αναμένεται να είναι και η θέση την οποία η αλβανική πλευρά θα παρουσιάσει επίσημα στην ελληνική πλευρά, κατά τις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν για το θέμα αυτό την επόμενη εβδομάδα».

Η εφημερίδα φιλοξενεί και συνέντευξη του απόστρατου συνταγματάρχη Μυσλύμ Πάσα, ο οποίος «επιχειρηματολόγησε επιστημονικά κατά των λαθών της προηγούμενης Συμφωνίας» ). Ο Πάσα σημειώνει ότι η Συμφωνία αυτή μετετράπη σε διαφωνία με αποκλειστική ευθύνη της αλβανικής πλευράς. Ο Πάσα επισημαίνει ότι η ελληνική πλευρά δεν άσκησε πιέσεις κατά τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία, η αλβανική πλευρά αποδέχθηκε να υποψει με πλήρη βούληση μια Συμφωνία η οποία παραχωρούσε αλβανικό θαλάσσιο χώρο στην Ελλάδα, καθώς και ότι η Συμφωνία υπεγράφη παρουσία των δύο πρωθυπουργών με την Ελλάδα «να βάζει και τα δύο πόδια της Αλβανίας σε ένα παπούτσι, από το οποίο η Αλβανία δεν μπορεί να τα βγάλει εύκολα».

Η Ελλάδα, συνεχίζει ο Πάσα, έχει μια Συμφωνία υπογεγραμμένη και από τις δύο πλευρές και ζητά την επικύρωσή της. Η ελληνική πλευρά, συνεχίζει ο Πάσα, δεν θα δεχθεί να οριοθετηθεί μια νέα θαλάσσια διαχωριστική γραμμή, διότι για την ελληνική πλευρά η Συμφωνία ισχύει και θα πρέπει να επικυρωθεί.

Όσο για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο Πάσα διερωτάται: Ποιός θα παραπέμψει το θέμα στο Δικαστήριο όταν και οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει με τη βούλησή τους μια Συμφωνία; Καταλήγοντας ο Πάσα σημειώνει ότι κατά την άποψή του, απαιτούνται νέες διαπραγματεύσεις, αλλά εάν γίνουν νέες διαπραγματεύσεις, δεν θα έχουν στόχο μια νέα οριοθέτηση των υδάτων, αλλά την εξεύρεση ενός τρόπου για την παράκαμψη της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αλβανίας.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=972

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Taiste ki allous alvanous ragiades kai lipitheite ki allous allodapous...ore zwa ksupnate epitelous...ti perimenete?na sas ... Kamia gynaika kai kamia korh prwta?HMARTON PIA

Mafia είπε...

esi file san poli milas prose3e giati 8a tin kopso tin glosa

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.