Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Γερμανία: To Αμβούργο θα εμποδίσει τη μεταφορά πυρηνικών από Ρωσία


Το γερμανικό κρατίδιο του Αμβούργου δήλωσε ότι θα εμποδίσει τη μεταφορά με πλοίο πυρηνικών αποβλήτων από τη Γερμανία στη Ρωσία, ένα σχέδιο που είχε αναγγείλει η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

Τα σχέδια αυτά, που αποκαλύφθηκαν αυτή την εβδομάδα, έχουν προκαλέσει την οργή του γερμανικού κινήματος κατά των πυρηνικών, που εκφράζει φόβους ότι η μεταφορά των φορτίων με τα απόβλητα στη Ρωσία θα βοηθήσει το Βερολίνο να αποφύγει το ακανθώδες πρόβλημα της εύρεσης χώρου για την ταφή των πυρηνικών αποβλήτων.

Ο Κρίστοφ Άλχαους δήμαρχος του Αμβούργου δήλωσε ότι η κυβέρνηση του κρατιδίου του δεν θα ανεχθεί τα 18 κοντέινερ, που φέρεται ότι περιέχουν 951 ράβδους χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, να φορτωθούν σε πλοία στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας.

«Δεν θα δεχθώ αυτό τον αναίτιο κίνδυνο για την πόλη μας», δήλωσε ο Άλχαους στο Γερμανικό Πρακτορείο. Δεν έχει διευκρινιστεί αν τα πυρηνικά απόβλητα θα περάσουν από κάποιο άλλο γερμανικό λιμάνι.

Η Ρωσία έχει συμφωνήσει να δεχθεί στο έδαφός της τα πυρηνικά απόβλητα, τα οποία προέρχονται από ένα παλαιό ερευνητικό αντιδραστήρα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Οι ράβδοι καυσίμου αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε έναν αποθηκευτικό χώρα στο Άχαους στη δυτική Γερμανία.

Γερμανία και Ρωσία διαπραγματεύονταν μία συμφωνία, την οποία ετοιμάζονταν να υπογράψουν, για τη μεταφορά των αποβλήτων στο ρωσικό κέντρο επεξεργασίας Μαγιάκ, όπως ανάφερε δημοσίευμα την Τρίτη.

Το Κόμμα των Πρασίνων παίρνει μέρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του κρατιδίου του Αμβούργου, του οποίου ηγείται ο χριστιανοδημοκράτης Άλχαους.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα περισσότεροι από 4.000 διαδηλωτές προσπάθησαν να σταματήσουν τη μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων από τη Γαλλία προς τη Γερμανία.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.