Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Δεν επιβεβαιώνεται η επίσκεψη Μπαν Κι–μουν στην Κύπρο


«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω την επίσκεψη. Όπως ανέφερα ξανά, ο Γενικός Γραμματέας είναι έτοιμος και πρόθυμος να επισκεφθεί την Κύπρο στην κατάλληλη στιγμή». Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μάρτιν Νεσίρσκι, απαντώντας σε ερώτηση αν ο Μπαν Κι-μουν θα επισκεφθεί την Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή.


Αν και ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού απέφυγε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για την επίσκεψη του επικεφαλής του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Μπαν έχει προγραμματίσει να βρίσκεται στην Κύπρο από την Κυριακή το βράδυ έως την Τρίτη το πρωί. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει αύριο, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των εντατικών διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία.

Στο μεταξύ, την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Ο κ. Δρούτσας θα βρίσκεται τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, όπου την επομένη θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους και την Τετάρτη το μεσημέρι (τοπική ώρα) θα συναντηθεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τον Μπαν Κι-μουν.

Κύρια θέματα συζήτησής του με το Γ.Γ. του ΟΗΕ θα είναι το Κυπριακό και η ονομασία της ΠΓΔΜ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ενημέρωση Υποψηφίων για το Διαγωνισμό ΕΠ.ΟΠ. της ΠΑ


Ενημέρωση Υποψηφίων για το Διαγωνισμό ΕΠ.ΟΠ. της ΠΑ
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι οι πίνακες συμμετεχόντων και μη συμμετεχόντων στις περαιτέρω επιλογικές διαδικασίες του διαγωνισμού, κατά ειδικότητα και κατ’ απόλυτη σειρά βαθμολογίας καθώς και το πρόγραμμα των εξετάσεων (Ψυχοτεχνικές – Υγειονομικές εξετάσεις - Αθλητικές δοκιμασίες) θα κοινοποιηθούν στο Γραφείο Σχέσεων ΥΕΘΑ - Κοινού Β. Ελλάδος (Θεσ/νίκη – Βασιλέως Γεωργίου 1 τηλ. 2310 850060 - 2310 893237), στο Γραφείο Ενημέρωσης Κοινού της ΠΑ (Αθήνα – Σόλωνος 34 τηλ. 210 3630360 - 210 3630076), καθώς και στην ιστοσελίδα του ΓΕΑ, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ευρωκαταδίκη της Τουρκίας για λογοκρισία του Τύπου


Η Τουρκία καταδικάστηκε στο Στρασβούργο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή λογόκρινε έξι εφημερίδες και επέβαλε κυρώσεις σε 20 δημοσιογράφους για άρθρα τους που θεωρήθηκαν επικριτικά από την κυβέρνηση, την περίοδο από το 2001 μέχρι το 2007.


Στην πρώτη υπόθεση επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 19 δημοσιογράφους για άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε 5 εφημερίδες που οι αρχές θεωρούν ότι είναι "όργανα προπαγάνδας μίας παράνομης τρομοκρατικής οργάνωσης, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)". Η έκδοση αυτών των εφημερίδων διακόπηκε.

Στην άλλη υπόθεση, ο ιδιοκτήτης και διευθυντής σύνταξης του μηνιαίου περιοδικού "Έκκληση για έναν καινούργιο κόσμο" κατηγόρησε το κράτος ότι εξαπέλυσε "βάρβαρη επίθεση" εναντίον εξεγερμένων κρατούμενων. Το περιοδικό είχε στο εξώφυλλό του φωτογραφίες κρατούμενων χτυπημένων ή με εγκαύματα.

Ο διευθυντής του περιοδικού Αζίζ Οζέρ καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση και του επιβλήθηκε πρόστιμο, ενώ όλα τα αντίτυπα του περιοδικού κατασχέθηκαν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι και στις δύο περιπτώσεις παραβιάστηκε η ελευθερία έκφρασης των εναγόντων.

Η απαγόρευση μίας ολόκληρης εφημερίδας, όπως συνέβη στην πρώτη υπόθεση, "είναι απαράδεκτη και ισοδυναμεί με λογοκρισία", αναφέρει στην απόφασή του το δικαστήριο.

Οι 19 δημοσιογράφοι της πρώτης υπόθεσης θα λάβουν ο καθένας 1.800 ευρώ για ηθική βλάβη, ενώ στον Οζέρ επιδικάστηκαν 3.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 423 ευρώ για να αποζημιωθεί για το πρόστιμο που αναγκάστηκε να πληρώσει.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σκληραίνει τη στάση της απέναντι στη μπούργκα η Γαλλία


Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του γαλλικού κοινοβουλίου να απαγορευτεί μερικώς η μπούργκα στις μουσουλμάνες που ζουν στη χώρα.


Ειδικότερα, απαγορεύεται η χρήση μπούργκας σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως νοσοκομεία, σχολεία, κυβερνητικά κτίρια και μέσα μεταφοράς.

Σύμφωνα με την απόφαση, η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει την παροχή κάρτα διαμονής και υπηκοότητας σε οποιονδήποτε επιδεικνύει εμφανώς ριζοσπαστικά θρησκευτικά στοιχεία.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι η μπούργκα αποτελεί πρόκληση για τη γαλλική δημοκρατία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, περίπου 1.900 γυναίκες φορούν μπούργκα στη Γαλλία.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Συγκρούσεις χωρίς έλεος στην Νιγηρία


Τουλάχιστον 326 άνθρωποι έχασαν –την περασμένη εβδομάδα- τη ζωή τους στην πόλη Τζος στην κεντρική Νιγηρία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.


Εκπρόσωπος της αστυνομίας παρουσιάζοντας έναν πρώτο απολογισμό είπε ότι από τα στοιχεία που διαθέτει η αστυνομία...326 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τα πρόσφατα βίαια επεισόδια".

Σύμφωνα με απολογισμό ιατρικών πηγών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και των ηγεσιών των τοπικών θρησκευτικών κοινοτήτων και την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights Watch, ο αριθμός των νεκρών σε διάστημα τεσσάρων ημερών βιαιοτήτων ανέρχεται στους 550.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...(μέρος δεύτερο,ετοιμαστείτε για γέλια μέχρι διακρίων)


Δύσκολα κρύβει την ικανοποίησή της η Άγκυρα για την αποδοχή του διαλόγου από ελληνικής πλευράς, με την επιστολή Γ.Παπανδρέου προς Τ.Ερντογάν, αναφορικά με τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. «Καλές προθέσεις και πολιτική βούληση περιλαμβάνει η απαντητική επιστολή του κ. Παπανδρέου, όπως ακριβώς ήταν και η επιστολή του κ. Ερντογάν» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σχολιάζοντας την επιστολή του πρωθυπουργού και βέβαια όταν λέει αυτά ο Α.Νταβούτογλου, κάθε σχόλιο περιττεύει. Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την απάντηση «σε γενικές γραμμές θετική» και είπε πως «ελπίζει ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα».

Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη πως «πρόκειται για επιστολή, που έχει συνταχθεί με θετικό και δημιουργικό πνεύμα» και τόνισε ότι «αμφότερες οι πλευρές έχουν πολιτική βούληση. Έχουμε, επίσης, σημεία διαφωνίας, πράγμα το οποίο είναι φυσιολογικό. Το θέμα είναι να μπορούμε να συνομιλήσουμε επί των θεμάτων αυτών».

Δηλαδή κάνει σαφές και σε όσους δεν έχουν πειστεί ακόμα ότι η επιστολή μιλάει για «διαπραγμάτευση εφ’όλης της ύλης» και όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα…

Ένα ζήτημα είναι αν θα δοθεί η, πεντέμιση σελίδων, επιστολή Παναδρέου ολόκληρη στην δημοσιότητα για να ενημερωθούν οι πολίτες της χώρας για το ακριβές περιεχόμενό της, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Αν και τα αποσπάσματα που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα πρέπει να είναι τα σημεία με την χαμηλότερη πολιτική έκθεση του πρωθυπουργού. Οπότε γίνεται ευκόλως αντιληπτό τι άλλο κρύβεται.

Πάντως για το θέμα αναμένεται τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αποδεχθεί να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουμε τις τουρκικές διεκδικήσεις, με "plan B" την Χάγη, που απέφευγαν πάση θυσία όλες οι πολιτικές ηγεσίες από το 1974 μέχρι σήμερα και να μην τοποθετηθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

(Ανανέωση 21:05) Οπως αναμενόταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλος τοποθετήθηκε τελικά. Ξεκαθάρισε ότι "Η Χάγη αφορά την υφαλοκρηπίδα" και υποστήριξε ότι "Η επιστολή επαναλαμβάνει τις γνωστές, δεδομένες, εθνικές μας θέσεις οι οποίες συγκεντρώνουν και ευρύτατη πολιτική αποδοχή".

Επίσης έδειξε ότι ενδιαφέρεται πολύ για να απαλλαγεί η...Τουρκία από τις αμυντικές δαπάνες που προκαλεί η ένταση στο Αιγαίο λέγοντας ότι "Στόχος εδώ και δεκαετίες είναι να εκλογικευθούν οι αμυντικές δαπάνες και να απαλλαγεί η χώρα μας αλλά ν’ απαλλαγεί και η Τουρκία από το βάρος αυτής της έντασης, το οποίο βεβαίως προκαλείται από μονομερείς ενέργειες και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ"

Και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι "Είναι προαπαιτούμενο, είναι όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, όπως συμβαίνει σε όλα τα δυτικά κράτη δημοκρατίας και δικαίου, να υπάρχει απόλυτος πολιτικός έλεγχος της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής και της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη Τουρκία υπάρχει ένα πρόβλημα εξαγωγής εσωτερικών προβλημάτων το οποίο το βλέπουμε και σ’ αυτά τα σενάρια του 2003 τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας κι έχουν προκαλέσει μια πολύ μεγάλη εσωτερική συζήτηση στην Τουρκία. Τα σενάρια και για την ένταση στο Αιγαίο, την προκλητή ένταση, και για ενδεχόμενες κινήσεις στον Έβρο, στη Θράκη. Λένε οι Τούρκοι επίσημοι ότι πρόκειται απλώς για σενάρια, για ασκήσεις. Ακόμη δεν έχουμε μελετήσει τα πλήρη κείμενα των επισήμων δηλώσεών τους, γιατί αναμιγνύονται πληροφορίες δημοσιογραφικές και πληροφορίες οι οποίες έχουν επίσημο χαρακτήρα. Πάντα υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο με πολλή ψυχραιμία αντιμετωπίζουμε, γιατί φαντάζομαι ότι ούτε ο τουρκικός λαός ούτε η τουρκική κυβέρνηση θα ήθελε να καθοδηγείται από μη ελεγχόμενες από αυτήν εξελίξεις. Άρα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να διαμορφωθούν αυτές οι θεσμικές προϋποθέσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν και τη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών και την αλλαγή της κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί δε νομίζω ότι αυτή η κατάσταση βοηθά κανέναν και βεβαίως δε βοηθά ούτε τα ευρύτερα συμμαχικά συμφέροντα, για να χρησιμοποιήσω μια παραδοσιακή έκφραση.


Από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την απειλή χρήσης βίας στις διμερείς σχέσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα τις παραβιάσεις της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο.


Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε και προφορικά τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο, καθώς είχε προηγηθεί γραπτή πρόσκληση στην απαντητική επιστολή που απέστειλε στον κ. Ερντογάν τη Δευτέρα.

Ο Γ.Παπανδρέου, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας τόνισε, ότι "Η Ελλάδα θα είναι "πρωταθλήτρια" αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας" εννοώντας προφανώς ότι θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Σήμερα 16 τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε 4 παραβιάσεις του ΕΕΧ και υπήρξε και μία εμπλοκή τουρκικών με ελληνικά μαχητικά. Τα τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Προχώρησαν ακόμα και σε δύο παραβάσεις των κανόνων του FIR.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...


Μία εξέλιξη που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά δυσμενής για τα εθνικά συμφέροντα, σημειώθηκε πριν από λίγο: Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποδέχθηκε την πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν για διμερή απ'ευθείας διάλογο "εφ'όλης της ύλης" στο Αιγαίο και από εδώ και στο εξής οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα μπορούν πλέον να οδηγήσουν μέχρι και σε αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών που καθορίζουν την κυριαρχία της χώρας. Μάλιστα στην απαντητική επιστολή του στον Ταγίπ Ερντογάν πέρα από τον απ'ευθείας διάλογο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών (!) προτείνει εν συνεχεία, αν δεν "τα βρούμε", προσφυγή στην...Χάγη! Η κίνηση είναι πρωτοφανής και είναι άγνωστες οι συνέπειές της.

Κατ'αρχήν τι εννοεί με την προσφυγή στην Χάγη; Εννοεί ότι μπορούν να προσφύγουν οι δύο πλευρές μόνο για την υφαλοκρηπίδα ή για το σύνολο των διμερών προβλημάτων που υπάρχουν και έχουν προκληθεί από την επιθετικότητα της Τουρκίας; Αυτό δεν διευκρινίζεται. Διότι αν πάμε και για συνοριακές διαφορές είναι τελείως διαφορετικό το θέμα από την υφαλοκρηπίδα.

Τι σημαίνει Δικαστήριο Χάγης; Σημαίνει ότι έτσι και συμφωνήσει και η Τουρκία για την προσφυγή στη Χάγη, όποια απόφαση λάβει το Δικαστήριο είναι υποχρεωμένα τα μέρη που έχουν προσφύγει να την αποδεχθούν! Αν π.χ. αποφασίσει το Δικαστήριο ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και η υφαλοκρηπίδα τους αποτελεί προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Μικράς Ασίας, είμαστε υποχρεωμένοι να το δεχθούμε.Το ζήτημα είναι ποιος θα εγγυηθεί την ανεξαρτησία των δικαστών και σε τελική ανάλυση πως αυτά που κατακτήσαμε - με την έννοια του επιτεύγματος της απελευθέρωσης μετά από 450 χρόνια τουρκοκρατίας - με τα όπλα και με άφθονο αίμα θα τεθούν υπ'όψιν ενός ουδέτερου - στην καλύτερη περίπτωση - παρατηρητή. Δηλαδή κάποιος τρίτος θα αποφασίσει για το αν η χώρα έχει δίκαιο ή όχι;

Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο:

Στην επιστολή σημειώνει ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας» και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές και να λάβουν νέα ώθηση". Δηλαδή "επειδή μας απειλείτε με πόλεμο, επειδή πετάτε επάνω από τις στέγες των σπιτιών μας με τα μαχητικά σας, επειδή κάνετε έρευνες για πετρέλαιο σε περιοχή που θεωρούμε ότι είναι δική μας, ελάτε να κάνουμε διάλογο"! Απίστευτο!

Σημειώνει, ωστόσο, ότι "η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης."

Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ η Τουρκία κατάφερε αυτό που ήθελε με την επιθετική της πολιτική: Να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διαπραγματευθούμε τις απαιτήσεις της, αφού ως γνωστόν η ελληνική πλευρά δεν διεκδικεί τίποτα!

Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.

Έτσι λοιπόν η Τουρκία καθίζει στο τραπέζι "με το έτσι θέλω" της Ελλάδα για να διαπραγματευθεί η τελευταία αυτά που μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων θεωρούσε δικαιώματά της.

Ποια είναι τα θέματα που θέλει η Άγκυρα να συζητηθούν; Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν θέματα όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των "γκρίζων ζωνών", δηλαδή νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, ο αφοπλισμός των νησιών Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσου, τα 10 ν.μ του εναέριου χώρου, η αποδοχή από την Ελλάδα της άρνησης επέκτασης των χωρικών υδάτων πάνω από τα 6 ν.μ. κλπ.
Που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση που δεν υπάρξει ελληνική υποχώρηση και ύπαρξη συμφωνίας θα έχουν καταγραφεί επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όλες οι τουρκικές διεκδικήσεις. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι αποδείχθηκε αδιέξοδη η πολιτική του "δεν διεκδικούμε τίποτα δεν παραχωρούμε τίποτα".

Θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι για να ζητήσουμε, έστω σεβασμό συνθηκών (διαβάστε σε άλλο σημείωμα της πρώτης σελίδας, ποία μεταχείριση επιφύλαξαν στους Έλληνες της Ίμβρου που υποτίθεται ότι προστατεύονταν από την συνθήκη της Λοζάνης, οι Τούρκοι), αλλά για να επιτύχουμε να πάψουν να παραβιάζουν τα θαλάσσια, εναέρια και ενίοτε χερσαία σύνορά μας και να μην προκαλούν. Αυτό ζητάμε μόνο...

Ένα άλλο σημείο της επιστολής που χρειάζεται να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι αυτό που αναφέρεται στις "στρατιωτικές δραστηριότητες των δύο χωρών στο Αιγαίο ως εστίες έντασης οι οποίες πρέπει να αποτραπούν"! Το Αιγαίο χωρίς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ή τουλάχιστον χωρίς τις δραστηριότητές τους (;), δηλαδή για "να μην προκαλούν εστίες έντασης"...


Από εκεί και πέρα στην επιστολή αναφέρονται ως τομείς δυνητικής συνεργασίας η Ενέργεια (πετρέλαια...), το Εμπόριο και Επενδύσεις, ο Πολιτισμός, η Παράνομη μετανάστευση, η Πράσινη Ενέργεια, Περιβάλλον, Αναδάσωση και Πράσινη Ανάπτυξη, οι Υποδομές και Μεταφορές και η Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Όλα αυτά υπό την προστασία της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, προφανώς...

Κάνει τέλος μια απαρίθμηση των γενικών ενοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων, αναφέροντας συγκεκριμένα τις ακόλουθες θεματικές: διμερής συνεργασία, περιφερειακή συνεργασία (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Βαλκάνια, Καύκασος), παγκόσμια θέματα (κλιματική αλλαγή, μη διασπορά πυρηνικών όπλων, οικονομική κρίση και θεσμοί), σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόοδος διερευνητικών επαφών και μέτρα μείωσης της έντασης και ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο.

Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει το μήνυμα ειρήνης που μετέφερε τον Οκτώβριο στον τουρκικό λαό και τονίζει ότι από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να αλλάξουν την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και να τις οδηγήσουν προς ένα λαμπρό μέλλον προς όφελος των δύο λαών.


Η επιστολή επιδόθηκε από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Φάνη Ξυδά. Στην απαντητική του επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή τους επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, Τονίζει δε, ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επιλύσουν τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα, ιδίως ενώπιον των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

"Αναφορικά με το Αιγαίο, πρωταρχική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης".

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει "την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και συνιστούν θεμέλιο προς εξασφάλιση διαρκών σχέσεων καλής γειτονίας". Τότε τι θα συζητήσουν; Αφού η Άγκυρα διαφωνεί ως προς το σύνολο των ανωτέρω θεμάτων με την ελληνική θέση και η επιδίωξή της είναι να αναθεωρηθούν οι συνθήκες.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι "το κλειδί για βιώσιμη λύση είναι να αφεθούν οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς καμιά έξωθεν παρέμβαση ή πίεση". Περιγράφοντας τη λύση, κάνει αναφορά σε "ένα ομοσπονδιακό σχήμα με δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους". Ιδού και η ελληνοτουρκική ομοσπονδία στην Κύπρο...

Αφού εκφράζει την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει ειδική αναφορά στη σημασία εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας, των υποχρεώσεών της έναντι της Ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Έλληνα πολίτη.


Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, στην επιστολή αναφέρεται ότι η συνεργασία τόσο στο διμερές, όσο και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Τουρκίας προς τις επιχειρήσεις της FRONTEX, αποτελεί τον μόνο τρόπο για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Δεν αναφέρει όμως ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα αρνείται να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια με αποτέλεσμα η λαθρομετανάστευση να έχει εξελιχθεί στην κορυφαία ασύμμετρη απειλή για τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προτείνει την οργάνωση μιας επίσημης επίσκεψης σε πρωθυπουργικό επίπεδο και προσκαλεί τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη χώρα μας, τονίζοντας ότι τα δύο υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία πιθανώς πριν το καλοκαίρι.

Είναι βέβαια η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται διάλογο εφ΄όλων των διεκδικήσεων της Τουρκίας...


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Επίσης συνεχίζω και λέω το εξής για να αντιληφθούν οι αναγνώστες τις ελληνικής-στρατηγικής ποία σοβαρότητα του προβλήματος!

Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά είχαμε και δηλώσεις(απειλές) του τούρκου επικεφαλή των ενοπλων δυνάμεων!

ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγ με αφορμή το μπαράζ κατηγοριών που δέχεται το στρατιωτικό κατεστημένο μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Taraf», ότι σύμφωνα με το «σχέδιο Βαριοπούλα» προβλεπόταν μεταξύ άλλων και ο βομβαρδισμός δύο τζαμιών:
«Ένας στρατός που επιτίθεται φωνάζοντας ''Αλλάχ, Αλλάχ'', πώς μπορεί να βομβαρδίσει τζαμιά; Απευθύνομαι στους ασυνείδητους. Έχει όρια και η υπομονή των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πώς μπορείτε και κατηγορείτε με αυτόν τον τρόπο τις ένοπλες δυνάμεις;»

"Έχει όρια και η υπομονή των Ενόπλων Δυνάμεων" δηλώνει ο Μπασμπούγ. Δηλαδή τι θα κάνουν αν εξαντληθεί η υπομονή τους; Πραξικόπημα; Εισβολή στην Ελλάδα; Θα βομβαρδίσουν νησιά; Τι απ'όλα;

Επίσης ο Μπασμπούγ δήλωσε και τα εξής: «Έως σήμερα έχουν διεξαχθεί 61 έρευνες σχετικά με διαρροές, και από αυτές οι εννιά πήραν μορφή δικαστική. Η μία ολοκληρώθηκε και ένας αξιωματικός καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και αποπέμφθηκε. Υπάρχουν άλλοι δέκα αξιωματικοί διαφόρων βαθμών που κρατούνται. Αισθάνομαι ντροπή, αλλά είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσω τον όρο. Τον τελευταίο καιρό, το πραξικόπημα και οι ισχυρισμοί περί πραξικοπήματος έχουν εξελιχθεί σε κύριο θέμα της επικαιρότητας. Είμαστε πολύ ενοχλημένοι από τους ισχυρισμούς αυτούς. Το ερώτημα που πρέπει να διατυπωθεί είναι ποιοι ωφελούνται από την αναπαραγωγή των ισχυρισμών περί πραξικοπήματος».

Το ερώτημα προφανώς το υποβάλει σε άτομα που τρώνε κουτόχορτο?


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Εκτελέστηκε ο "Χημικός Αλί"


Εκτελέστηκε, τη Δευτέρα, με απαγχονισμό, ο Αλί Χάσαν αλ Ματζίντ, πρωτοπαλίκαρο του Σαντάμ Χουσέιν, ο επονομαζόμενος και "Χημικός Αλί", που είχε καταδικαστεί τέσσερις φορές σε θάνατο κυρίως για την σφαγή περίπου 5.000 Κούρδων το 1988 .


"Η θανατική ποινή κατά του Αλί Χασάν αλ Ματζίντ εκτελέστηκε", είπε ο ιρακινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλι αλ Νταμπάγ και πρόσθεσε ότι είχε κριθεί ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Αλ Ματζίντ,ο επονομαζόμενος και "Χημικός Αλι" είχε γίνει γνωστός επειδή έδωσε εντολή για χρήση χημικών όπλων κατά Κούρδων του Ιράκ στο χωριό Χαλάμπια το 1988. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο την περασμένη εβδομάδα για την επίθεση.

Στις 16 Μαρτίου 1988, ημέρα που οι Ιρακινοί θυμούνται ως "Μαύρη Παρασκευή", ιρακινά μαχητικά αεροπλάνα ράντισαν το χωριό με αέριο μουστάρδας, Sarin,Tabun και αέριο VX,με αποτέλεσμα περίπου 5.000 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους, να προκληθούν σοβαρές βλάβες σε περίπου 7.000 άλλους και να υποφέρουν με γενετικά προβλήματα και οι επόμενες χρονιές.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki