Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Η πιο μεγάλη στιγμή της ρωσικής Αεροπορίας ήρθε: Η πρώτη πτήση του PAK-FA



Εφόσον πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση, πολλά νέα στοιχεία για το μαχητικό αποδεσμεύθηκαν πλέον για δημοσίευση. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα στο κρατικό Ria Novosti,το σχεδιαστικό γραφείο της Sukhoi κέρδισε τον διαγωνισμό για την ανάπτυξη του PAK-FA τον Απρίλιο του 2002. Τελικά το πρωτότυπο πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση 8 χρόνια μετά. Το δε Ινστιτούτο Τεχνολογικής Σχεδίασης Τιχόμιροφ, το οποίο ήταν υπεύθυνο για την ανάπτυξη του νέου ραντάρ Irbis για το Su-35BM Flanker, εργάζεται για την ανάπτυξη ενός νέου ραντάρ για το T-50. Το νέο ραντάρ και σύστημα ελέγχου πυρός έχουν σχεδιαστεί στην βάση των συστημάτων του Su-35BM.


Κάποιοι υποστήριζαν οτι αυτο το αεροσκάφος δεν υπάρχει ουτε στα χαρτιά... Περαστικά τους... και πιο συγκεκριμένα...Περαστικά εις διπλούν. Τέρμα η παντοκρατορία του F-22. Τώρα πλέον υπάρχει το αντίπαλο δέος.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Λιβύη αγόρασε από την Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό


Η Λιβύη υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά όπλων από την Ρωσία, δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσαν τα ρώσικα πρακτορεία Ria Novosti και Interfax.


Στην αρχή της εβδομάδας ρώσοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι γίνονται διαπραγματεύσεις στη Μόσχα με τον λίβυο υπουργό Άμυνας Γιούνες Ζάμπερ για την πώληση ρωσικών όπλων.

Ο Πούτιν όμως δεν διευκρίνισε τί τύπου όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός πωλήθηκαν στην Λιβύη.

Ρωσική διπλωματική πηγή είχε επισημάνει την Τρίτη στο πρακτορείο Interfax ότι η Λιβύη ήθελε να αποκτήσει 20 πολεμικά αεροσκάφη, το λιγότερο δύο αντιαεροπορικά συστήματα S-300, άρματα μάχης T-90C και άλλον εξοπλισμό.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αντιδρά η Κίνα για τα όπλα που πούλησαν οι ΗΠΑ στην Ταϊβάν


Τα σχέδια των ΗΠΑ να πουλήσουν όπλα στην Ταϊβάν έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κίνας, η οποία δήλωσε ότι θα διακόψει τη συνεργασία και θα "τιμωρήσει" ορισμένους κατασκευαστές όπλων των ΗΠΑ ως αντίποινα.


Πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπεραμύνθηκε των νέων σχεδίων των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι "τέτοιες πωλήσεις συμβάλλουν στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν".

Παράλληλα, το Πεντάγωνο εξέφρασε λύπη για την απόφαση της Κίνας να αναστείλει τις στρατιωτικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. "Λυπούμαστε επίσης για τα μέτρα που έλαβε η Κίνα κατά των αμερικανικών εταιριών οι οποίες μεταφέρουν αμυντικό εξοπλισμό στην Ταϊβάν", προσέθεσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ταϊβάν Μα Γινγκ-ζέου εκτιμά ότι η πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν θα βοηθήσει την χώρα του να αισθανθεί "πιο σίγουρη και πιο ασφαλής" για να αναπτύξει κι άλλο τις σχέσεις της με την Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το Πεντάγωνο γνωστοποίησε την πώληση στην Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία, 114 πυραύλων Πάτριοτ, 60 ελικοπτέρων Μπλακ Χοκ, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για καταδιωκτικά F-16 της Ταϊβάν και ναρκαλιευτικών, έναντι ενός συνολικού ποσού 6,4 δισ. δολαρίων.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Εκτόξευση ρωσικού στρατιωτικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου


Η Ρωσία εκτόξευσε με επιτυχία στις 28 Ιανουαρίου στρατιωτικό δορυφόρο από το κοσμοδρόμιο του Μπαικονούρ χρησιμοποιώντας ένα πύραυλο φορέα τύπου Proton-M. Πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου για το 2010 και αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να διατηρήσει ένα αξιόλογο αστερισμό δορυφόρων για στρατιωτικές εφαρμογές.

Συνολικά αυτή την περίοδο η Ρωσία διαθέτει 70 δορυφόρους σε τροχιά για στρατιωτικούς λόγους και ο συγκεκριμένος εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις στρατιωτικές τηλεπικοινωνίες. Ο τύπος του δορυφόρου δεν ανακοινώθηκε από τις ρωσικές αρχές.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Επίθεση από αέρος σε θέσεις Ταλιμπάν


Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Βόρειο Ουαζιριστάμ, σε περιοχή στην οποία υπήρχαν θέσεις Ταλιμπάν.


"Πέντε άτομα σκοτώθηκαν αμέσως, ενώ τέσσερα που είχαν τραυματιστεί υπέκυψαν αργότερα" ,ανέφερε τοπικός αξιωματούχος που δεν θέλησε να αναφέρει το όνομά του.

Από τους πυραύλους του μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους καταστράφηκε ένα συγκρότημα κτιρίων και ένα αυτοκίνητο. Ο αξιωματούχος είπε ότι η ταυτότητα των νεκρών και των τραυματιών δεν έγινε προς το παρόν γνωστή.

Το Βόρειο Ουαζιριστάν είναι γνωστός θύλακος μαχητών της Αλ Κάϊντα και Ταλιμπάν. Οι αντάρτες εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εναντίον δυτικών δυνάμεων στο γειτονικό Αφγανιστάν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Νέοι ορίζοντες στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας"


Αισιόδοξος για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων εμφανίστηκε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ύστερα από συνάντηση του με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στο περιθώριο Διεθνούς Συνεδρίου για το Αφγανιστάν.


Ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για "νέους ορίζοντες στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας" όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ύστερα από τη συνάντηση του με τον κ. Δρούτσα, ο κ. Νταβούτογλου είπε: "Συζητήσαμε το περιεχόμενο των επιστολών που αντάλλαξαν ο Έλληνας και ο Τούρκος πρωθυπουργός".

Υπογραμμίζοντας την πρόσκληση που απηύθυνε στον κ. Δρούτσα να επισκεφθεί την Τουρκία, ο κ. Νταβούτογλου δεν παρέλειψε να αναφέρει τα σχέδια του πρωθυπουργού της Τουρκίας να επισκεφθεί την Ελλάδα.

"Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις" είπε ο κ. Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν επίσης να συνεργαστούν και σε άλλα περιφερειακά ζητήματα όπως τα Βαλκάνια, η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή.

"Με την Τουρκία μοιραζόμαστε πολύτιμες εμπειρίες από το πρόσφατο παρελθόν και αναφέρομαι στη συνεργασία που είχαμε στη χρονική περίοδο 1999-2004", είπε κ. Δρούτσας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Γαλλία υποστηρίζει νέα δέσμευση των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή


Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε στην αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον ότι η Γαλλία "θα υποστηρίξει μια νέα δέσμευση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή", σε συνομιλία τους που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ανακοίνωσε το μέγαρο των Ηλυσίων.


Ο πρόεδρος Σαρκοζί έκανε τη δήλωση αυτή στην κ. Κλίντον για να "ξαναρχίσει σύντομα η ειρηνευτική διαδικασία" μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, προσθέτει η ίδια πηγή.

Ο κ. Σαρκοζί, "επανέλαβε επίσης την πεποίθησή του ότι μια διεθνής διάσκεψη είναι ο κατάλληλος τρόπος για να τεθούν τα δύο μέρη γύρω από ένα τραπέζι".

Σχετικά με το Ιράν, ο Σαρκοζί εκτίμησε ότι "έφθασε η ώρα για να εξαχθούν συμπεράσματα από αυτούς τους μήνες των μάταιων προσπαθειών" για να πειστεί η Τεχεράνη να εγκαταλείψει τα σχέδια της για πυρηνικά για στρατιωτικούς σκοπούς", ανέφερε η ίδια πηγή.

Η Γαλλία, από την τη Δευτέρα θα αναλάβει για ένα μήνα την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, σχετικά με την Αϊτή, Νικολά Σαρκοζί απότισε και πάλι φόρο τιμής στην "ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα» των Αμερικανών, και επαίνεσε τον "ζωτικό ρόλο» των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτή τη χώρα που καταστράφηκε από σεισμό.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τέλος ο διάλογος με τα εξτρεμιστικά στοιχεία της αλ Κάιντα


Οι ΗΠΑ δεν συνομιλούν πλέον με τα εξτρεμιστικά στοιχεία του Αφγανιστάν δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, υποσχόμενη ότι κάθε πολιτική συμφιλίωσης με τους Ταλιμπάν δεν θα γίνει σε βάρος των δικαιωμάτων των γυναικών.


"Δεν θα μιλήσουμε με τους κακούς, επειδή ποτέ δεν θα απαρνηθούν την αλ Κάιντα, τη βία, και ποτέ δεν θα συμφωνήσουν να επανενταχθούν στην κοινωνία", ανέφερε η Χίλαρι Κλίντον, σε συνέντευξη της στο αμερικανικό δημόσιο ραδιόφωνο NPR.

"Αυτό δεν θα συμβεί με ανθρώπους όπως ο μουλάς Ομάρ, ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν", πρόσθεσε η αμερικανίδα υπουργός.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αναφερόμενη στα δικαιώματα των γυναικών δήλωσε ότι οι γυναίκες του Αφγανιστάν ανησυχούν από μία ενδεχόμενη επιστροφή των Ταλιμπάν, οι κανόνες των οποίων απαγορεύουν στις γυναίκες να πηγαίνουν στο σχολείο, την εργασία ή σε ταξίδια.

Η Χίλαρι Κλίντον πρόσθεσε ότι "είναι ζωτικής σημασίας για τα δικαιώματα των γυναικών "η κυβέρνηση και οι νέες αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας να είναι αρκετά ισχυρές ώστε να εξασφαλίσουν ότι ποτέ δεν θα υπάρξει μία αναβίωση των Ταλιμπάν που θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της χώρας".

"Αυτό είναι αυτό που κάνουμε ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο", σημείωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki