Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Μαζικές συλλήψεις υπόπτων για σχέσεις με το PKK



Η αστυνομία συνέλαβε 69 ύποπτους για σχέσεις με το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), στη διάρκεια συντονισμένων επιχειρήσεων στις ανατολικές και νοτιο-ανατολικές περιοχές της Τουρκίας.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιχείρηση αποσκοπούσε στην αποτροπή τυχόν επεισοδίων στην περιοχή αυτή, όπου πλειοψηφεί ο κουρδικός πληθυσμός, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 11 χρόνων από τη σύλληψη του ηγέτη του PKΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στις 15 Φεβρουαρίου του 1999 στην Κένυα.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται στελέχη και τοπικοί βουλευτές του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP), μετεξέλιξης του Κόμματος για μία Δημοκρατική Κοινωνία (DTP), που διαλύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, κατηγορούμενο για σχέσεις με το PKK.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Κατασχέθηκαν στρατιωτικά υλικά που προορίζονταν για το Ιράν



Τελωνειακοί υπάλληλοι στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης κατέσχεσαν φορτίο με εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από το στρατό, που είχε προορισμό το Ιράν.


Το φορτίο που αποτελείτο από 218 πίνακες ελέγχου ειδικά σχεδισμένους για τη χρήση σε συστήματα εξαερισμού προέρχονταν από τη Μόσχα με τελικό προορισμό την πρωτεύουσα του Ιράν Τεχεράνη και οι τελωνειακοί τα εντόπισαν στο τέλος του προηγούμενου χρόνου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι πίνακες ελέγχου ήταν μεταλλικοί, μονωμένοι και σχεδιασμένοι έτσι ώστε να μην επηρεάζονται από δονήσεις, ένας τύπος που γενικά χρησιμοποιείται στην κατασκευή στρατιωτικών καταφυγίων.

Το φορτίο είχε το χαρακτηρισμό ως μη στρατιωτικό υλικό που προοριζόταν για τράπεζα του Ιράν.

Οι ανακριτές ανακοίνωσαν ότι διερευνάται κατά πόσο η αποστολή των συγκεκριμένων αγαθών παραβιάζει τη γερμανική νομοθεσία περί ελέγχου των εξαγωγών.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αρχίζει νέα επίθεση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν




Στρατεύματα του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξαπέλυσαν επίθεση με σκοπό να πάρουν τον έλεγχο του τελευταίου μεγάλου προπυργίου των ταλιμπάν στην πιο βίαιη επαρχία του Αφγανιστάν, σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.


Η επίθεση, η πρώτη αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή για την ανάπτυξη άλλων 30.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν το Δεκέμβριο, σηματοδοτεί την έναρξη μιας εκστρατείας για την επιβολή του κυβερνητικού ελέγχου στις περιοχές τις οποίες κρατούν οι αντάρτες φέτος, προτού οι δυνάμεις των ΗΠΑ αρχίσουν να μειώνονται το 2011.

Περίπου 4.500 Αμερικανοί πεζοναύτες, 1.500 Αφγανοί και 300 Αμερικανοί στρατιώτες παίρνουν μέρος στην επίθεση στη Μαρτζάχ, στην επαρχία Χελμάντ.

Ένας τοπικός διοικητής των ταλιμπάν, ο Κάρι Φαζλουντίν, δήλωσε νωρίτερα στο Ρόιτερ πως κάπου 2.000 μαχητές είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στη Μαρτζάχ, μία πυκνοκατοικημένη περιοχή.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η συνάντηση Ομπάμα - Δαλάι Λάμα θα γίνει



Η συνάντηση του αμερικανού πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Δαλάι Λάμα, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί παρά την έκκληση της Κίνας για ακύρωση των συνομιλιών, τονίζει ο Λευκός Οίκος.


"Δεν ξέρω αν η αντίδρασή τους ήταν για να ζητήσουν την ακύρωση τής συνάντησης. Αν αυτή ήταν η αντίδραση τους, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

Νωρίτερα, λίγο μετά από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επικείμενη συνάντηση, η Κίνα κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείας να ακυρώσουν "άμεσα" τα σχέδιά τους για συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Επιπλέον στρατιώτες στέλνει η Ισπανία



Την aποστόλη επιπλέον 511 στρατιωτών στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των στρατιωτών της στη χώρα σε περίπου 1.600.



Η αποστολή των ενισχύσεων αναμένεται να εγκριθεί και από το ισπανικό κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Άμυνας θα ζητήσει έγκριση από τους βουλευτές στις 17 Φεβρουαρίου.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε επανέναρξη των συνομιλιών



Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να επαναλάβουν άμεσα τις μεταξύ τους συνομιλίες προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην πορεία προς την επίλυση των διαφωνιών τους.


"Μόνιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, των συνόρων, των προσφύγων, της ασφάλειας, του εποικισμού και του νερού θα πρέπει να επιλυθούν μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων" δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ, σε ένα μήνυμα του προς τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την υποστήριξη της Ισραηλο-παλαιστινιακής ειρήνης, που διεξάγεται στην Μάλτα.

"Σε αυτή την κρίσιμη καμπή, το Ισραήλ θα πρέπει να απέχει από το να κάνει βήματα, τα οποία μπορεί να προκαταλάβουν τις διαπραγματεύσεις και να δημιουργήσουν εντάσεις" πρόσθεσε ο Μπαν Κι μουν, αναφερόμενος στην επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ και την εκδίωξη των Παλαιστινίων από την περιοχή.

Σύμφωνα με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, ο ισραηλινός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας έχει προκαλέσει "παρατεταμένη ταλαιπωρία" στους Παλαιστίνιους, ενώ τον χαρακτήρισε "απαράδεκτο και αντιπαραγωγικό" για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση των κατεστραμμένων από τον πόλεμο περιοχών.

Από την άλλη πλευρά, ο Μπαν Κι μουν καταδίκασε τις νέες εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα "οι οποίες αδιακρίτως στοχεύουν κατά ισραηλινών αμάχων".


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki