Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Έτοιμη να φιλοξενήσει ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα η Υπερδνειστερία



Η αυτοανακηρυγμένη περιοχή της Υπερδνειστερίας στο Μόλδοβα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα εάν της ζητηθεί από τη Μόσχα, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα δήλωση του περιφερειακού ηγέτη της Ιγκορ Σμιρνόφ.


Ο Σμιρνόφ συνέδεσε την πρόταση για τοποθέτηση ρωσικών πυραυλικών συστημάτων στην περιοχή του με τα σχέδια της Ουάσινγκτον να αναπτύξει στοιχεία δικών της αντι-πυραυλικών συστημάτων στην ανατολική Ευρώπη, μετέδωσε το Ιντερφαξ.

Η Ρουμανία, που συνορεύει με το Μόλδοβα, έχει προτείνει να φιλοξενήσει τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Παρίσι και Μόσχα διαψεύδουν τα περί νέας πρότασης στο Ιράν



Διέψευσαν Γαλλία και Ρωσία, τη δήλωση του επικεφαλής της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ότι διατύπωσαν προς το Ιράν νέες προτάσεις σχετικά με την αποστολή ιρανικού ουρανίου στο εξωτερικό για επεξεργασία.


Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Ilna μετέδωσε δήλωση του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη μελετά μία νέα πρόταση της Ρωσίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανταλλαγή ουρανίου.

Διαψεύδοντας τη δήλωση, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό τόνισε ότι η μοναδική πρόταση που ισχύει είναι αυτή που διατυπώθηκε πέρυσι από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

"Ο κ. Σαλεχί θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η μοναδική πρόταση είναι αυτή που διατύπωσε η IAEA τον περασμένο Οκτώβριο και η οποία δεν έχει λάβει ακόμη ικανοποιητική απάντηση", είπε ο εκπρόσωπος.

Στη Μόσχα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε με τη σειρά του τη δήλωση.

"Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία απλώς επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους προς τις προτάσεις της IAEA που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν", είπε.

Η σχετική πρόταση της IAEA προβλέπει να στείλει το Ιράν στο εξωτερικό μία μεγάλη ποσότητα του ουρανίου του που είναι εμπλουτισμένο σε χαμηλό βαθμό και να παραλάβει εμπλουτισμένο ουράνιο κατάλληλο για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης που σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές προορίζεται για ιατρική έρευνα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αναστολή έκδοσης βίζας για τις χώρες της ΕΕ



Η Λιβύη ανέστειλε την έκδοση βίζας για την είσοδο των πολιτών όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έδαφός της με εξαίρεση τη Βρετανία, δήλωσε αξιωματούχος του μεγαλύτερου διεθνούς αεροδρομίου της χώρας.


Ερωτηθείς σχετικά, ο αξιωματούχος που θέλησε να τηρήσει ανωνυμία, δήλωσε: "Είναι ορθό. Η απόφαση ελήφθη. Όχι πια βίζες για τους Ευρωπαίους, εκτός των Βρετανών".


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νεκρός ένας ακόμα στρατιώτης του ΝΑΤΟ



Ένας ξένος στρατιώτης σκοτώθηκε την Κυριακή στο νότιο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ χωρίς να διευκρινίσει αν έχασε τη ζωή του στη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην Μαρζάχ, προπύργιο των Ταλιμπάν.


Η εθνικότητα του στρατιώτη δεν αποκαλύφθηκε, αλλά είναι ο έβδομος που σκοτώνεται από την έναρξη της επιχείρησης Μουσταράκ στην Μαρζάχ.

Στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο, περίπου 15.000 αφγανοί και ξένοι στρατιώτες εξαπέλυσαν μια τεράστια επιχείρηση κατά της πόλης αυτής στην επαρχία Χελμάντ.

Το ΝΑΤΟ έχει ανακοινώσει το θάνατο έξι ξένων στρατιωτών, τεσσάρων Αμερικανών και δύο Βρετανών, εκ των οποίων ο ένας στη διάρκεια της επιχείρησης Μουσταράκ.

Συνολικά από την αρχή της χρονιάς 74 ξένοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας icasualties.org. Το 2009 ήταν μέχρι τώρα η χρονιά με τις μεγαλύτερε απώλειες--520--της πολυεθνούς δύναμης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Aντιδράσεις αξιωματικών στις δηλώσεις Γ.Παπανδρέου περί "Απώλειας της εθνικής κυριαρχίας"


Πρωτόγνωρες αντιδράσεις από αξιωματικούς και των τριών Κλάδων και όλων των βαθμίδων καταγράφονται μετά την χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για «μειωμένη εθνική κυριαρχία, λόγω κακού χειρισμού των οικονομικών μας». Η συγκεκριμένη δήλωση - «έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας αφαιρείται και ένα κομμάτι τις κυριαρχίας μας» - δημιούργησε κύμα διαμαρτυριών μεταξύ των ένστολων το οποίο δεν έχει καταγραφεί άλλη φορά στο παρελθόν με εξαίρεση την περίπτωση των ... Ιμίων, όταν επιχειρήθηκε να φορτωθεί στους αξιωματικούς το φιάσκο της επιχείρησης.


«Η εθνική κυριαρχία χάνεται μόνο μετά από ήττα σε πόλεμο και εμείς δεν έχουμε χάσει κανένα πόλεμο. Αν νομίζει ότι έχει ηττηθεί αυτός είναι δικός του λογαριασμός, όχι όμως της Ελλάδας» ήταν η πιο αιχμηρή δήλωση που καταγράψαμε από ανώτερο αξιωματικό του Στρατού Ξηράς που υπηρετεί σε μονάδα των συνόρων.

Εξίσου αιχμηρή ήταν και η άποψη έτερου, ιπτάμενου αξιωματικού της Π.Α.: «Υπεύθυνοι για την διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας είμαστε εμείς που πολεμάμε καθημερινά στον ουρανό με τους απέναντι εισβολείς. Εμείς κερδίζουμε σχεδόν όλες τις μάχες. Αν κάποιοι άλλοι χάνουν μάχες στο χρηματιστήριο ή στα ομόλογα ή έχουν κλέψει τόσα λεφτά και τώρα ήρθε η ώρα της πληρωμής αυτό είναι δικό τους θέμα όχι της Ελλάδας και σίγουρα δεν έχει σχέση με την εθνική μας κυριαρχία».

Ακόμα και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α.Σαμαράς που εμφανίζει ιδιαίτερα συναινετικό πνεύμα έναντι της κυβέρνησης με αφορμή την δήλωση αυτή κάλεσε τον πρωθυπουργό «να είναι πιο προσεκτικός σε αυτά που λέει περί εθνικής κυριαρχίας»

Για πρώτη φορά το κλίμα που καταγράφεται μεταξύ των αξιωματικών είναι τόσο «βαρύ» για μιά κυβέρνηση τεσσάρων μηνών. Και βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο με τις δηλώσεις Παπανδρέου. Η κυβερνητική μεθόδευση για αύξηση των ορίων ηλικίας και περικοπή επιδομάτων, οδοιπορικών κλπ. από έναν κλάδο ο οποίος όχι απλώς αμοίβεται πενιχρά σε σχέση με αυτό που προσφέρει, αλλά δεν συγκρίνονται οι όροι και οι συνθήκες εργασίας με κανένα άλλο επάγγελμα, έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Πολεμικό Ναυτικό πριν από πέντε ημέρες τέθηκε θέμα παραίτησης του Α/ΓΕΝ Γιώργου Καραμαλίκη καθώς το Ναυτικό Νοσοκομείο για πρώτη φορά εντάχθηκε στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ (!) ενώ οριακά ανταποκρίνεται στις νυν υποχρεώσεις του έναντι των δικαιούχων! Η παραίτηση απετράπη κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο ίδιος δεν θέλησε λίγες ημέρες πριν από την βέβαιη αποστρατεία του να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα.

Η χθεσινή απουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου από την τελετή ένταξης των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64DHA στα Μέγαρα, δεν ήταν μία απλή «παράλειψη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων», ήταν μία εσκεμμένη ενέργεια από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας η οποία πλέον βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με το προσωπικό των Ε.Δ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλος έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο που περικλείει αυτή η δυσαρέσκεια και επιχειρεί να καθυστερήσει ή να βελτιώσει τις τελικές ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό στο μέτρο του δυνατού. Διότι δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι μπορεί λόγω της φύσεως του επαγγέλματος η δυσαρέσκεια των αξιωματικών να «βράζει» υπογείως, αλλά ο υπόγειος «βρασμός» είναι πιο επικίνδυνος από αυτόν που εκτονώνεται...


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki