Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Αναγνώριση από την Σουηδία των γενοκτονιών που διέπραξε η Τουρκία - Συλλογή πρεσβευτών από Άγκυρα!


Η σουηδική Βουλή αναγνὠρισε τη γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι κατά των Ελλήνων Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων, παρουσία των εκπροσώπων τους. Η πρεσβευτής της Άγκυρας Zergun Koruturk ενημέρωσε τον Ahmet Davutoglu και ο τελευταίος την ανακάλεσε για διαβουλεύσεις. Είναι η δεύτερη ανάκληση πρεσβευτή μέσα σε μία εβδομάδα μετά από την ανάκληση του πρεσβευτή της Άγκυρας από τις ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σταθμό και δικαιώνει τους πολύχρονους αγώνες των λαών που σφαγιάστηκαν μαζικά από την οθωμανική Τουρκία.

Έτσι όπως πάει η Άγκυρα θα πάψει να έχει πρεσβείες σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο όπου αναγνωρίζονται οι γενοκτονίες που διέπραξαν οι Τούρκοι είτε ως Οθωμανοί, είτε ως "κοσμικό" κράτος.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με μια ψήφο διαφορά. Πριν από το ψήφισμα, τα δεξιά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υπέγραψαν πρωτόκολλο πως θα καταψηφίσουν το σχέδιο και ο υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ είχε ανακοινώσει ότι είναι εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας.

Το νομοσχέδιο για την γενοκτονία που συντάχθηκε το 2008 δεν είχε πάρει την έγκριση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της σουηδικής βουλής. Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά την καταψήφιση του σχεδίου στην Επιτροπή, κατέβαλαν προσπάθειες και κατάφεραν να το φέρουν στην ολομέλεια της βουλής.

Τελικά με 131 ψήφους υπέρ και 130 κατά η σουηδική βουλή επικύρωσε το νομοσχέδιο για την γενοκτονία.

"Ταραχή" έπαθαν πάλι στην Άγκυρα. Με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου επικρίνεται με σκληρή γλώσσα η απόφαση του σουηδικού Κοινοβουλίου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Στοκχόλμη για διαβουλεύσεις και πως αναβλήθηκε η επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan στη Σουηδία στις 14 Μαρτίου.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, Namık Tan είχε ανακληθεί μετά από την έγκριση του αρμενικού σχεδίου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 4 Μαρτίου.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Απόστρατοι!



Η ελληνική στρατηγική είναι ένα blog που δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωση γύρο από οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με εξοπλισμούς, στρατηγική, γεωστρατηγική, εξωτερική πολιτική, αλλα και θέματα εσωτερικής διοίκησης.
Πριν λίγες ημερες δεχθήκαμε ένα μήνυμα από έναν χρηστη που δεν θα θέλαμε για ευνόητους λόγους να αναφέρουμε το όνομα του.
Ύστερα από συζήτηση με την ομάδα του blog αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε το παρακάτω μήνυμα χωρίς να προβούμε σε σχολιασμούς,τα συμπεράσματα δικά σας.


Κύριε Διευθυντά
Aξίζουν <<συγχαρητήρια>> στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας που επανέφερε 4 Απόστρατους Αξιωματικούς του Ναυτικού τσαλαπατώντας το κύρος και το ηθικό των εν ενεργεία αξιωματικών.
Από εποχής Λυμπέρη τα κόμματα απεφάσισαν όχι πια απόστρατοι στην ενεργό . Μπράβο στον Κύριο Υπουργό που έχει το θάρρος και καταπατά τις εν λόγω συμφωνίες.
-Εάν οι εν λόγω Αξιωματικοί είχαν αδικηθεί επί Ν.Δ δεν του είπε κανείς για την διοικητική αποκατάσταση;
-Δεν καταλαβαίνει ότι πυροδοτεί και πάλι παλαιοκομματικά κριτήρια προαγωγών και μεταθέσεων;
Κύριε Διευθυντά
Λέμε να πάμε μπροστά σε μία νέα εποχή και ο Υπουργός ως σύγχρονος Αγιατολαχ επιβάλει προαγωγές -μεταθέσεις και χρησιμοποιεί το στράτευμα με αυστηρά κομματικά κριτήρια. Πριν να είναι αργά να ανακαλέσει τις απαράδεκτες αποφάσεις και να αφήσει τις ένοπλες δυνάμεις να κάνουν το καθήκον τους.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Διοίκηση Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας ξεκίνησε τριήμερες ασκήσεις


Περισσότεροι από 2000 στελέχη των ρωσικών Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων συμμετέχουν σε άσκηση που ξεκίνησε χθες 10 Μαρτίου και η οποία θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή 12 Μαρτίου.

Στόχος της άσκησης ο έλεγχος του συστήματος ελέγχου και η απόδοση του προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες η Διοίκηση των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων επρόκειτο να δοκιμάσει την απόδοση το σύστημα διοίκηση στα πλαίσια σεναρίων σύμφωνα με το νέο ρωσικό στρατιωτικό δόγμα. Συνολικά 2000 άνδρες σε 150 περιφερειακά κέντρα πρόκειται να εμπλακούν στην άσκηση.

Η Ρωσία προσδοκά την ολοκλήρωση του σχεδίου εκσυγχρονισμού του συστήματος Διοίκησης των Στρατηγικών της Πυραυλικών Δυνάμεων το 2016. Συνολικά 111 ασκήσεις έχουν διεξαχθεί το 2009 συμπεριλαμβανομένων 2 πυραυλικών δοκιμών.
Οι ρωσικές Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις διαθέτουν συνολικά 538 Διηπειρωτικούς πυραύλους, και πιο συγκεκριμένα 306 SS-25 Sickle, 88 SS-18 Satan και 56 SS-27 Topol-M.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: "Έκλεισαν" τα υποβρύχια Τ.214 - Παραλαμβάνουν και τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ! - 1,35 δισ. επιπλέον


Μέσα στη νύχτα έκλεισε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η ThyssenKrupp Marine Systems το θέμα των υποβρυχίων Τype 214, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του defencenet.gr! Mε συνοπτικές – κυριολεκτικά – διαδικασίες και προ του κινδύνου να πτωχεύσουν τα ΕΝΑΕ και να τιναχθεί στον αέρα η συμφωνία με την Abu Dhabi Mar που προβλέπει ότι θα παραληφθούν τα ΕΝΑΕ από την TKMS, εφ'όσον συμφωνηθεί το θέμα των υποβρυχίων. Το πρωί είχαμε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) που σφράγισε την απόφαση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-ΤKMS-ADM και αμέσως μετά συγκλήθηκε το έκτακτο ΣΑΓΕ.
Αυτή την στιγμή δια περιφοράς «συνεδριάζει» το ΚΥΣΕΑ και κλείνει – σαφώς με όφελος για την TKMS - το θέμα που ταλαιπώρησε τους πάντες και κυρίως το Π.Ν. επί τέσσερα χρόνια.


Λίγο πριν, σήμερα το απόγευμα, μία "διακομματική" - ή υπερκομματική - παρέα, ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, Ευάγγελος Βασιλάκος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Α/ΓΕΝ Δημήτρης Ελευσινιώτης, συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του δεύτερου και συνέχαιραν ο ένας το άλλο για την "επιτυχή διαπραγμάτευση"...

Η φόρμουλα βρέθηκε μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις από προχθές το απόγευμα του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον εκτελεστικό πρόεδρο της TKMS Η.C.Atzpodien και τον ισχυρό άνδρα της ADM Ι.Safa. Oι συζητήσεις συνεχίστηκαν και χθες το απόγευμα και κράτησαν μέχρι αργά τη νύχτα. Μάλιστα και σήμερα πρόκειται να συναντηθούν οι τρεις τους, προφανώς για να ανακοινωθεί στους ξένους ότι η συμφωνία εκτελείται κανονικά από ελληνικής πλευράς.

Τα δύο βασικά προβλήματα, το θέμα του πρωτότυπου υποβρυχίου της κλάσης, του S120 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και της τροποποίησης της σύμβασης Neptune II που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων κλάσης 209/1200. Και τα δύο θέματα έκλεισαν μέσα σε λίγες ώρες ως εξής: Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ που αποτελούσε και το μεγάλο «αγκάθι» τελικά … παραλαμβάνεται (!) παρά το γεγονός ότι αποτέλεσε την «πειραματική» βάση ολόκληρης της κλάσης και ξεκίνησε με σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία εν συνεχεία βέβαια επιλύθηκαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους!

Σε ότι αφορά το Neptune II αποφασίστηκε, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το defencenet.gr, στην θέση των δύο 209/1400 που είχε αποφασιστεί να ναυπηγηθούν αντί του εκσυγχρονισμού των 209/1200, να ναυπηγηθούν δύο νέα Type 214! Σ

Σύνολο για το Πολεμικό Ναυτικό, έξι υποβρύχια Τ.214, μία πανίσχυρη δύναμη ικανή να προκαλέσει μεγάλο «πονοκέφαλο» σε όποιον θα ήθελε να δοκιμάσει την ισχύ της.

Το θέμα είναι πώς το υπουργείο κατέληξε στην απόφαση να παραλάβει τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ: Δεν θα τοποθετηθούμε υπέρ ή κατά αυτής της απόφασης, αλλά έτσι όπως είχαν έρθει τα πράγματα ήταν πρακτικά αδύνατο να αποφύγουμε την παραλαβή του, η οποία βέβαια γίνεται υπό όρους. Θα δοκιμαστεί από το Π.Ν. και αν κριθεί ότι δεν έχει πρόβλημα τότε θα ενταχθεί κανονικά στην δύναμη υποβρυχίων, αν όχι, τότε η TKMS και η ADM υποτίθεται ότι δεσμεύτηκαν να … βρουν αγοραστή στο εξωτερικό.

Εξέλιξη η οποία είναι πρακτικά αδύνατον να συμβεί. Άρα ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ "πειραματικός" ή όχι θα υπηρετήσει κανονικά στο Π.Ν.

Λέμε ότι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά για δύο βασικούς λόγους: Ο ένας ήταν η διάσταση απόψεων μεταξύ υπουργείου και TKMS. Η τελευταία τον κοστολογούσε σαφώς χαμηλότερα για να δεχθεί να αποδεσμεύσει το Π.Ν. και να πουλήσει σε τρίτη χώρα το υποβρύχιο. Το υπουργείο ήθελε να κοστολογηθεί υψηλότερα ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ στην αρχική σύμβαση (1,6 δισ. ευρώ η αρχική σύμβαση και με την αναπροσαρμογή φτάνει τα 2,1 για τα τέσσερα Τ.214).

Περίπου 380 εκατ. λέγεται (το συγκεκριμένο στοιχείο το μεταφέρουμε με επιφύλαξη γιατί δεν το έχουμε διασταυρώσει) ότι ήθελε το ΥΠΕΘΑ για να «διώξει» τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ και η TKMS το κοστολογούσε σημαντικά χαμηλότερα για να δεχθεί να σπάσει η σύμβαση. Το αδιέξοδο οδηγούσε τα ΕΝΑΕ στο κλείσιμο, την υπόθεση στην διαιτησία (ξεκινούσε στις 15 Μαρτίου) και το Π.Ν. χωρίς υποβρύχια. Συν το ότι ναυαγούσε η αγοραπωλησία στην ADM.

Έτσι, περίπου θέλοντας και μη, το υπουργείο «κατάπιε» τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ…


Χθες το απόγευμα κλήθηκε στο υπουργείο η επιτροπή που είχε «κόψει» αρχικά τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ.

Συζητήθηκε το θέμα μαζί τους επί πολλή ώρα. Οι ίδιοι είχαν μεταβεί να καταγράψουν και τα αποτελέσματα των διορθωτικών επεμβάσεων που είχαν γίνει στο υποβρύχιο. Έμειναν μέχρι τη 01:00 τα ξημερώματα και μετά από λίγες ώρες ξαναπήγαν, όπως και όλη η ηγεσία του Π.Ν. στο Επιτελείο. Η πολιτική ηγεσία πήρε το τυπικό «πράσινο» φως από το Ναυτικό και έδωσε έγκριση για ΑΝΣ και ΣΑΓΕ με το περιεχόμενο που παραθέσαμε ανωτέρω.

Τώρα σε ότι αφορά το οικονομικό μέρος, η συνολική επιβάρυνση για την ελληνική πλευρά σε σχέση με αυτά που είχαν αποφασιστεί αρχικά (επιστροφή του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, ναυπήγηση δύο 209/1400) ανέρχεται στο ποσό των 1,35 δισ. ευρώ τουλάχιστον!

Πιο συγκεκριμένα η σύμβαση Neptune II ήταν κόστους, 820 εκατ. ευρώ. Εκτελέστηκε το ένα τρίτο αυτής (εκσυγχρονισμός του S118 ΩΚΕΑΝΟΣ) και απομένουν περί τα 530 εκατ. ευρώ (το πρώτο κοστολογείται και ως πιλοτικό πρόγραμμα, κάτι παραπάνω). Η ναυπήγηση των δύο νέων T.214 θα κοστίσει 500 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Άρα έχουμε κάτι παραπάνω από ένα δισ. ευρώ επιβάρυνση. Σε αυτά προστίθενται και τα 380 εκατ. ευρώ που κοστολογούσε το υπουργείο ότι θα «ελάφρυνε» η σύμβαση με την επιστροφή του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, πράγμα που δεν γίνεται άρα πάμε κατ’ελάχιστον σε συνολική επιβάρυνση 1,35 δισ. ευρώ!

Σε ότι αφορά τις μελλοντικές κινήσεις μόλις ολοκληρωθεί η νέα σύμβαση για τα Τ.214 με τις τροποποιήσεις που θα γίνουν (αυτή την στιγμή δεν υπάρχει σύμβαση αφού έχει καταγγελθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο από την TKMS) θα μεταβιβαστούν τα ΕΝΑΕ στην ADM.

Συμπερασματικά έχουμε μία μεγάλη ήττα του ελληνικού δημοσίου (δεν ευθύνεται πρακτικά για την εξέλιξη αυτή η παρούσα κυβέρνηση από την στιγμή που η TKMS είχε προλάβει να καταγγείλει την σύμβαση και να αποκτήσει το «πάνω χέρι» επί προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και να αποφύγει την "τιμωρία" της από την προηγούμενη κυβέρνηση για όσα πρωτοφανή συνέβησαν κατά την εκτέλεση του προγράμματος), αλλά ανακύπτουν τεράστιες ευθύνες για τον χειρισμό της υπόθεσης από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία που δεν είχε καταγγείλει την σύμβαση όταν μπορούσε.

Εδώ να διευκρινίσουμε ότι ούτε η TKMS έχει κάποια αντικειμενική ευθύνη για την όλη εξέλιξη, αφού αγόρασε την HDW που ναυπηγούσε τα υποβρύχια όταν το πρώτο 214 με τα τεράστια προβλήματα είχε ήδη ναυπηγηθεί. Απλώς μαζί με την HDW, αγόρασε και το "βάσανο" που λεγόταν ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

Έτσι, οι ρήτρες των 400 εκατ. ευρώ έμειναν για πάντα "θαμμένες" στα συρτάρια του γραφείου του Ευάγγελου Βασιλάκου. Εις υγείαν των Ελλήνων πολιτών που σήμερα καλούνται να πληρώσουν (και αυτή...) την ακανατόητη συμπεριφορά της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ. Αλλά και της κυβέρνησης Σημίτη που έφτιαξε την τραγική σύμβαση προμήθειας των 214...



Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki