Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Στο "Κυνήγι" της διαφθοράς...Πρωταθλητές...


Οι αστυνομικοί κατέχουν τα σκήπτρα της διαφθοράς, σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για το 2009.

Ακολουθούν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι υπάλληλοι τελωνειακών υπηρεσιών.

Από το σύνολο των ποινικών διώξεων που ασκήθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές εναντίον αστυνομικών, οι περισσότερες αφορούν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Αντίστοιχα, στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων, το αδίκημα που κυριαρχεί είναι αυτό της δωροδοκίας. Αίσθηση προκαλεί η διαπίστωση ότι 361 αστυνομικοί αρνούνται συστηματικά να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης για τα έτη 2006, 2007 και 2008. Από αυτούς μάλιστα οι 29 είναι ανώτεροι αξιωματικοί!

Σε 389 ανήλθαν το 2009 οι καταγγελίες υποθέσεων διαφθοράς στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Οι 337 αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, 24 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, 19 αφορούσαν περιστατικά με συμμετοχή ταυτόχρονα αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων και μόλις 9 ιδιώτες.

Ο αντίστοιχος αριθμός καταγγελιών για το 2008 ήταν 431. Από τις 337 καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών, ποσοστό μεγαλύτερο του 12% αφορά εμπλοκή αστυνομικών στη λειτουργία καταστημάτων, νυχτερινών κέντρων, μπαρ κ.α. Ακολουθούν καταγγελίες για εμπλοκή ένστολων σε υποθέσεις χορήγησης αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς και διακίνησης ναρκωτικών.

Συμμετοχή αστυνομικών σε κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών και trafficking και εμπλοκή ανώτερων αξιωματικών σε υποθέσεις παράνομης νομιμοποίησης λαθρομεταναστών αποκαλύπτει η απολογιστική έκθεση για το 2009 της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Η πλέον χαρακτηριστική αφορά το σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος τριών αστυνομικών (ο ένας κατείχε θέση προϊσταμένου γραφείου Αλλοδαπών), οι οποίοι συμμετείχαν σε κύκλωμα trafficking νομιμοποιώντας παράνομα καλλίγραμμες αλλοδαπές προερχόμενες από χώρες όπως Ρουμανία, Λιθουανία και Ουκρανία.

Σε άλλη περίπτωση, ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ που κατείχε θέση προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών διαπιστώθηκε ότι εισέπραττε χρήματα προκειμένου να παρακάμπτει τη διαδικασία και να διευκολύνει αλλοδαπούς να υποβάλλουν γρηγορότερα αιτήματα ασύλου. Δικογραφία σχηματίστηκε και εναντίον αρχιφύλακα, που σε συνεργασία με αλλοδαπούς κακοποιούς διακινούσε ναρκωτικά σε φυλακές μέσω κρατουμένων που μεταφέρονταν από μία φυλακή στην άλλη.

Η έκθεση καταγράφει επίσης περιστατικά χρηματισμού ή παράβασης καθήκοντος δημοσίων υπαλλήλων. Τα πρωτεία της διαφθοράς εμφανίζονται να κατέχουν υπάλληλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενδεικτικά, υπάλληλος Νομαρχίας εισέπραξε 5.000 ευρώ για να βεβαιώσει ότι ο ιδιοκτήτης καταστήματος κατεδάφισε αυθαίρετες κατασκευές που είχε ανεγείρει, απαλλάσσοντας τον από πρόστιμα.

Σε άλλη περίπτωση, υπάλληλοι σε Δήμο της Πελοποννήσου εισέπρατταν από 2.000 έως 3.500 ευρώ για να χορηγούν πλαστά δικαιολογητικά σε αλλοδαπούς που ήθελαν να αποκτήσουν άδεια παραμονής. Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για απιστία περί την υπηρεσία απαγγέλθηκε τέλος σε βάρος δέκα τελωνειακών υπαλλήλων στα Ιωάννινα, οι οποίοι χρηματίζονταν προκειμένου να μην υποβάλλουν σε έλεγχο φορτηγά που διέρχονταν τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
Ωστόσο, καθυστέρηση παρατηρείται στην υλοποίηση αλλαγών που αφορούν στη λειτουργία των Εσωτερικών Υποθέσεων...Οι τροποποιήσεις ( αύξηση των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας σε όλο το φάσμα της διαφθοράς του δημόσιου τομέα) θα θεσμοθετηθούν με την κατάθεση στη Βουλή του «πολυνομοσχεδίου» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που όμως εκκρεμεί έως ότου οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στο Λιμενικό Σώμα


Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

Απόσυρση Δυνάμεων


Πραγματοποιώντας ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, παρουσία και των τριών αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, ανέφερε πώς στο πλαίσιο μετάπτωσης της KFOR στο στάδιο 2, οι 657 Έλληνες στρατιώτες της δύναμης Κοσσυφοπεδίου θα αρχίσουν σταδιακά από το Νοέμβριο να αποχωρούν με σκοπό μετά την παρέλευση ορισμένων μηνών να έχει επαναπατρισθεί η πλειοψηφία τους και να διατηρηθεί μία ομάδα 50 στρατιωτικών. Ανάλογες μειώσεις προσωπικού θα γίνουν και από τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στην KFOR. Σημειώνεται πώς η παραμονή των Ελλήνων στρατιωτικών στο Κόσσοβο έχει ετήσιο κόστος περί τα 26 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των περικοπών το Πολεμικό Ναυτικό αποσύρει τη φρεγάτα που διατηρεί στην SNMG-2, δύναμη του ΝΑΤΟ που περιπολεί στη Μεσόγειο. Ήδη, το δρόμο της επιστροφής έχει πάρει η φρεγάτα «Λήμνος» που συμμετείχε στη Συμμαχική επιχείρηση. Το ετήσιο κόστος της εκτός συνόρων διατήρησης του πολεμικού πλοίου ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια ευρώ. Η ελληνική ναυτική παρουσία στην Ευρωπαϊκή δύναμη «Αταλάντα», η οποία περιπολεί στο Σομαλία συνεχίζεται κανονικά. Στο πλαίσιο των περικοπών εξετάζεται να μην αποφοιτούν από τις στρατιωτικές σχολές αξιωματικοί οι οποίοι δεν είναι επιχειρησιακών ειδικοτήτων, όπως οικονομικοί, γιατροί, νομικοί και να προσλαμβάνονται απ’ ευθείας από τα Πανεπιστήμια με την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Ο κ. Γιάγκος αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα των Ένοπλων Δυνάμεων, όπως το εξοπλιστικό πρόγραμμα, η δομή δυνάμεων και διοίκησης και η νέα δομή του ΝΑΤΟ. Σχετικά με το πρώτο θέμα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι το ΕΜΠΑΕ επανεξετάζεται και σχεδιάζεται με βάση την αξιοποίηση του υπάρχοντος υλικού, την αύξηση της διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων και την προώθηση ανελαστικών εξοπλιστικών αναγκών, όπως η προμήθεια των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης Leo2Hel. Στη συνέχεια θα γίνουν οι αναγκαίες και μόνο για την εύρυθμη λειτουργία του Στρατεύματος και τη διατήρηση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας προμήθειες οπλικών συστημάτων. Λόγω πάντως της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας αυτές θα πάνε πίσω.
Αναφορικά με τη νέα δομή δυνάμεων και διοίκησης, ο κ. Γιάγκος είπε πώς έχουν γίνει οι μελέτες από τα Επιτελεία και αναμένεται να προωθηθούν στο ΓΕΕΘΑ προκειμένου να συζητηθούν σε επίπεδο Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων. Πρόσθεσε πάντως πώς πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος των μικρών, ευέλικτων και αποτελεσματικών Ένοπλων Δυνάμεων με κλείσιμο στρατοπέδων, αύξηση της επάνδρωσης και μείωση οροφών.
Στο Νατοϊκό… μέτωπο, ο πτέραρχος υποστήριξε πώς οι αντιδράσεις της Τουρκίας στη νέα δομή της Συμμαχίας σχετικά με το κλείσιμο του CAOC 6 στο Εσκί Σεχίρ και του ελέγχου του εναερίου χώρου της ευρύτερης περιοχής από τα ραντάρ της Άγκυρας, είχε ως αποτέλεσμα το επανασχεδιασμό της νέας δομής της Συμμαχίας. Αυτή θα προβλέπει κλείσιμο του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης και λειτουργία μόνο αυτού στο Ραμσταίν, κλείσιμο του CAOC 6 του Εσκί Σεχίρ και διατήρηση ενός εκ των δύο, της Λάρισας ή της Νάπολη.
Τέλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε για τις τουρκικές προκλήσεις λέγοντας πώς, η Άγκυρα τόσο με τους πλόες των πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και στις Κυκλάδες, όσο και με τις αεροπορικές παραβιάσεις και τις ενοχλήσεις μέσω ασυρμάτου ελληνικών μαχητικών στο κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο, παραβιάζει διεθνείς κανόνες και συμβάσεις

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

TOYΡΚΙΑ: Βομβάρδισαν την ίδια τους την πόλη...


Απίστευτες σκηνές βομβαρισμού της τουρκικής πόλης Tunceli, η οποία βρίσκεται στην κεντροανατολική Τουρκία από τρία τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-1 Cobra κατά την διάρκεια επιχείρησης ανταρτών του του PΚΚ, οι οποίοι όμως είχαν αποχωρήσει στο μεταξύ. Τα τρία τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα προσβάλουν στόχους λίγο πριν πέσει το φως της νύχτας, ακόμα και μέσα στο κέντρο της πόλης, όπως θα δείτε στο βίντεο, με το πυροβόλο των 20 χλστ. και τις ρουκέτες των 2,75 ιντσών, χωρίς ουσιαστικά να στοχεύουν. Υποτίθεται ότι προσέβαλαν τα πιθανά δρομολόγια διαφυγής των ανταρτών!

Οι Κούρδοι είχαν κτυπήσει ένα σταθμό της Στρατοχωροφυλακής. Η επιχείρηση διήρκησε μέχρι τις βραδυνές ώρες χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα αφού δεν ήταν δυνατόν να προσβληθεί μία ανταρτική ομάδα με μαζικά πυρά επιθετικών ελικοπτέρων.

Η πόλη Tunceli έχει 35.000 κατοίκους και στο βίντεο που θα δείτε, ακούγονται οι τρομαγμένες φωνές των ... Τούρκων οι οποίοι δέχονται επίθεση από τα δικά τους ελικόπτερα! Είναι και ένα καλό δίδαγμα η εν λόγω επιχείρηση: Οταν δεν διαστάζουν να βομβαρδίσουν την ίδια τους την πόλη στην κεντρική Τουρκία, σε περίπτωση επιχειρήσεων στο Ανατολικό Αιγαίο ή στην Θράκη, είναι βέβαιο ότι οι κατοικημένες περιοχές και οι άμαχοι θα αποτελέσουν στόχο.

Χθες δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν το όχημα τους δέχθηκε επίθεση με ρoυκέτες στην επαρχία Χακάρι της νοτιοανατολικής Τουρκίας, την Πέμπτη, δήλωσε ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος. Τό όχημα κινούνταν στην εθνική οδό μεταξύ Χακάρι και Cukurca όταν δέχθηκε την επίθεση με ρουκέτες οι οποίες εκτοξεύθηκαν απο ορεινή περιοχή. Οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο Χακάρι στο Κρατικό Νοσοκομείο για νοσηλεία.

Στο μεταξύ πριν λίγες ώρες οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσαν τον τερματισμό της μονομερούς τους εκεχειρίας με την Τουρκία, την ώρα που ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί πραγματοποιεί μια ιστορική επίσκεψη στη χώρα αυτή.

Ο υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων του PKK Αχμέντ Ντενίς που έχει καταφύγει στην ορεινή περιοχή Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "η μονομερής εκεχειρία με την Τουρκία έλαβε τέλος. Για τον τερματισμό της εκεχειρίας ευθύνεται η τουρκική κυβέρνηση λόγω των επιθέσεων εναντίον του κουρδικού λαού".

"Το PKK έχει ανακοινώσει τα τελευταία χρόνια έξι φορές εκεχειρία, αλλά η τουρκική κυβέρνηση δεν τη σεβάστηκε ποτέ, επιτέθηκε στις δυνάμεις μας και συνέλαβε τα πολιτικά στελέχη μας στην Τουρκία", προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 1.500 μέλη του PKK έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές εδώ και έναν χρόνο.

Ο Ντενίς κατηγόρησε επίσης την Τουρκία και το Ιράν, δύο χώρες στις οποίες υπάρχει σημαντικός κουρδικός πληθυσμός και αυτονομιστικά κινήματα, ότι "συνεργάζονται στον στρατιωτικό τομέα και σε αυτόν των πληροφοριών για να αφανίσουν τον κουρδικό λαό και τη δίκαιη υπόθεσή του".

«Η αυξανόμενη βία του τουρκικού κράτους, η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης που σκοπό έχει την καταστολή κάθε πολιτικής έκφρασης του κουρδικού λαού, η καταπίεση εις βάρος του κουρδικού λαού, οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού καθιστούν την κυβέρνηση του ΑΚΡ υπεύθυνη για τον επερχόμενο τραγικό πόλεμο» αναφέρει μεταξύ άλλων σχετική ανακοίνωση του στρατιωτικού σκέλους του ΡΚΚ.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την ώρα που ο Μπαρζανί πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή στην Τουρκία ως πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του βορείου Ιράκ. Κατά τις συναντήσεις του με τις τουρκικές αρχές, ο Μπαρζανί δεσμεύτηκε για την αποτροπή των επιθέσεων του PKK κατά της Τουρκίας από το ιρακινό έδαφος και δήλωσε έτοιμος για "κάθε είδους συνεργασία με την Τουρκία" με στόχο τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και την περιοχή του.
Σημειώνεται ότι κατά τις μάχες των τελευταίων εβδομάδων πάνω από 40 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες με Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ.