Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Θέλουν τουρκικά σχολεία στη Θράκη!!!


Πλήρη λόγο στην εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη με απώτερο στόχο την περιχαράκωσή της επιδιώκει να έχει η Αγκυρα. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε μάλιστα απόρρητο non paper με τις θέσεις και τα αιτήματά της, διά χειρός του γενικού γραμματέα κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πριν ακόμη από την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον Μάιο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, τόσο από ελληνικές όσο και από τουρκικές πηγές, το απόρρητο non paper της Τουρκίας αναφέρεται μεταξύ άλλων στα εξής ζητήματα:

στη διατήρηση και ενίσχυση της μειονοτικής εκπαίδευσης
στην εκλογή των μουφτήδων και όχι στον διορισμό τους από την ελληνική Πολιτεία
στην εκλογή των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφίων από την ίδια τη μειονότητα και
αναγνώριση των μειονοτικών συλλόγων που φέρουν το επίθετο «τουρκικός», όπως η γνωστή Τουρκική Ενωση Ξάνθης.
Ιδιαίτερα στο θέμα της εκπαίδευσης οι προθέσεις της Αγκυρας είναι σαφέστατες. Η Τουρκία εμφανίζεται να έχει ενοχληθεί από το γεγονός ότι η δημόσια εκπαίδευση είναι υποχρεωτική από το νηπιαγωγείο.

Οι διαμαρτυρίες αυτές έχουν εκφραστεί τόσο από τους μουσουλμάνους βουλευτές όσο και από τον ψευδομουφτή Ξάνθης κ. Αχμέτ Μετέ. Για τον λόγο αυτό ζητεί τα δημόσια νηπιαγωγεία στη Θράκη να είναι δίγλωσσα, ώστε να χρησιμοποιούν τα παιδιά που προέρχονται από τη μειονότητα τόσο την ελληνική όσο και την τουρκική γλώσσα. Διαφορετικά εκφράζει το αίτημα να ανοίξουν και μειονοτικά νηπιαγωγεία με πρωτοβουλία της ελληνικής Πολιτείας.

Επιπλέον η Αγκυρα ζητεί την κατασκευή νέων μειονοτικών σχολείων, κυρίως γυμνασίων. Για τις ορεινές περιοχές όπου κατοικούν συμπαγείς μειονοτικοί πληθυσμοί η Αγκυρα ζητεί να μετατραπούν τα δημόσια σχολεία σε μειονοτικά.
Διπλωματικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι οι τουρκικές κινήσεις δείχνουν καθαρά ότι η Αγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία και ενίσχυση παράλληλων δομών που θα αποτρέψουν την ενσωμάτωση της μειονότητας, αλλά και τον τουρκικό έλεγχο επί των Πομάκων και των Ρομά.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

«Ο στόλος του Ισραήλ αγκυροβολεί στην Κύπρο»


Η Milliyet δημοσιεύει στις εσωτερικές της σελίδες ανταπόκριση από τα κατεχόμενα με τον τίτλο «Ο ‘στόλος κατοχής’ του Ισραήλ την Κυριακή στην Κύπρο» και τον πλαγιότιτλο «Η φανατική ομάδα θα αγκυροβολήσει στα ανοικτά της Αμμοχώστου».

«Η κρίση στη Μέση Ανατολή, που ξεκίνησε με την έφοδο του Ισραήλ στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, τώρα μεταφέρεται στην Κύπρο. Σημείωσαν επιτυχία οι επαφές που είχε ο “Ε/κ” ΥΠΕΞ Κυπριανού, ο οποίος μετέβη στο Τελ Αβίβ μετά από οδηγία του Ε/κ ηγέτη Χριστόφια και τώρα μια ισραηλινή ομάδα, ισχυριζόμενη ότι η Τουρκία προέβη σε κατάληψη στην Κύπρο, αποφάσισε να μεταβεί με πλοία στο νησί», γράφει η εφημερίδα.Η φανατική ισραηλινή ομάδα, κατά την εφημερίδα, που θέλησε να απαντήσει στις αντιδράσεις της Τουρκίας για τη Γάζα, θα αγκυροβολήσει αυτή την Κυριακή στα ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου «με τον ισχυρισμό πως η Τουρκία είναι καταληψίας στην Κύπρο».

Εάν δεν μπορέσουν να προσεγγίσουν στην Αμμόχωστο, τα πλοία θα κατευθυνθούν στην περιοχή, όπου βρίσκονται τα κλειστά Βαρώσια. Οι Ισραηλινοί φανατικοί, γράφει η εφημερίδα, κανόνισαν μέχρι τώρα τρία πλοία και ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ακόμη, υπήρξε ισχυρισμός πως στην πορεία αυτή επιθυμούν να λάβουν μέρος και κάποιες θαλαμηγοί. Οι Ισραηλινοί, σε ένα από τα πλοία που θα μεταβεί στα ανοικτά των κατεχόμενων θα δώσουν την ονομασία «Τέρμα στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο». Η ομάδα, που θα μεταβεί, θα κρατάει επίσης και πανό που θα γράφουν «Όχι στην τουρκική κατοχή» και «Ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία».

Πάνω σε φωτογραφία του χάρτη της Κύπρου, με την οποία πλαισιώνεται η ανταπόκριση, αναφέρεται επίσης ότι οι Ισραηλινοί, που δεν επιθυμούν θερμό επεισόδιο, ανακοίνωσαν ότι στην περίπτωση που μεταβούν στην περιοχή τουρκικά πολεμικά πλοία, θα αποχωρήσουν.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

«H Κίνα ετοιμάζεται να σώσει την Ελλάδα!»



Και όχι δεν θα αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα, ούτε θα αγοράσει ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας όπως είχε γραφτεί πριν από αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Washington Post, τη στιγμή που οι δυτικοί επενδυτές παίρνουν τα… βουνά, η Κίνα αποφασίζει να βάλει πόδι και να μετατρέψει την κρίση στην Ελλάδα, σε μια ευκαιρία για ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κινεζική κυβέρνηση έχει βάλει στόχο την εμβάθυνση των οικονομικών της δεσμών με την Ελλάδα, καθώς και των επενδύσεων. Εκμεταλλευόμενοι τα κίνητρα της κυβέρνησης καθώς και τις τιμές-κελεπούρια της ελληνικής αγοράς, οι Κινέζοι σχεδιάζουν να τονώσουν με εκατοντάδες εκατομμύρια - ίσως δισεκατομμύρια - ευρώ την Ελλάδα, την στιγμή που οι υπόλοιποι επενδυτές τρέχουν να φύγουν μακριά από την αγορά της χώρας.

Ο ακρογωνιαίος λίθος αυτών των σχεδίων είναι η μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε Ρότερνταμ του Νότου, δημιουργώντας μια σύγχρονη πύλη που θα συνδέει τα κινεζικά εργοστάσια με τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική.

Το project του λιμανιού αποτελεί σωσίβιο για τα ελληνικά σχέδια πληρωμής του υπέρογκου χρέους της χώρας καθώς και για αυτά που αφορούν στην επανεκκίνηση της διαλυμένης οικονομίας, ιδιωτικοποιώντας τις αναποτελεσματικές κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, τα τρένα, ακόμα και καζίνο.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτή την εβδομάδα, η κινεζική Cosco, ο γίγαντας της ναυτιλίας ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων λιμενικών εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά.

Σε αντάλλαγμα, οι Κινέζοι έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν 700 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας νέας προβλήτας και την αναβάθμιση των υφιστάμενων αποβάθρων.

Όπως αναφέρει η Washington Post, η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης φλερτάρει τη Κίνα για ένα σύνολο άλλων έργων, συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου νέου κέντρου διανομής, σε εγκαταλελειμμένες εκτάσεις της δυτικής Αθήνας, μιας γραμμή monorail, ξενοδοχεία πέντε αστέρων και ένα νέο θεματικό πάρκο.

Επίσης, τα ελληνικά ξενοδοχεία που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση καθώς βλέπουν τους Ευρωπαίους να μην θέλουν να πλησιάσουν φέτος τα ελληνικά νησιά, έχουν αρχίσει και περιτριγυρίζουν τις κινεζικές ταξιδιωτικές εταιρείες, τόσο έντονα όσο ποτέ πριν. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το νησί της Σαντορίνης έχει ξεκινήσει να «πουλιέται» ως το ιδανικό σημείο για έναν κινεζικό γάμο και έχει ήδη δει ένα τεράστιο κύμα πλουσίων Κινέζων να οργανώνουν εκεί την «σημαντικότερη μέρα της ζωής τους».

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigi

Τέλος και επίσημα (?)στον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη - Στρατηγική ήττα της Ελλάδας



Την αναβολή - πρακτικά ματαίωση - της κατασκευής και την παύση της χρηματοδότησης του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης αποφάσισε η Ρωσία αποδίδοντας κατά κύριο λόγο την απόφασή της "λόγω της αναποφασιστικότητας της βουλγαρικής κυβέρνησης για το έργο" και κατά δεύτερον στην "Μη πίεση από ελληνικής πλευράς προς την Βουλγαρία".
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο το RIA Novosti, ο Ρώσος υπουργός ενέργειας Sergei Shmatko δήλωσε: “Σήμερα πρέπει να δηλώσουμε πως το έργο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη έχει πρακτικά αναβληθεί. Δεν λέω πως θα το σταματήσουμε, αλλά θα το αναβάλουμε μέχρι να καταλάβουμε τη θέση της Βουλγαρίας και θα σταματήσουμε τη χρηματοδότησή του.”

Ο S.Shmatko πριν δύο μέρες ματαίωσε το ραντεβού του με την Ελληνίδα υπουγό Τ.Μπιρμπίλη που είναι αρμόδια για το έργο και εγκάλεσε την Βουλγαρία γιατί προβάλλει ανύπαρκτα κωλύματα όπως η “οικολογική αποτελεσματικότητα” του αγωγού και τις ανησυχίες της για το "σχεδιαζόμενο σύστημα διανομής μεριδίων".

Το τέλος του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης πλήττει καίρια τα ελληνικά γεωστρατηγικά συμφέροντα και μάλιστα εις διπλούν: Τον χάνει η Ελλάδα και τον κερδίζει η Τουρκία με τον Σαμψούντα-Τσεϊχάν. Οι δε ΗΠΑ που πολέμησαν τον αγωγό, πρέπει να αισθάνονται και αυτές ηττημένες αφού μπορεί να μην εγκαταστάθηκε στις Βουλγαρία και Ελλάδα, αλλά θα εγκατασταθεί σε έναν πολύ πιο ανεξάρτητο παίκτη όπως είναι η Τουρκία...

Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι μεγάλες, αφού δεν πίεσε την βουλγαρική κυβέρνηση του Μπορίσοφ με τον τρόπο που είχαν υποδείξει οι Ρώσοι, ενώ και η δική της θέση, βάσει των όσων είχε πει προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετική.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Τα εξοπλιστικά ζητήματα που συζήτησαν Ε.Βενιζέλος και Daniel Speckhard στην χθεσινή συνάντησή τους


Η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ αλλά και ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤΟ βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αμερικανού πρεσευτή, Daniel Speckhard.

Σημειώνεται ότι ο Ε.Βενιζέλος θα μεταβεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Οι Αμερικανοί προσφέρουν ένα πακέτο μεταχειρισμένων συστημάτων στην ελληνική πλευρά όπως άρματα μάχης Μ1Α1 Αbrams, ΤΟΜΑ Μ2Α2 Βrandley, αμφίβια οχήματα ΤΟΠΜ AAV-7, Μ113Α2, σταθμούς διοίκησης Μ557 κλπ, ενώ στην κορυφή της ατζέντας είναι πάντα το Νέο Μαχητικό. Από αυτά έχει ήδη γίνει αποδοχή από ελληνικής πλευράς των ΑΑV-7, Μ113Α2 και Μ577.

Επίσης προσπαθούν να ματαιώσουν την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών FREMM ευελπιστώντας ότι θα καταφέρουν τελικά να πουλήσουν το AEGIS στην Ελλάδα σε έναν φορέα όπως η νορβηγική ή η ισπανική φρεγάτα, όπως επίσης προσπαθούν να ματαιώσουν την υλοποίηση της διακρατικής συμφωνία για τα ρωσικά ΤΟΜΑ BMP-3HEL.

Για τα τελευταία αντιπροτείνουν την προμήθεια των Bradley ηλικίας 20-25 ετών, με εργοστασιακή αξιοποίηση κόστους 3 εκατ. δολαρίων ανά όχημα σε αμερικανικά εργοστάσια.

Tμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki