Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

"Κλείνει" άμεσα η εκκρεμότητα των πυρομαχικών.Ολοκληρώνονται κανονικά οι συμφωνίες για Υποβρύχια, FREMM & BMP-3



Στο άμεσο μέλλον ολοκληρώνονται τρία εκκρεμή προγράμματα τα οποία «Μας άφησε η Νέα Δημοκρατία και ισοδυναμούν με τρία ΕΜΠΑΕ», δήλωσε με υπαινιγμούς ο υπουργός Άμυνας Ε.Βενιζέλος: "Τα γερμανικά υποβρύχια, οι γαλλικές φρεγάτες και τα ρωσικά ΤΟΜΑ".

Σύμφωνα με τον υπουργό, την ερχόμενη εβδομάδα περνούν από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής οι προμήθειες των κινητήρων των F-16 και τα πυρομαχικά των 120 χλστ. των αρμάτων μάχης των LEO2HEL/A4. Και αποκάλυψε συνεχίζοντας ότι "Σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων που προχωρούν «ως έχουν», αλλά και «ολική» αναμόρφωση του ΕΜΠΑΕ με αλλαγή της διαδικασίας επιλογής των συστημάτων επί της βάσει της απειλής" συμπλήρωσε.



Σε ότι αφορά τις λοιπές μελλοντικές προμήθειες αυτές θα γίνουν με το νέο νόμο ο οποίος θα ενσωματώνει την κοινοτική νομοθεσία. Αναφορά έκανε και στα αντισταθμιστικά προγράμματα, όπου κάλεσε την εταιρείες που οφείλουν στο ελληνικό δημόσιο να προστρέξουν (στον Ε.Βασιλάκο, προφανώς) και να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν καταγγελίες των συμβάσεων και θα επιβληθούν ρήτρες.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η δήλωση ότι μέχρι αυτή την στιγμή έχουν επιβληθεί ρήτρες 9 εκατ. ευρώ για μη συμμόρφωση των εταιρειών με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, oι οποίες αποφάσεις όμως έχουν προσβληθεί στα δικαστήρια και μέχρι στιγμής είναι ανενεργές. Από πολιτικής άποψης την παρούσα χρονική στιγμή που υπάρχει γενικότερη οικονομική δυσχέρεια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσδοκά «το φιλί της ζωής» για τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες από ένα ποσό περί τα 100 εκατ. «καθαρά», όχι πιστωτικά, χρήματα των αντισταθμιστικών οφελών. Το αν μπορεί να γίνει απόληψη αυτού του ποσού εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ηγεσία της ΓΔΑΕΕ.

Για την συμφωνία για τα υποβρύχια είπε ότι θα γίνει ξεχωριστή συνέντευξη μόλις καταλήξει στο θέμα, αλλά τόνισε ότι «Πρόκειται για μία ισορροπημένη και καλή συμφωνία που στόχος μας είναι να κυρωθεί δια νόμου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου με ευρεία συναίνεση».


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Θα γίνει στις 17 Σεπτεμβρίου λειτουργία στην Αγιά Σοφιά;


Για τις 17 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής της Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος
και Αγάπης, είναι προγραμματισμένη η τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Αγία Σοφία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας.(Free Agia Sofia)

Οπως κατ' επανάληψη έχει δηλώσει ο πρόεδρός της Κρις Σπύρου, έχει ήδη αποσταλεί επιστολή στον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν:

"Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, εξ ονόματος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, έγραψα στον Πρωθυπουργό Ερντογάν και τον ενημέρωσα ότι στις 17 Σεπτεμβρίου 2010, ημέρα κατά την οποία είναι η γιορτή της Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, μια αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Ενορίας θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη. Σκοπός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Ενορίας στην Κωνσταντινούπολη είναι η τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Αγία Σοφία" εξηγεί.


Τι υποστηρίζει ο κ. Κρις Σπύρου

Για το παγκόσμιο προσκύνημα το οποίο θα πραγαμτοποιηθεί μετά από 557 χρόνια (!) δεν υπάρχει για την ώρα καμία επίσημη ανακοίνωση ούτε από την ελληνική ούτε από την τουρκική πλευρά.


Ο κ. Κρις Σπύρου, παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες συνέντευξη για το θέμα αυτό, στην εφημερίδα "Ελευθερία" της Λάρισας και στον κ. στον Γιώργο Ρούστα. Μεταξύ άλλων είπε:

"Εναυσμα για τη συνύπαρξη των δύο λαών"

«Το παγκόσμιο προσκύνημα και η λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής Σοφίας, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδας των ορθόδοξων χριστιανών θα αποτελέσει το έναυσμα για μία παγκόσμια συνάντηση κορυφής για την ειρήνη και τη συνύπαρξη των δύο λαών.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, που έχει, ως στόχο να επανέλθει η Αγία Σοφία, στην αρχικά ιερά χρήση της, ως εκκλησιαστικός και Καθεδρικός Ναός της Ορθοδοξίας, όπως άλλωστε ήταν, πριν την Άλωση της Πόλης.

"H Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν είναι μόνο λαϊκές συναυλίες και χαμάμ..."

"Πρέπει να κατανοήσουν οι πολίτες της Τουρκίας και οι Ευρωπαίοι γενικότερα, ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν είναι μόνο λαϊκές συναυλίες, χαμάμ και αγορές φθηνών δερμάτινων ειδών. Αποτελεί χρέος μας, να τελέσουμε Θεία Λειτουργία στη μητέρα Εκκλησία της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης και να προσευχηθούμε στη μνήμη των Χριστιανών που κατασφαγιάστηκαν στις 29 Μαΐου του 1453.

Πρόσφατα ο νομικός σύμβουλος του Κινήματός μας, κ. Λάνι Ντέιβις (πρώην νομικός σύμβουλος του προέδρου Κλίντον) με επιστολή του, προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν του υπενθύμισε την επαναφορά της Αγίας Σοφίας, ως λειτουργούσα εκκλησία της Ορθοδοξίας και για την επικείμενη επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας της «Παγκόσμιας Ενορίας» για να τελέσουμε τη Θεία Λειτουργία. Μέσω της επιστολής αυτής, ζητάμε ακόμη μια συνάντηση μαζί του, για να επιλύσουμε το θέμα αυτό οριστικά.

Την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου μια αντιπροσωπεία 300 ατόμων, μελών της «Παγκόσμιας Ενορίας», που θα διαθέτουν ατομικές προσκλήσεις θα επισκεφτούμε την Αγία Σοφία για να τελέσουμε Θεία λειτουργία. Οι τουρκικές αρχές ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία μας. Όσοι απλοί πιστοί θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να το πράξουν και απ’ ό,τι ενημερώνομαι, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον."

Κι αν υπάρξουν αντιδράσεις;

" Αντιδράσεις γιατί; Επειδή θα προσευχηθούμε στην Αγία Σοφία, εκεί που σήμερα κάποιοι φωτογραφίζονται ημίγυμνοι.
Εκεί, όπου οι κουτσουλιές από τα περιστέρια και άλλες βρομιές είχαν δημιουργήσει μια αποκρουστική εικόνα στον επισκέπτη. Ευτυχώς που την επισκέφτηκε ο πρόεδρος Ομπάμα και έσπευσαν οι τουρκικές αρχές να καθαρίσουν τον χώρο. Βέβαια αναρωτιέμαι τι ανέφερε στην ξενάγησή του στον εκλεκτό καλεσμένο του, ο Τούρκος πρωθυπουργός. Παρουσίασε την Αγία Σοφία ως μουσείο; Όταν συναντήσω τον πρόεδρό μου, θα τον ρωτήσω."

Ποια στάση θα κρατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος;

"Ο Πατριάρχης από τη στιγμή που είναι διορισμένος από το τουρκικό καθεστώς, είναι όμηρος και υπό κατοχή. Μάλιστα είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «στην Πόλη συνεχώς σταυρώνεται». Άρα δεν περιμένουμε πολλά από την πλευρά του..."


Τι επιδιώκουν με αυτήν την κίνηση

"Εμείς διεκδικούμε να καταστήσουμε σε όλους ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο και όχι χριστιανική εκκλησία ήταν πολιτικό λάθος για τον κατακτητή. Ο νέος εκσυγχρονιστής της Τουρκίας, πρωθυπουργός Ερντογάν οφείλει να συνεχίσει το έργο του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά ότι η Αγία Σοφία ήταν χριστιανική εκκλησία.


Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν οι αναγνώστες, ότι ο προφήτης Μωάμεθ στις εντολές του ζήτησε να προστατευθούν οι χριστιανοί, να μην βεβηλώνονται οι ιεροί χώροι, να μην επιβάλουν στους χριστιανούς να αλλαξοπιστήσουν, να μην διακόπτουν τη θεία λειτουργία των Χριστιανών , είτε αυτή γίνεται από τον Πατριάρχη, είτε από ιερέα. Όποιος παραβίαζε τις εντολές αυτές, τιμωρούνταν παραδειγματικά. Οι Άγιοι Πατέρες μας είχαν τονίσει ρητά στους Ιερούς Κανόνες. «Δεν μπορείς να υπηρετείς δύο αφεντικά. Ή τον Ιησού ή τον Μαμμωνά. Και ο Μαμμωνάς ήταν ο κοσμικός, πολιτικός ηγέτης, ή ο δήμαρχος, ή ο σουλτάνος ή ο βασιλιάς..!



Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Χώρες του ΝΑΤΟ θέλουν απόσυρση δυνάμεων τους από το Αφγανιστάν - Αιφνίδια επίσκεψη Γκέϊτς



Νατοϊκοί σύμμαχοι εκφράζουν την επιθυμία απόσυρσης των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν. Ο πόλεμος δεν είναι δημοφιλής στις χώρες-μέλη της συμμαχίας κυρίως λόγω των απωλειών τα τελευταία 9 χρόνια. Ο Βρετανός αναπληρωτής Πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ, δήλωσε ότι μέχρι το 2015 δεν θα υπάρχουν Βρετανικά μάχιμα στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Ο κ. Κλεγκ έκανε τη δήλωση αυτή στα πλαίσια επίσκεψής του σε Βρετανικά στρατεύματα στη νότια επαρχία Χελμάντ την Τρίτη.

Αλλά και ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, δήλωσε ότι τα ετήσια έξοδα ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη διατήρηση δυνάμεων στο Αφγανιστάν εμποδίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της. Ο κ. Κομορόφσκι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο, είχε δηλώσει στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, ότι η Πολωνία θα αποσύρει τους 2.600 στρατιώτες της μέχρι το 2012.

Η ηγέτης της Σουηδικής αντιπολίτευσης Μόνα Σαλίμ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αν το κόμμα της κερδίσει τις εκλογές το Σεπτέμβριο θα αρχίσει την απόσυρση των 500 Σουηδών στρατιωτών στις αρχές του επόμενου χρόνου. Αλλά ο Σουηδός Πρωθυπουργός, Φρέντρικ Ρέινφελντ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει θέσει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης.

Τον περασμένο μήνα η Ολλανδία ήταν η πρώτη Νατοϊκή χώρα που τερμάτισε τις μάχιμες επιχειρήσεις της στο Αφγανιστάν με την απόσυρση των 1.900 στρατιωτών της.




Στο μεταξύ δεδομένου του αρνητικού κλίματος που δημιουργείται, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς πραγματοποιεί σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν προερχόμενος από το Ιράκ.

Αφού παρέστη στη Βαγδάτη στις τελετές για τη λήξη της αποστολής των πολεμικών επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, ο Γκέιτς βρίσκεται στο Αφγανιστάν, την ώρα που οι Αμερικανοί στρατιώτες μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες στις τάξεις των διεθνών δυνάμεων στα εννέα χρόνια πολέμου εναντίον των Ταλιμπάν.

Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ξένων στρατιωτών στο Αφγανιστάν είναι Αμερικανοί, οι οποίοι μετέχουν κυρίως στη δύναμη του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Αφγανιστάν, ο Γκέιτς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Χαμίντ Καρζάι και τον διοικητή των διεθνών δυνάμεων αμερικανό στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους.



Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Άνω-κάτω οι Ένοπλες Δυνάμεις από το νέο νομοσχέδιο


Σε μια συγκυρία αυξανόμενης δυσαρέσκειας και χαμηλού ηθικού που εκδηλώνεται με συνεχιζόμενες παραιτήσεις στρατιωτικών στελεχών και σαφώς επιδιώκοντας να «ξεχαστεί» έστω και για λίγες μέρες το θέμα των αναταράξεων στις διαπραγματεύσεις μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προωθεί ένα πολυνομοσχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Μεταβολή...
Στο τελικό κείμενο των 268 σελίδων, που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα και συζητήθηκε προκαταρκτικά, σε κλειστή συνάντηση, στην κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών και άμυνας, πρόκειται σήμερα να εμβαθύνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε συνέντευξη Τύπου, όπως είχε παρουσιάσει και το προσχέδιο του νομοσχεδίου ένα μήνα πριν.

Χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από το αρχικό του κείμενο, το νομοσχέδιο με τίτλο «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων δυνάμεων - Θέματα διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων, στρατολογίας και συναφείς διατάξεις», προτίθεται να εισαγάγει «καινά δαιμόνια», καταργώντας αρκετές προηγούμενες ρυθμίσεις, όπως αντίστοιχες του 1995 και του 2002: Μεταξύ άλλων, εισάγει κάθετη δομή διοίκησης ενισχύοντας το ρόλο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών των τριών κλάδων, κόβει πρόωρες αποστρατείες ορίζοντας 35ετία πραγματικής υπηρεσίας (40 συντάξιμα), αλλάζει κριτήρια αξιολόγησης και προαγωγών των στελεχών, κάνει πιο «πολιτικό» το πειθαρχικό σύστημα και τροποποιεί τις διαδικασίες αμυντικών προμηθειών.

Το πολυνομοσχέδιο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο αφορά την ιεραρχία και εξέλιξη των Ε.Δ., το δεύτερο τη νέα δομή στο στράτευμα, συνδυασμένη με τις νέες ρυθμίσεις για τις αμυντικές προμήθειες (γιατί άραγε;) και το τρίτο ρυθμίζει άλλα θέματα όπως στρατολογίας, αναπήρων, υπηρετησάντων και υπηρετούντων στην Κύπρο και αντιρρησιών συνείδησης.*


Χάθηκαν 2,9 δισ. από αντισταθμιστικά!
Στριμωγμένες μέσα στα «διάφορα θέματα» προς ρύθμιση του τρίτου μέρους του νομοσχεδίου είναι οι μεταβατικές διατάξεις για τις συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων (ΑΩ).
Οι οποίες ουσιαστικά δεν ρυθμίζουν το άκρως «αμαρτωλό» αυτό συνδεδεμένο με τις αμυντικές προμήθειες ζήτημα, αλλά το παραπέμπουν σε μια σειρά μελλοντικών υπουργικών αποφάσεων. Χαρακτηριστική πάντως είναι η αναφορά στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου περί «γόρδιου δεσμού» των Α.Ω. της τελευταίας εικοσαετίας. Οπως αναγράφεται, «ογδόντα πέντε από τις συμβάσεις Α.Ω. έχουν ήδη λήξει εν μέρει ή εν όλω ανεκτέλεστες. Αυτές οι ογδόντα πέντε συμβάσεις έχουν συνολική πιστωτική αξία 6.743.720.177 ευρώ, ενώ το ανεκτέλεστο μέρος τους είναι 2.908.248.788 ευρώ. Από την άλλη μεριά βρίσκονται εν ενεργεία τριάντα δύο συμβάσεις Α.Ω., συνολικής πιστωτικής αξίας 16.279.709.431 ευρώ με ανεκτέλεστο υπόλοιπο 7.723.176.563 ευρώ». Η έκθεση επίσης σημειώνει ότι αθροιστικά είναι πολύ μικρά τα ποσά των ποινικών ρητρών που έχει επιβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στις εκκαθαρισθείσες συμβάσεις Α.Ω. -μόλις 9.709.020,94 ευρώ από τα οποία έχουν εισπραχθεί 7.306.445,28 ευρώ.


Κάθετη δομή διοίκησης
Διακλαδικότητα: δεν είναι απλώς «αμερικανοΝΑΤΟϊκή καραμέλα», είναι η επιλογή ύπατου συντονισμού της διοίκησης σε ξηρά, θάλασσα και αέρα από τον στρατηγό (ναύαρχο ή πτέραρχο) που θα εκτελεί, ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, χρέη αιχμής στην κορυφή της πυραμίδας της στρατιωτικής ιεραρχίας.


Στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, η έννοια εισήχθη πριν από 15 χρόνια με τον νόμο 2292/1995, τροποποιημένο από τον νόμο 2984/2002. Στο τμήμα για τη νέα δομή διοίκησης, ο υπουργός Αμυνας ενισχύει πρωτίστως τον ρόλο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ (και κατ' επέκταση και των τριών αρχηγών κλάδων, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ), εισάγοντας πλήρες σχήμα κάθετης δομής διοίκησης στις ένοπλες δυνάμεις. Αυτή η προσομοιάζουσα σε μάλλον πιο στρατοκρατικά καθεστώτα ενίσχυση της στρατιωτικής πυραμιδικής ιεραρχίας διαγράφεται έτσι στο κείμενο του νομοσχεδίου: «Σύμφωνα με το άρθρο 45 του Συντάγματος, τη διοίκηση των Ε.Δ. την ασκεί η κυβέρνηση διά του υπουργού Αμυνας και τα σχετικά προβλεπόμενα στη νομοθεσία και στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Αρχιστράτηγος σε καιρό πολέμου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σε καιρό ειρήνης ασκεί διοικητική και επιχειρησιακή διοίκηση, με το ΓΕΕΘΑ επιτελικό όργανο και διακλαδικό στρατηγείο. Συνεργάζεται με τους τρεις αρχηγούς που ασκούν διοικητική διοίκηση κατά κλάδο».

35 χρόνια για τη σύνταξη
Αξιοκρατία: λέξη-κλειδί και ευσεβής πόθος και για το ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό, τους χιλιάδες μόνιμους και έφεδρους, άνδρες και γυναίκες.
Με το νομοσχέδιό του ο κ. Βενιζέλος υπόσχεται ότι εκείνος θα την πετύχει:

* Κομμένες οι πρόωρες αποστρατείες. Ορίζονται 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας - 40 συντάξιμα χρόνια, με παρεχόμενη σε όλα τα στελέχη δυνατότητα εξαγοράς 5 επιπλέον ετών. Μπαίνουν ελάχιστα χρόνια παραμονής σε κάθε βαθμό, ώστε οι αξιωματικοί των παραγωγικών σχολών, όταν γίνονται συνταγματάρχες, να έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας.

* Νέα κριτήρια αξιολόγησης και προαγωγής. Εισάγεται η κρίση κατ' απόλυτη εκλογή στον βαθμό του συνταγματάρχη και μετά. Οριστικοποιείται η «παράλληλη επετηρίδα», για όσους αξιωματικούς βγαίνουν κατ' επιλογή τους από οργανικές θέσεις, μέχρι να συμπληρώσουν την αναγκαία πραγματική στρατιωτική υπηρεσία.

* Το πειθαρχικό καθεστώς προσαρμόζεται στη νομολογία των πολιτικών δικαστηρίων αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην αλλαγή του στρατιωτικού ποινικού κώδικα, τουλάχιστον όχι αμέσως)

* Μόνιμοι υπαξιωματικοί, απόφοιτοι ανωτέρων στρατιωτικών σχολών, με πέντε τουλάχιστον έτη υπηρεσίας, και πτυχιούχοι ΑΕΙ ή κάτοχοι ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών μπορούν να μετατάσσονται στο σώμα των αξιωματικών με τον βαθμό του υπολοχαγού, εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις.

* Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις τυποποιούνται με σαφέστερα διατυπωμένα κριτήρια και διεύρυνση της δυνατότητας προσφυγής του ενδιαφερομένου.

* Αλλάζει η οργανική δομή της στρατολογίας (στρατολογικό σώμα - στρατιωτικοί νομικοί σύμβουλοι).

15ετή και 3ετή εξοπλιστικά προγράμματα
Διαφάνεια: αίτημα δεκαετιών για τις αμυντικές προμήθειες στην Ελλάδα των «πολιτικών» αγορών οπλικών συστημάτων με τους αμφιλεγόμενους χορούς των δισ., των υπερκοστολογήσεων και των μιζών.

Η συνύπαρξη στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου των νέων νομικών ρυθμίσεων για τις προμήθειες αμυντικού υλικού με τα προβλεπόμενα για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, αφήνει σαφώς να διαφανεί, ως δεύτερη ανάγνωση, την επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας να τύχουν διαχείρισης από μία συγκεκριμένη γενιά αξιωματικών τα υπάρχοντα και τα αναμενόμενα να παραληφθούν οπλικά μέσα. Βεβαίως και οι όποιες συμβάσεις μεσοπρόθεσμα. Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάρτιση μακροπρόθεσμων προγραμμάτων προμηθειών 15ετούς διάρκειας και τριετών κυλιομένων προγραμμάτων σε εναρμόνιση με τους αντίστοιχους τριετείς προϋπολογισμούς του υπουργείου οικονομικών.

Κάθε ολοκληρωμένη πρόταση προμήθειας, εφόσον εντάσσεται στο τριετές, ενεργοποιείται με πρόταση του ανώτατου συμβουλίου του κλάδου από τον οποίο εισάγεται στο ΣΑΓΕ για γνωμάτευση. Μετά περνά από τον υπουργό Αμυνας και τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις και εισάγεται στο ΚΥΣΕΑ, υποχρεωτικά αν το πρόγραμμα είναι μεγάλο και δυνητικά αν είναι μικρότερο. Σε όλες τις περιπτώσεις παρεμβάλλεται γνώμη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής.

Οι αντιρρησίες εκτός εφεδρείας
Οι ολικοί αρνητές στράτευσης παραμένουν παράνομοι στην Ελλάδα: Μόνο εναλλακτική υπηρεσία διπλάσιου χρόνου της στρατιωτικής θητείας σε κοινωνικούς φορείς δέχεται και εισηγείται το νέο νομοσχέδιο.

Αλλά παύει η εγγραφή στην εφεδρεία όσων εκπλήρωσαν εναλλακτική υπηρεσία ως αντιρρησίες. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα στον υπουργό Αμυνας να εξαιρεί από την εφεδρεία των Ε.Δ. όσους εφέδρους είχαν εκπληρώσει μεν ενόπλως τη στρατιωτική τους θητεία, αλλά στη συνέχεια ενστερνίστηκαν πεποιθήσεις που τους απομακρύνουν από την ένοπλη εκπλήρωση της εφεδρικής τους υποχρέωσης.


πηγή:Εnet


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Γκέι σκάνδαλο με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας



«Δεν έχω σχετιστεί ερωτικά με άνδρα». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ, θέλησε να βάλει τέλος στο όργιο φημών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θέλουν τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας να είναι ομοφυλόφιλος και να έχει σχέση με τον στενό του συνεργάτη Κρίστοφερ Μάγιερς.

Ο Χέιγκ, ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων, αποφάσισε να βγει μπροστά και να είναι δώσει εξηγήσεις για την προσωπική του ζωή αλλά και να ανακοινώσει ότι ο συνεργάτης του παραιτήθηκε. Η φημολογία περί των σεξουαλικών προτιμήσεων του Χέιγκ ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες όταν οι εφημερίδες δημοσίευσαν φωτογραφίες του υπουργού με τον 25χρονο βοηθό του, Κρίστοφερ Μάγιερς και αποκάλυψαν ότι οι δυο τους έμεναν στο ίδιο δωμάτιο ξενοδοχείου στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον Μάιο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός το βράδυ της Τετάρτης, προσπάθησε επίσης να διαψεύσει τις αιτιάσεις ότι ο νεαρός Μάγιερς δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να κατέχει τη θέση του ειδικού συμβούλου και ότι τον διορισμό του υπαγόρευσαν άλλοι λόγοι.

«Διαθέτει τα προσόντα για τη θέση που κατέχει. Ο όποιος υπαινιγμός ότι ο διορισμός του οφείλεται σε ανάρμοστη σχέση μεταξύ μας είναι απολύτως ψευδής, όπως ψευδής είναι και ο ισχυρισμός ότι έχω σχετιστεί ερωτικά με κάποιον άνδρα», αναφέρει ο 49χρονος Χέιγκ.

«Η φήμη φαίνεται ότι προέκυψε από το γεγονός ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, συχνά μοιραζόμασταν το δωμάτιο ξενοδοχείου με δύο κρεβάτια. Κανένας από τους δυο μας δεν θα το είχε επιλέξει αν θεωρούσαμε ότι θα σήμαινε ή θα άφηνε να εννοηθεί κάτι άλλο».

Ο σάλος πάντως στη Βρετανία έχει ξεσπάσει όχι τόσο με το ενδεχόμενο να είναι ομοφυλόφιλος ο Χέιγκ, όσο με το αν ευνόησε με διορισμό τον εραστή του. Και δεν είναι το μόνο σκάνδαλο που ταλανίζει τον τελευταίο καιρό τη Γηραιά Αλβιόνα.

Τον Μάιο, ο υφυπουργός Δημοσιονομικών Ντέιβιντ Λος παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι χρέωνε στα βουλευτικά έξοδα το ενοίκιο του σπιτιού που διατηρούσε με τον εραστή του.

Ο Λος είχε δηλώσει ότι το κίνητρό του δεν ήταν το κέρδος, αλλά η ανάγκη να κρατήσει μυστική τη σχέση του. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός αρμόδιος για το σωφρονιστικό σύστημα, Κρίσπιν Μπλαντ, ανακοίνωσε ότι είναι ομοφυλόφιλος και χωρίζει από τη σύζυγό του. Παραμένει, πάντως, στην κυβέρνηση.


Tμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Ο θάνατος του αμερικανικού συντάγματος και η ναζιστικοποίηση των ΗΠΑ


Του Paul Craig Roberts*

Ο Chuck Norris δεν είναι κανένας "εναλλακτικός αριστερίζων φλώρος", όπως θα έλεγαν κάποιοι περιφρονητικά, και το Human Events είναι ένα αρκετά συντηρητικό έντυπο. Όταν ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος συνάντησε το συγκεκριμένο έντυπο, το αποτέλεσμα ήταν ένα σημαντικό άρθρο με τον τίτλο "Το πρόγραμμα δολοφονίας των ΗΠΑ από τον Ομπάμα".

Σαν να μην πέρασε ούτε μέρα από τότε που οι Αμερικανοί, ή μάλλον όσοι από αυτούς ανησυχούν για τις πολιτικές ελευθερίες τους, έμειναν εμβρόντητοι από το γεγονός ότι το καθεστώς Μπους παραβίαζε κατάφωρα και συστηματικά το νόμο FlSA που απαγορεύει την παρακολούθηση Αμερικανών πολιτών χωρίς την έκδοση ειδικού εντάλματος. Μάλιστα, είχαμε τότε την περίπτωση ενός ομοσπονδιακού δικαστή που υπηρετούσε στο δικαστήριο FISA και παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση της νομοθεσίας που αφορούσε στην παρακολούθηση πολιτών.

Και όμως, κανένας δεν αντέδρασε. Η "Εθνική Ασφάλεια" έβαλε τον πρόεδρο και την εκτελεστική εξουσία πάνω από το δίκαιο της χώρας. Συνταγματολόγοι ειδικοί στα περί πολιτικών δικαιωμάτων εξέφρασαν τότε τις έντονες ανησυχίες τους για το ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αυθαιρετούσε, αδιαφορώντας για τους περιορισμούς που όριζε ο νόμος, αλλά κανένας άλλος δεν έμοιαζε να ενδιαφέρεται για όσα απίστευτα συνέβαιναν.

Έτσι, ενθαρρυμένοι από το επίτευγμά τους εκείνο, την παράβαση της νομοθεσίας, οι τωρινοί εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας ανακοίνωσαν στις αρχές του τρέχοντος έτους ότι το καθεστώς Ομπάμα έχει, έτσι απλά, διεκδικήσει το δικαίωμα να δολοφονεί Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό, εάν οι πολίτες αυτοί θεωρηθούν ως "απειλή". Το τι ακριβώς συνιστά "απειλή" δεν διευκρινίστηκε και, με αυτό το σκεπτικό, θα μπορούσε κάλλιστα να απαγγελθεί μια θανατική ποινή σε πολίτη μετά από μια υποκειμένική απόφαση ενός ασύδοτου αξιωματούχου.

Και πάλι, τσιμουδιά δεν ακούστηκε ούτε από τους πολίτες ούτε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και ακριβώς τη στάση αυτή των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης εκμεταλλεύθηκε η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην εκτέλεση "προδοτών" και "αποστατών" με συνοπτικές διαδικασίες. Και υπάρχει κανείς που να εντοπίζει καλύτερα τους "προδότες" και τους "αποστάτες" από την ίδια την κυβέρνηση με όλα τα προγράμματα παρακολούθησης στη διάθεσή της;

Το πρόβλημα, όμως, με αυτού του είδους τις περιπτώσεις είναι ότι όταν αρχίζουν να εμφανίζονται, δεν σταματούν. Όπως αναφέρει ο Norris, επικαλούμενος αξιωματούχους ασφαλείας του καθεστώτος Ομπάμα, στο επόμενο στάδιο θα ποινικοποιήσουν τον αντίλογο και την άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση. Το Μάιο του 2010 η ανακοίνωση από το Στρατηγείο Εθνικής Ασφαλείας αναφέρει: "Ανοίγουμε καινούργιους δρόμους, πέρα από τις παραδοσιακές διακρίσεις μεταξύ πατρίδας και εθνικής ασφαλείας [...]. Το άνοιγμα αυτό στηρίζεται στην αποφασιστική και αμετάκλητη θέση μας όσον αφορά την ανάγκη αποτροπής τρομοκρατικών επιθέσεων που θα στρέφονται εναντίον του αμερικανικού λαού μέσω του πλήρους συντονισμού ενεργειών που έχουμε αναλάβει στο εξωτερικό με τις δράσεις και τις προφυλάξεις που παίρνουμε στο εσωτερικό της χώρας".

Αν ζητούσαμε από τους πολίτες να σχολιάσουν το γεγονός, οι περισσότεροι θα απαντούσαν ότι η "άκρως απαράιτητη" αμερικανική κυβέρνηση δεν θα υπήρχε ποτέ περίπτωση να μην είναι σε θέση να διακρίνει έναν πολίτη που απλά ασκεί το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου από έναν τρομοκράτη ή εχθρό της χώρας. Και όμως, στην πραγματικότητα, οι κυβερνήσεις είχαν πάντα πρόβλημα να κάνουν αυτή τη διάκριση. Ακόμη και ένας από τους ιδρυτές του αμερικανικού κράτους, ο John Adams, με το Ομοσπονδιακό του Κόμμα, είχε ψηφίσει το νόμο περί "Αλλοδαπών και Ανατροπέων", που στόχο είχε τον τότε ρεπουμπλικανικό τύπο.

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που, ενώ ασκούν εξουσία, δέχονται τον αντίλογο ή την κριτική, ειδικά όταν είναι εύκολο να καταργήσουν οτιδήποτε θα περιόριζε την εξουσία τους στο όνομα της "εθνικής ασφάλειας". Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας John Brennan εξήγησε πρόσφατα ότι υπάρχει ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων, λόγω του αυξανόμενου αριθμού Αμερικανών που έχουν "γοητευτεί από ακραίες ιδεολογίες και οράματα". Σημειωτέον ότι η διατύπωση αυτή υπερβαίνει σε "ζήλο" εκείνη της ανησυχίας για μουσουλμάνους τρομοκράτες.

Για να εξασφαλίσει την κυριαρχία της τόσο πάνω στον πλανήτη όσο και πάνω στους ίδιους τους πολίτες της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταργεί στην ουσία την 1η Τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, ανάγοντας την άσκηση κριτικής κατά της κυβέρνησης εκ μέρους των πολιτών σε πράξη "εγχώριου εξτρεμισμού", σε κακούργημα, που θα τιμωρείται με εκτέλεση, όπως ακριβώς συνέβαινε στη Γερμανία του Χίτλερ και στη Ρωσία του Στάλιν.

Αρχικά, τα γερμανικά δικαστήρια αντιστάθηκαν στις παράνομες πράξεις του Χίτλερ. Ωστόσο, ο Χίτλερ τελικά επέβαλε τον ναζιστικό νόμο στα δικαστήρια, δημιουργώντας ένα παράλληλο δικαστικό σύστημα, ακριβώς όπως το καθεστώς Μπους έκανε με τα στρατιωτικά δικαστήρια που οργάνωσε. Σύντομα θα δούμε τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να μην έχουν πια καμιά ισχύ, αφού οποιαδήποτε απόφαση θα έρχεται σε αντίθεση με το καθεστώς απλά θα αγνοείται.

Αυτό συμβαίνει ήδη στον Καναδά, ο οποίος έχει μετατραπεί σε κράτος-μαριονέτα των ΗΠΑ. Σε άρθρο του στο ιστολόγιο CounterPunch, ο Andy Worthington καταγράφει την παράνομη δίκη του Καναδού πολίτη Omar Khadr. Τον Ιανουάριο του 2010, το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά έκρινε ότι ο τρόπος που έγινε η ανάκριση του Khadr αποτελούσε "πράξη που παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του δικαίου" και "προσβάλλει τα βασικότερα άρθρα του καναδικού νόμου που αφορούν την μεταχείριση νεαρών κρατουμένων ύποπτων".

Σύμφωνα με την εφημερίδα Toronto Star, το δικαστήριο ανέθεσε στην κυβέρνηση να "διαμορφώσει μια απάντηση που να συνάδει και με τις επιταγές της εξωτερικής της πολιτικής και με τις συνταγματικές υποχρεώσεις της προς τον πολίτη Khadr", αλλά ο πρωθυπουργός-ανδρείκελο του Καναδά, Stephen Harper, αγνόησε το δικαστήριο, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να συνεχίσει την παράνομη και απαράδεκτη μεταχείριση του Καναδού αυτού υπηκόου.

Το συμπέρασμα είναι ότι η 11η Σεπτέμβρη κατέστρεψε κάτι περισσότερο από ανθρώπινες ζωές, το κτιριακό σύμπλεγμα του World Trade Center και την αίσθηση του άτρωτου των Αμερικανών. Κατέστρεψε την ελευθερία, το κράτος δικαίου και το σύνταγμα των ΗΠΑ.



* Ο Paul Craig Roberts υπήρξε συντάκτης της εφημερίδας Wall Street Journal και υφυπουργός οικονομικών των ΗΠΑ. Το τελευταίο βιβλίο του, με τον τίτλο "Πώς χάσαμε την οικονομία" εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις CounterPunch/AK Press. Το e-mail του είναι: PaulCraigRoberts@yahoo.com.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

U.S. Army Selects Raytheon for Next-Generation Excalibur Ib Program



TUCSON, Arizona.

Raytheon Company has won the competition for the next phase of Excalibur Ib and has been awarded a $23 million U.S. Army contract to finalize the next-generation 155 mm precision-guided projectile's design. Delivery of the Excalibur Ib rounds is projected to occur in 2012.

Based on the combat-proven Excalibur Ia, Excalibur Ib uses GPS technology to provide a first round, fire-for-effect, precision capability that limits collateral damage. Whether "danger close" or across a valley, Excalibur projectiles give warfighters life-saving options.

"Raytheon's Excalibur Ib design will give our warfighters a pinpoint precision capability that will limit collateral damage while protecting the brigade combat teams," said Dr. Taylor Lawrence, Raytheon Missile Systems president. "Excalibur Ib is an affordable, reliable solution to the U.S. Army's need for precision artillery fire."

The Excalibur Ib program met the U.S. Army's cost reduction goals and increased its reliability by using fewer parts and simpler manufacturing.

"With more than 100 successful test flights during its development, Raytheon's Excalibur Ib team demonstrated the unwavering reliability and robust capability of its design," said Jim Riley, Raytheon's vice president of Land Combat.

Raytheon Company, with 2009 sales of $25 billion, is a technology and innovation leader specializing in defense, homeland security and other government markets throughout the world. With a history of innovation spanning 88 years, Raytheon provides state-of-the-art electronics, mission systems integration and other capabilities in the areas of sensing; effects; and command, control, communications and intelligence systems, as well as a broad range of mission support services. With headquarters in Waltham, Mass., Raytheon employs 75,000 people worldwide.


The U.S. Army recently reduced the production numbers of the Excalibur precision-guided projectile from 30,000 to 6,264 projectiles, which caused the program to enter a Nunn-McCurdy unit cost breach. While the reduced production numbers drive up the cost of the round for that lower quantity, the Excalibur Ib program still represents value and provides cost-savings to the U.S. Army over time. Even with the current Nunn-McCurdy breach, the U.S. Army is procuring a lower-cost round (Excalibur Ib) without sacrificing performance.

The Excalibur Ib contract is in two parts over 22 months with a total contract value of $60 million. Part 1 covers finalizing the design, and part 2 is for design qualification.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

RUSSIA :Three more GLONASS satellites put into orbit


Russia's Proton-M carrier rocket put three GLONASS satellites into orbit on Thursday, a spokesman for the Russian Space Forces said.

The Proton-M rocket blasted off from the Baikonur space center in Kazakhstan at 4:53 Moscow time (0:53 GMT).

"The launch and flight of the carrier rocket, as well as the separation of the satellites, took place on schedule," Alexei Zolotukhin said.

He also said the satellites' onboard systems were working well.

Glonass - the Global Navigation Satellite System - is the Russian equivalent of the U.S. Global Positioning System, or GPS, and is designed for both military and civilian use. Both systems enable users to determine their positions to within a few meters.

Russia currently has a total of 26 Glonass satellites in orbit, but two of them are not functional. The system requires 18 operational satellites for continuous navigation services covering the entire territory of Russia and at least 24 satellites to provide navigation services worldwide.

Only two out of the three satellites that were put into orbit on Thursday will be put into operation. The third will be kept in reserve. By mid-October, a total of 23 satellites will be operational.

Russian Space Forces are planning to carry out two more Proton-M carrier rockets this year to put into orbit six more satellites, allowing continuous worldwide navigation


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Απόσχιση από την Βοσνία ετοιμάζει η Σερβική Δημοκρατία


Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την υπόθεση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ανοίγει το δρόμο της απόσχισης της Σερβικής Δημοκρατίας από τη Βοσνία.

Τη σχετική δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός αυτής της αυτόνομης περιοχής Μιλοράντ Ντόντικ. Επίσης ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιδιώξει μεγαλύτερη αυτονομία από τις κεντρικές αρχές της Βοσνίας, από αυτή που επιτρέπει η συμφωνία-έκτρωμα του «Ντέιτον».

Αν αυτό το σχέδιο αποτύχει, η Σερβική Δημοκρατία μπορεί να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αυτονομία δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες και η απόσχισή της από τη Βοσνία δεν θα προκαλέσει αιματοχυσία.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Ισχυρός ανατολικός άνεμος στο Αιγαίο



Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Η διά του τύπου ανακοίνωση της πρόθεσης της Τουρκίας να άρει την «αιτία πολέμου» (casus belli) εναντίον της Ελλάδας, αν αυτή επεκτείνει , όπως δικαιούται, τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ., ανοίγει εκ των πραγμάτων ένα νέο κεφάλαιο στα πολύπαθα «προβλήματα του Αιγαίου» και απαιτεί την έγκαιρη και πολύ προσεκτική αντίδραση της Αθήνας.

Η τουρκική πρόταση αναμένεται να αποτυπωθεί και να πάρει την οριστική μορφή της τον προσεχή Οκτώβριο, στο νέο τουρκικό στρατηγικό δόγμα και επομένως μέχρι τότε η Αθήνα δεν μπορεί να αντιδράσει επισήμως, αλλά ούτε και να διαπραγματευθεί παρασκηνιακώς με την κυβέρνηση Ερντογάν με βάση το υπό διαμόρφωση νέο τουρκικό δόγμα.

Η τουρκική αυτή πρόταση, έστω και κουτσουρεμένη, για την άρση του casus belli όμως δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία προσανατολίζεται σαφώς για διευθέτηση μέσω συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με την Ελλάδα, φυσικά όχι επί ζημία της.

Η Αγκυρα, αν και ουδέποτε έχει αποδεχθεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας ακριβώς επειδή αρνείται να αποδεχθεί ότι τα ελληνικά νησιά έχουν τη δική τους υφαλοκρηπίδα, έχει ως γνωστόν επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της σε 12 ν.μ. στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στην Αν. Μεσόγειο . Σκοπίμως λοιπόν έχει αφήσει στο Αιγαίο τα 6 ν.μ. «απαιτώντας» έτσι και διά του casus belli να διατηρήσει και η Ελλάδα τα 6 ν.μ. χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Ετσι αφήνει η Αγκυρα ανοιχτό το ενδεχόμενο αν η Αθήνα επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ., το ίδιο να πράξει αυτομάτως και η Τουρκία στο Αιγαίο, στα σημεία εκείνα που μπορεί.

Είναι ευνόητο ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο εύρος των χωρικών υδάτων θα επηρεάσει και την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, η οποία πρέπει να οριοθετηθεί ανάμεσα στα δύο παράκτια κράτη, Ελλάδα και Τουρκία. Σύμφωνα με λεπτομερείς επιτελικούς υπολογισμούς από την ελληνική πλευρά:

* Αν η Ελλάδα και η Τουρκία διατηρήσουν τα 6 ν.μ. χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και σύμφωνα με τον τρόπο ( όπως τον προτείνει και η Ελλάδα) που μέχρι τώρα έχει εκδικάσει το Δικαστήριο της Χάγης το 99% των θεμάτων οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας, τότε η Ελλάδα έχει το 83% της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου και η Τουρκία το 17%.

**Στην περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμα που της δίνει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και επεκτείνει στα 12 ν.μ. τα χωρικά ύδατά της και η Τουρκία τα διατηρήσει στα 6 ν.μ., τότε από τις εκβολές του Εβρου μέχρι και 5 ν.μ. ανατολικά του Καστελόριζου (δηλαδή στα όρια του FIR Αθηνών), η Τουρκία δεν έχει καθόλου υφαλοκρηπίδα στην περιοχή αυτή.

**Στην περίπτωση που η Ελλάδα αλλά και η Τουρκία επεκτείνουν τα χωρικά ύδατά τους στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο, τότε από την Ικαρία μέχρι και το Καστελόριζο ( δηλαδή στα Δωδεκάνησα) η Τουρκία δεν έχει καθόλου υφαλοκρηπίδα. Ομως στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, η τουρκική υφαλοκρηπίδα από το 17% επεκτείνεται στο 21%.

**Στην περίπτωση που οι δύο χώρες αποφασίσουν συνεκμετάλλευση ( 50-50) με το υπάρχον καθεστώς των 6 ν.μ. χωρικών υδάτων, τότε η Ελλάδα παραχωρεί στην Τουρκία ένα επιπλέον ποσοστό 33% στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, ώστε από το 17% να φτάσει στο 50%.

**Στην περίπτωση που και οι δύο χώρες επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα τους στ 12 ν.μ. για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, τότε το πρόβλημα έγκειται στις περιοχές ύπαρξης εκμεταλλεύσιμων πηγών ενέργειας στο Αιγαίο. Αν π.χ. η περιοχή αυτή είναι στα Δωδεκάνησα, τότε η Τουρκία με 12 ν.μ. εύρος χωρικών υδάτων δεν έχει διόλου υφαλοκρηπίδα στην περιοχή αυτή. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, επειδή η συνεκμετάλλευση είναι 50-50 αναγκαστικά η Ελλάδα πρέπει να παραχωρήσει στην Τουρκία ένα ατόφιο 50% της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

**Στην περίπτωση συνεκμετάλλευσης στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, τότε θα παραχωρηθεί ένα ποσοστό 29% στην Τουρκία, ώστε να φτάσει στο 50%.

Τα επιτελικά αυτά στοιχεία, που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν από ελληνικής πλευράς , αποδεικνύουν ότι συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία και με οποιοδήποτε τρόπο (από τα 6 έως και τα 12 ν.μ.) συνεπάγεται απώλεια ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με βαριές επιπτώσεις στον οικονομικό εθνικό και επιχειρησιακό τομέα της χώρας.

Φυσικά, όλα τα ανωτέρω έχουν μια καθοριστική και απαράβατη προϋπόθεση: Η Τουρκία είναι πρωτίστως και εκ των προτέρων υποχρεωμένη να αποδεχθεί το δίκαιο της θάλασσας. Είναι δηλαδή υποχρεωμένη να αποδεχθεί ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, με βάση την οποία θα γίνουν όλοι οι ενδεχόμενοι υπολογισμοί για οριοθέτηση και πιθανή προσπάθεια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Αυτό είναι εκ των πραγμάτων το μείζον θέμα που οφείλει η κυβέρνηση να προβάλει απέναντι στην Τουρκία και μέχρι στιγμής δεν το κάνει... τουλάχιστον φωναχτά.


Tμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας πώλησης για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού φαίνεται ότι έκλεισε τελικά η συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία από 1ης Οκτωβρίου περνούν στον έλεγχο της Abu Dhabi Mar, αφού η υπογραφή της τελικής συμφωνίας ανάμεσα στους Γερμνανούς ιδιοκτήτες ThyssenKrupp Μarine Systems και τους Αραβες μετατέθηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα ανοίγει το ενδεχόμενο για τη δημιουργία στο μέλλον ενιαίου ναυπηγικού φορέα που θα συμπεριλάβει στο ίδιο σχήμα με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου, όπως άφησαν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που είχε ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος με τον εκτελεστικό πρόεδρο της ΤKMS κ. Hans Christoph Atzpodien και τον επικεφαλής της Abu Dhabi Mar κ. Iskandar Safa κατέληξαν σε συμφωνία για την «προίκα» που πρέπει να δώσει το υπουργείο Αμυνας σε παραγγελίες, προκειμένου να υλοποιηθεί η πώληση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι γερμανική εφημερίδα προχθές έφερε την TKMS έτοιμη να καταθέσει αίτηση πτώχευσης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, προφανώς αν δεν έκλεινε η συμφωνία...

Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ των τριών μερών κατέληξαν σε συμφωνία για την ναυπήγηση δύο επιπλέον Type 214 και την τροποποίηση των συμβάσεων Αριχμήδης και Neptune 11 δηλώνουν έγκυρες πηγές..

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ . Βενιζέλος αναφέρει ότι «το κείμενο της οριστικής και αναλυτικής σύμβασης κινείται στις προβλέψεις του Framework Agreement της 18/3/2009. Ενα βασικό πρόβλημα ήταν το ζήτημα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, που είχαν δοθεί στο παρελθόν στο ναυπηγείο και έχει οδηγήσει τη χώρα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Το ζήτημα αυτό λύθηκε μετά από διαπραγματεύσεις στις αρχές Αυγούστου».

Νομικοί σύμβουλοι διαμορφώνουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας το οποίο θα υποβληθεί στην κυβέρνηση και θα ελεγχθεί από το ελεγκτικό συνέδριο. Θεμελιώδης όρος της νέας συμφωνίας είναι ότι αυτή δεν μπορεί να ισχύσει αν δεν κυρωθεί πρώτα με νόμο από τη Βουλή, διαδικασία που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η ThyssenKrupp έχει συμφωνήσει να πουλήσει το 75,1% των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Μar.

Στον έλεγχο του γερμανικού ομίλου θα παραμείνει το υπόλοιπο 24,9%.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki