Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΙΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ


του Μιχάλη Ιγνατίου

Την έναρξη νέου κύκλου πιέσεων για άμεση λύση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων σηματοδότησε η συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο των...

ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ενώ επίκειται συνάντηση του τελευταίου με τον πρόεδρο των Σκοπίων Γκ. Ιβανόφ. Όσο ισχυρό ήταν το μήνυμα στήριξης της προσπάθειας για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ακόμη πιο ηχηρό ήταν το μήνυμα του Αμερικανού αντιπροέδρου για το Σκοπιανό αλλά και για τη στάση της χώρας μας στο θέμα του Κοσόβου. Τα ξημερώματα της Τέταρτης (ώρα Ελλάδας) στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο για την συνάντηση Μπάιντεν - Παπανδρέου, αναφέρεται ότι ο αντιπρόεδρος «εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να προωθήσει την ενσωμάτωση των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρωατλαντικους θεσμούς και υπογράμμισε την ανάγκη οι ηγέτες σε Αθήνα και Σκόπια να συμφωνήσουν σύντομα σε μια κοινά αποδεκτή λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους γύρω από το ζήτημα του ονόματος».Η παρέμβαση αυτή του κ. Μπάιντεν, ο οποίος μάλιστα είναι και φιλικά διακείμενος προς την Ελλάδα λόγω των σχέσεών του με την ομογένεια, αποκαλύπτει τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση στο επόμενο τρίμηνο στο Σκοπιανό, καθώς οι Αμερικανοί δεν έχουν πεισθεί ότι είναι η «αδιαλλαξία» του κ. Γκρουέφσκι υπεύθυνη για την στασιμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκ. Ιβανόφ ζήτησε να τον συναντήσει στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε αμέσως θετικά. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους «δημιουργεί απορία το γεγονός ότι την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Ιβανόφ ζητούσε τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο πρωθυπουργός της ίδιας χώρας κ. Γκρούεφσκι ανακοίνωνε ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στη Ν. Υόρκη, κάνοντας εκ νέου αρνητικές δηλώσεις για την Ελλάδα».

Τα Βαλκάνια όμως αποτέλεσαν ένα ακόμη αγκάθι στη συνάντηση Μπάιντεν - Παπανδρέου καθώς ο Αμερικανός, γνωστός για την στήριξη που είχε προσφέρει στην υπόθεση του Κοσσόβου, κάλεσε εμμέσως την Ελλάδα να αναγνωρίσει τώρα την ανεξαρτησία του Κοσσόβου. Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο αποφεύγοντας όμως κάθε «κακοτοπιά» που πιθανόν θα ενοχλούσε την τουρκική πλευρά. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, αν και θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον για τα εγκαίνια πολιτιστικής έκθεσης, δεν έχει εξασφαλίζει ούτε ένα επίσημο ραντεβού


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΝΑ ΑΠΩΛΕΣΕΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ




Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

Παγόβουνο το Κρεμλίνο και ο αδιαφιλονίκητος «ισχυρός ανήρ» ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, που περιέγραψε τα ρωσικά συμφέροντα στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό χτίζοντας ένα σαφώς διεκδικητικό, αλλά ελαφρώς πιο συνεργάσιμο και οικολογικό προφίλ για τη Ρωσία.

Η ευκαιρία δόθηκε κατά τη διήμερη Διάσκεψη για την Αρκτική, που διοργάνωσε η Γεωγραφική Εταιρεία της Ρωσίας, επίτιμο μέλος της οποίας είναι και ο Β. Πούτιν.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ένα ειδυλλιακό «φωτεινό και ειρηνικό μέλλον» της Αρκτικής, αλλά και στην αυξανόμενη εκεί ρωσική παρουσία, η οποία επιλέγει την οδό των συνομιλιών και των επιστημονικών ερευνών και αποκλείει μια «μάχη για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές».


«Δεν υπάρχει πραγματικό έδαφος για τα περισσότερα από τα τρομακτικά σενάρια, ούτε μάχη για την Αρκτική», επέμεινε ο Ρώσος ηγέτης, ζητώντας την ειρηνική επίλυση των συγκρουόμενων εθνικών συμφερόντων βάσει του διεθνούς δικαίου. Τον συνόδευσαν στο ίδιο κλίμα ο πρόεδρος της Ισλανδίας Ολαφούρ Γκρίμσον, που περιέγραψε την Αρκτική ως «εργαστήριο διεθνούς συνεργασίας», και ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος, ο οποίος αναφέρθηκε στις ανησυχίες των τοπικών πληθυσμών και είχε στο παρελθόν μοιραστεί τις οικολογικές του ανησυχίες σε κοινές εκδρομές με τον Ρώσο πρωθυπουργό.

Στρατιά επιστημόνων

Ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε στους περισσότερους από 400 επιστήμονες, επιχειρηματίες, νομικούς και πολιτικούς ότι η Ρωσία θα ανασυγκροτήσει και θα ενισχύσει την παρουσία επιστημονικών της ομάδων στην περιοχή, αλλά και θα χρηματοδοτήσει διεθνή επιστημονικά προγράμματα με 50 εκατ. ευρώ, καθώς, όπως δεσμεύθηκε προσωπικά ο Ρώσος ηγέτης: «Εχω υποστηρίξει και θα υποστηρίζω οτιδήποτε θα ελαχιστοποιούσε την αρνητική επίδραση της ανθρωπότητας στην κλιματική αλλαγή και τη φύση».

Στις φιλόδοξες ρωσικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνεται και η δημιουργία νέων εθνικών πάρκων και προστατευόμενων περιοχών για απειλούμενα είδη, όπως η πολική αρκούδα και η λευκή φάλαινα, την τύχη των οποίων παρακολουθεί και ο Β. Πούτιν, φιλοξενώντας στην ιστοσελίδα του (premier. gov.ru) τις μετακινήσεις επιλεγμένων ζώων.

Ο σύμβουλος του προέδρου Μεντβιέντεφ για την κλιματική αλλαγή, Αλεξάντρ Μπεντρίτσκι, ανακοίνωσε στη διάσκεψη ότι στο αρκτικό τμήμα της Ρωσίας ζει το 1,5 % του ρωσικού πληθυσμού, παράγοντας το 11 % του εθνικού πλούτου και 22% των ρωσικών εξαγωγών.

«Τα βρήκε» με τους Νορβηγούς


Στην επιλεγμένη πολιτική της «ήπιας ισχύος» για το θέμα εντάσσουν οι παρατηρητές και την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας και Νορβηγίας για την επίλυση μιας 40χρονης διαφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Υποδεχόμενος τον Νορβηγό πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ δεν παρέλειψε πάντως να σημειώσει ότι «η Αρκτική μπορεί να ζήσει χωρίς το ΝΑΤΟ, εφ' όσον είναι ζώνη οικονομικής συνεργασίας».

Στην πραγματικότητα, το μέγιστο δυνατό έλεγχο στην περιοχή διεκδικούν τόσο η Ρωσία και τα μέλη του ΝΑΤΟ Καναδάς, Δανία, όπως και ΗΠΑ, Νορβηγία, ενώ στη διεκδίκηση μεριδίου επί των παγκόσμιων αποθεμάτων σε υδρογονάνθρακες και πολύτιμα μέταλλα συμμετέχουν επίσης η Ισλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Ενώπιον του «διαιτητή» ΟΗΕ, η Ρωσία αναμένεται το 2012-3 και Καναδάς-Δανία περί το 2014 να έχουν ολοκληρώσει την επιστημονική θεμελίωση των διεκδικήσεών τους, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από την απόδειξη σε τίνος την υφαλοκρηπίδα ανήκει η γιγαντιαία υποθαλάσσια οροσειρά Λομονόσοφ.(Οι Ρώσοι την θεωρούν δική τους)



Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΗΠΑ: Ζήτημα εθνικής ασφάλειας λόγω Ρωσικής επένδυσης σε ορυχείο ουρανίου


Ρωσική εταιρεία επιδιώκει να αγοράσει μερίδιο σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εξόρυξης ουρανίου στις Ηνωμένες Πολιτείες - η οποία προϋποθέτει τη συγκατάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, λόγω των πιθανών επιπτώσεων εθνικής ασφάλειας.

Οι παρατηρητές δήλωσαν στο CNN ότι δεν πιστεύουν ότι η πώληση της εταιρείας Uranium One στην Joint Stock Company Atomredmetzoloto, ή ARMZ, θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ, λέγοντας ότι εξαρτάται από τις ΗΠΑ, εάν θα καταργήσουν μέρος της συμφωνίας για τη χρήση του ουρανίου στα πυρηνικά όπλα, που χρησιμοποιείται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

"Δεν έχω την παραμικρή ανησυχία για το θέμα", δήλωσε ο Fred McGoldrick, πρώην διευθυντής του γραφείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Δεν βλέπω καμία απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών από τους Ρώσους, από την εν μέρει ή εξ ολοκλήρου ιδιοκτησία ενός ορυχείου στις Ηνωμένες Πολιτείες".


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ιράκ: 4,2 δις $ για Αμερικανικά όπλα





Το Ιράκ κάνει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας φιλόδοξης Πολεμικής Αεροπορίας.


Η Ιρακινή Αεροπορία είναι γεγονός εδώ και κάποια χρόνια, αν και εκτός από ορισμένα ελικοφόρα εκπαιδευτικά, ελικόπτερα και μεταχειρισμένα μεταγωγικά που απέκτησε από την USAF δεν έχει να επιδείξει ακόμη μαχητική ικανότητα.


Οι προθέσεις πάντως του Ιράκ να δημιουργήσει μια ισχυρή αεροπορία έχουν διαφανεί ήδη από το 2007, όταν η Αμερικανική Διοίκηση κατοχής κατέστρωνε τα σχέδια ανασυγκρότησης, συμπεριλαμβανομένων και των Ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.


Το 2008, το σχέδιο αυτό συγκεκριμενοποιήθηκε σε ένα πρόγραμμα αγοράς όπλων, κυρίως για τον στρατό και την αεροπορία, με προϋπολογισμό 10 περίπου δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο πρώτος, όπως έχει γράψει ήδη το «Defence-point.gr» παραλαμβάνει ήδη ανακατασκευασμένα άρματα μάχης M1A1 Abrams και τεθωρακισμένα Μ113.


H Ιρακινή Αεροπορία όμως, μόλις πρόσφατα έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα με την προώθηση αιτήματος αγοράς μαχητικών F-16IQ.


Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας διαχείρισης εξαγωγών όπλων DSCA, το γιγάντιο «πακέτο» αεροσκαφών και όπλων για την Ιρακινή Αεροπορία εκτός των 20 F-16IQ, που πιστεύεται ότι είναι νεοκατασκευασμένα Block 50/52+ με κινητήρες, είτε F100-PW-229 είτε F110-GE-129 IPE (Increased Performance Engine) περιλαμβάνει:


36 εκτοξευτές LAU-129/A (Common Rail Launchers)


24 ραντάρ APG-68(V)9


19 πυροβόλα M61 20mm Vulcan


200 βλήματα αέρος-αέρος AIM-9L/M Sidewinder


150 βλήματα αέρος-αέρος AIM-7M-F1/H Sparrow


50 βλήματα αέρος-εδάφους AGM-65D/G/H/K


200 κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες GBU-12 PAVEWAY II (500 λιβρών)


50 GBU-10 PAVEWAY II (2000 λιβρών)


50 GBU-24 PAVEWAY III (2000 λιβρών)


22 συλλογές συστημάτων αυτοπροστασίας ACES (Advanced Countermeasures Electronic Systems) (που αποτελούνται από παρεμβολέα ALQ-187 και RWR AN/ALR-93)


20 συστήματα AIFF AN/APX-113


20 δέκτες Embedded GPS/ΙNS (Inertial Navigation Systems), με εμπορική όμως μόνο κωδικοποίηση λήψης σήματος μειωμένης ακρίβειας (Standard Positioning Service, SPS)


20 ατρακτίδια στόχευσης AN/AAQ-33 SNIPER ή AN/AAQ-28 LITENING


4 ατρακτίδια αναγνώρισης F-9120 AARS (Advanced Airborne Reconnaissance Systems) ή DB-110


22 συλλογές διανομής αναλωσίμων ηλεκτρονικού πολέμου AN/ALE-47


20 ζευγάρια σύμμορφων δεξαμενών CFT (Conformal Fuel Tanks)


«πακέτο» εκπαίδευσης, ανταλλακτικών, υποστήριξης κ.ά.


Θα πρέπει να υπογραμμιστεί η απουσία AIM-120 AMRAAM, που υποβαθμίζει σημαντικά τις μαχητικές δυνατότητες των F-16, ενώ πιθανότατα ο εξοπλισμός ραντάρ αλλά και το σύστημα προστασίας είναι επίσης υποβαθμισμένων δυνατοτήτων.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πού κρύφτηκαν τα ρετάλια,οι επαγγελματιές "επαναστάτες" των "Δεκεμβριανών";



Θυμάστε το Δεκέμβρη του 2008; Τότε που οι κουκουλοφόροι ανενόχλητοι έκαιγαν την Αθήνα επί τρεις μέρες.
Εξέγερση της νεολαίας την χαρακτήρισαν αυτή την καραμπινάτη προβοκάτσια οι καθεστωτικοί μηχανισμοί, οι συριζαίοι, οι "αριστεριστές", οι ποικίλοι ανένταχτοι διανοούμενοι και φυσικά....

οι επαγγελματίες αντιρατσιστές.!Οι ύμνοι και τα παραληρήματα της ..."αριστεράς πολυτελείας" ήταν τέτοιοι που κατέγραφαν τα "Δεκεμβριανά" σαν τη μεγαλύτερη "εξέγερση" της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.
Να θυμίσουμε επίσης ότι τα όργανα της καθεστωτικής προπαγάνδας δεν υμνολογούσαν, απλώς, την "αντικαθεστωτική εξέγερση" (από αυτά τα όργανα διδάχτηκε και ο ΓΑΠ που μας δολοφονεί σήμερα .αντικαθεστωτικά!), αλλά και ανέλαβαν την καθοδήγηση των "Δεκεμβριανών", προτρέποντας μάλιστα τους μαθητές να κάνουν .ρεσάλτο στα αστυνομικά τμήματα.
Πρώτη φορά στην ιστορία η Αθήνα είχε καταληφθεί, και αφεθεί ανενόχλητη, στους "εξεγερμένους" επί μέρες και το μόνο που απέμενε σαν κατακάθι ήταν στάχτες και αποκαΐδια.
Ούτε μια ιδέα, ούτε μια πολιτική συγκρότηση, ούτε μια αγωνιστική μαγιά, ούτε μια αγωνιστική κληρονομιά, ούτε μια οργάνωση ζωής.
Μόνο στάχτες και φωτιές.
Πού βρίσκονται αλήθεια όλοι αυτοί οι υμνητές, οι καθοδηγητές και οι "εξεγερμένοι" κατά του καθεστώτος;
ΚΑΝΕΝΑΣ δεν τους πείραξε, κανένας στρατός δεν τους τσάκισε, κανένας δεν φυλακίστηκε από το καθεστώς για την "εξέγερση", αντίθετα πήραν εύσημα και ύμνους, ΠΟΥ βρίσκονται;
ΠΟΥ βρίσκονται όλοι αυτοί οι "επαναστάτες", οι καθοδηγητές και υμνητές τους ΣΗΜΕΡΑ που η Ελλάδα στενάζει κάτω από την μπότα των διεθνών κέντρων εξουσίας, σήμερα που τα κυβερνητικά ανδρείκελα δολοφονούν ανελέητα και βάρβαρα ολόκληρο τον ελληνικό λαό, λεηλατούν και αποτεφρώνουν την ελληνική κοινωνία;

Τότε πυρπόλησαν τα πάντα και ΟΥΡΛΙΑΖΑΝ αντικαθεστωτικά, σήμερα μπροστά στα πελώρια κυβερνητικά εγκλήματα έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους και έχουν τρυπώσει στα λαγούμια τους.
Στη θητεία αυτής της δωσίλογης κυβέρνησης έχουν γίνει σημεία και τέρατα, έχουν καεί ακόμα και εργάτες μέσα σε τράπεζα, έχουν εκτελεστεί συσσωρευτικά και πωρωμένα καθεστωτικές κτηνωδίες δίχως ιστορικό προηγούμενο.
ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΈΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΜΝΗΤΈΣ ΤΩΝ "ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΩΝ" ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ;
Το κίνημα των φορτηγατζήδων συγκρούεται μετωπικά με το καθεστώς, μαζικά και ρωμαλέα.
ΑΥΤΟΙ που βρίσκονται;
ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ.
Και απόντες και κατήγοροι και συκοφάντες των φορτηγατζήδων και κάθε αυθεντικής λαϊκής έκρηξης.
ΚΑΘΕ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ λαϊκή κινητοποίηση για όλους αυτούς είναι "εθνικισμός", "ρατσισμός" κ.λ.π.
Τα σημερινά γεγονότα αποκαλύπτουν στο ακέραιο και τελεσίδικα το τι ήταν τα ..."Δεκεμβριανά" και ποιος ο ρόλος όλων των καθοδηγητών και υμνητών κείνων των γεγονότων.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ αλήθεια ακόμα άνθρωποι με μυρουδιά αριστερή που να πιστεύουν ότι τα "Δεκεμβριανά" είχαν κάποια, έστω ελάχιστη, σχέση με κινήματα;


Ρεσάλτο

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

«Κάψαμε τζαμιά στην Κύπρο, για να ξεσηκώσουμε τους Τούρκους κατά των Ελλήνων»



Αίσθηση προκαλεί η δημόσια ομολογία του Τούρκου στρατηγού ε.α. Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου πως πριν από το 1964, κατά τις ενδοκοινοτικές συγκρούσεις στην Κύπρο, Τούρκοι πυρπόλησαν μουσουλμανικό τέμενος προκειμένου να υποδαυλίσουν το μίσος των Τουρκοκυπρίων κατά των Ελληνοκυπρίων.

Μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο HABERTURK για τη δράση της υπηρεσίας του, ο απόστρατος σήμερα στρατηγός Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου παραδέχτηκε: «Στις Ειδικές Επιχειρήσεις υπάρχει ένας κανόνας: για να ενισχύσεις το αντιστασιακό φρόνημα του λαού κάνεις δολιοφθορές σε συμβολικούς στόχους δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για έργο του εχθρού. Για παράδειγμα, βάζεις φωτιά σε ένα τζαμί. Εμείς κάψαμε τζαμιά στην Κύπρο».
Στα κατεχόμενα, ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε πως δεν ευσταθούν οι δηλώσεις του Τούρκου στρατηγού, αν και παραδέχτηκε ότι Τούρκοι τοποθέτησαν τη βόμβα στο τουρκικό Γραφείο Τύπου το 1958 στη Λευκωσία, αλλά δικαιολογήθηκε ότι η ενέργεια αυτή δεν κατευθυνόταν από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, «αλλά ήταν μια πράξη δύο νεαρών Τουρκοκυπρίων» και ο ίδιος πληροφορήθηκε την αλήθεια για τους δράστες, έπειτα από επτά χρόνια.

Ο ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης ΤΜΤ Χασάν Κεσκίν δήλωσε ευθαρσώς: «Αν ο στρατηγός προέβη στη δήλωση αυτή, σημαίνει ότι έτσι έχουν τα πράγματα».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός στα κατεχόμενα Φερντί Σογέρ καυτηρίασε την ομολογία Γιρμιμπέσογλου, λέγοντας: «Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα στην Κύπρο. Οι προβοκατόρικες ενέργειες της εποχής αποσκοπούσαν στην πόλωση κα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των ξένων».

Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινωνικής Δικαιοσύνης Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε ότι βομβαρδίστηκαν τζαμιά για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ότι αυτό ήταν έργο του τουρκικού βαθέως κράτους, το οποίο παρουσίασε ως δράστες τους Ελληνοκυπρίους. Πρόσθεσε, όμως, ότι «και το βαθύ κράτος των Ελληνοκυπρίων έκαψε εκκλησίες και παρουσίασε ως δράστες τους Τουρκοκυπρίους. Αυτοί είναι οι λόγοι που προκάλεσαν τους πολέμους στο νησί», ισχυρίστηκε.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» προβάλλει την ομολογία του Τούρκου στρατηγού υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Εμείς βομβαρδίσαμε τα τζαμιά». Αναφέρεται στη βομβιστική επίθεση κατά των τζαμιών Μπαϊρακτάρη και Ομεριέ το 1962 και γράφει ότι οι δημοσιογράφοι Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Γκιουρκάν θα αποκάλυπταν τους δράστες, γι’ αυτό και δολοφονήθηκαν το 1962.

Καμία επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής από την κυπριακή κυβέρνηση για τις αποκαλύψεις Γιρμιμπέσογλου, ενώ από τα κυπριακά κόμματα μόνο η ΕΔΕΚ εξέδωσε ανακοίνωσή στην οποία τονίζει: «είναι εξόχως αποκαλυπτική, αλλά κυρίως διδακτική η ξετσίπωτη ομολογία του Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου, απόστρατου στρατηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και πρώην στελέχους της διεύθυνσης ανορθόδοξου πολέμου στην Τουρκία, ότι υπήρξε εμπρησμός από τους ίδιους τους Τούρκους τζαμιού στην Κύπρο για να δημιουργηθούν αισθήματα μίσους κατά των Ελλήνων». Η ανακοίνωση προχωρεί και σε έμμεση αναφορά της «φωτογραφίζει» το ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι η ομολογία είναι διδακτική «για όσους τα τελευταία χρόνια ανιστόρητα υποστηρίζουν ότι δήθεν ευθύνεται ο κυπριακός Ελληνισμός για την τουρκοανταρσία του 1963-64 και όσα ακολούθησαν».
Τέλος, εκφράζει την ελπίδα ότι «η κυνική ομολογία του Τούρκου απόστρατου στρατηγού θα συνετίσει όσους με εθνική απερισκεψία προσπαθούν να διαστρέψουν την ιστορική αλήθεια και να δημιουργήσουν αισθήματα συλλογικής ενοχής στον κυπριακό Ελληνισμό».


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki