Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Προς νέα συμφωνία για τα χωρικά ύδατα Ελλάδας-Αλβανίας


Η εφημερίδα Γκαζέτα Σκιπτάρε επικαλούμενη πηγές του Αλβανικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η αλβανική κυβέρνηση δεν θα παραπέμψει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την απόφαση του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για ακύρωση της Ελληνοαλβανικής Συμφωνίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων υδάτων.


Ινφογνώμων Πολιτικά

Την απόφαση αυτή, η οποία έχει ήδη ληφθεί, άφησε να εννοηθεί και η Αλβανίδα ΥΦΥΠΕΞ Εντίθ Χάρτζι, σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών σε αλβανική εφημερίδα. Η Γκαζέτα Σκιπτάρε προσθέτει ότι «Ο μοναδικός δρόμος που απομένει και για τις δύο πλευρές, είναι, όπως φαίνεται, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μιας νέας Συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων υδάτων.

Επίσημες πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν στην ε/φ μας ότι αυτή αναμένεται να είναι και η θέση την οποία η αλβανική πλευρά θα παρουσιάσει επίσημα στην ελληνική πλευρά, κατά τις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν για το θέμα αυτό την επόμενη εβδομάδα».

Η εφημερίδα φιλοξενεί και συνέντευξη του απόστρατου συνταγματάρχη Μυσλύμ Πάσα, ο οποίος «επιχειρηματολόγησε επιστημονικά κατά των λαθών της προηγούμενης Συμφωνίας» ). Ο Πάσα σημειώνει ότι η Συμφωνία αυτή μετετράπη σε διαφωνία με αποκλειστική ευθύνη της αλβανικής πλευράς. Ο Πάσα επισημαίνει ότι η ελληνική πλευρά δεν άσκησε πιέσεις κατά τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία, η αλβανική πλευρά αποδέχθηκε να υποψει με πλήρη βούληση μια Συμφωνία η οποία παραχωρούσε αλβανικό θαλάσσιο χώρο στην Ελλάδα, καθώς και ότι η Συμφωνία υπεγράφη παρουσία των δύο πρωθυπουργών με την Ελλάδα «να βάζει και τα δύο πόδια της Αλβανίας σε ένα παπούτσι, από το οποίο η Αλβανία δεν μπορεί να τα βγάλει εύκολα».

Η Ελλάδα, συνεχίζει ο Πάσα, έχει μια Συμφωνία υπογεγραμμένη και από τις δύο πλευρές και ζητά την επικύρωσή της. Η ελληνική πλευρά, συνεχίζει ο Πάσα, δεν θα δεχθεί να οριοθετηθεί μια νέα θαλάσσια διαχωριστική γραμμή, διότι για την ελληνική πλευρά η Συμφωνία ισχύει και θα πρέπει να επικυρωθεί.

Όσο για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο Πάσα διερωτάται: Ποιός θα παραπέμψει το θέμα στο Δικαστήριο όταν και οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει με τη βούλησή τους μια Συμφωνία; Καταλήγοντας ο Πάσα σημειώνει ότι κατά την άποψή του, απαιτούνται νέες διαπραγματεύσεις, αλλά εάν γίνουν νέες διαπραγματεύσεις, δεν θα έχουν στόχο μια νέα οριοθέτηση των υδάτων, αλλά την εξεύρεση ενός τρόπου για την παράκαμψη της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αλβανίας.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=972

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Δίνουμε λεφτά στα Σκόπια για έργα δικά τους!


Συντάκτης:Παναγιώτης Γιδάς

Εδώ δεν υπάρχουν λεφτά να πληρωθούν οι συντάξεις και συνεχώς γίνονται περικοπές μισθών η Ελλάδα εμφανίζεται ως «δωρητής» με το ποσό των 2.000.000 ευρώ σε μεγάλο έργο που θα γίνει στον Αξιό ποταμό στα Σκόπια
Αυτό αποκαλύπτεται μέσα από δημοσιεύματα στον τύπο της γειτονικής Χώρας που αναφέρουν ότι η Ελλάδα και η Ελβετία θα είναι οι «δωρητές» στον μεγάλο σταθμό καθαρισμού του Αξιού ποταμού στην περιοχή της Γεύγελης.


Όπως γράφουν οι σκοπιανές εφημερίδες η Ελλάδα θα συνδράμει με το ποσό των 2.000.000 ευρώ και η Ελβετία με 6.800.000 ευρώ.

Ευχαριστούμε τους….δωρητές

Ο δήμαρχος της Γεύγελης Ιβάν Φράγκοφ εκτός από τις ευχαριστίες του τόνισε με έμφαση ότι πρέπει να δεχτούμε και να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα λεφτά γιατί αν τα παραμελήσουμε θα αναγκασθούμε στο μέλλον να τα βάλουμε με δικά μας κεφάλαια.

Για το θέμα αυτό ήδη υπάρχει πολιτική αντίδραση καθώς ο Βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος έκανε ερώτηση στην Βουλή για το εάν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιεύματα αυτά και εάν η κυβέρνηση έχει εγκρίνει τα κονδύλια αυτά και γιατί οι Σκοπιανοί μας χαρακτηρίζουν ως δωρητές.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΗΠΑ: Μείωση δυνάμεων στο Αφγανιστάν συστήνουν οι ειδικοί


Ομάδα Αμερικανών ειδικών παρουσίασε μια ανησυχητική εικόνα για το Αφγανιστάν, και κάλεσε τον πρόεδρο Ομπάμα να μελετήσει μια πιθανή μείωση των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο αφγανικό έδαφος αφού δεν υπάρχουν σημεία προόδου.

Οι ειδικοί του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ένα κέντρο ειδικών με πολύ μεγάλη επιρροή, ανέφεραν ότι υποστηρίζουν τη στρατηγική της κυβέρνησης Ομπάμα που συνιστά την ενίσχυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Ταλιμπάν πριν από την έναρξη αποχώρησης των δυνάμεων που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2011.

Αλλά η ομάδα ειδικών (της οποίας ηγούνται δύο πρώην σύμβουλοι του προέδρου Τζορτζ Μπους και του Μπιλ Κλίντον, ο Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ και ο Σάμιουελ Μπέργκερ) κρίνει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις μετά την επίδοση της πρώτης έκθεσης για την αφγανική στρατηγική, έκθεση που αναμένεται να κοινοποιηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου.

Ο πόλεμος κοστίζει ακριβά στς ΗΠΑ, προειδοποιούν οι ειδικοί που επισημαίνουν ότι και στην καλύτερη περίπτωση «το μέγεθος μιας πιθανής αμερικανικής νίκης θα είναι πολύ μικρό».

«Εάν σημειωθεί πρόοδος οι ΗΠΆ θα είναι ικανές να μειώσουν τις δυνάμεις τους από τον Ιούλιο του 2011», προσθέτουν οι ειδικοί.

Ωστόσο εάν οι αμερικανικές προσπάθειες δεν αποφέρουν καρπούς θα πρέπει να μελετηθεί μια ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δυνάμεων και πιο σύντομα, θεωρούν οι ειδικοί.

Τώρα βρίσκονται στο Αφγανιστάν εκατό χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες και σύμφωνα με τη νέα στρατηγική του κ. Ομπάμα που ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2009 αποστέλλονται άλλες 30 χιλιάδες χιλιάδες παράλληλα με την ανακοίνωση της έναρξης αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τον Ιούλιο του επόμενου έτους.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Γερμανία: To Αμβούργο θα εμποδίσει τη μεταφορά πυρηνικών από Ρωσία


Το γερμανικό κρατίδιο του Αμβούργου δήλωσε ότι θα εμποδίσει τη μεταφορά με πλοίο πυρηνικών αποβλήτων από τη Γερμανία στη Ρωσία, ένα σχέδιο που είχε αναγγείλει η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

Τα σχέδια αυτά, που αποκαλύφθηκαν αυτή την εβδομάδα, έχουν προκαλέσει την οργή του γερμανικού κινήματος κατά των πυρηνικών, που εκφράζει φόβους ότι η μεταφορά των φορτίων με τα απόβλητα στη Ρωσία θα βοηθήσει το Βερολίνο να αποφύγει το ακανθώδες πρόβλημα της εύρεσης χώρου για την ταφή των πυρηνικών αποβλήτων.

Ο Κρίστοφ Άλχαους δήμαρχος του Αμβούργου δήλωσε ότι η κυβέρνηση του κρατιδίου του δεν θα ανεχθεί τα 18 κοντέινερ, που φέρεται ότι περιέχουν 951 ράβδους χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, να φορτωθούν σε πλοία στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας.

«Δεν θα δεχθώ αυτό τον αναίτιο κίνδυνο για την πόλη μας», δήλωσε ο Άλχαους στο Γερμανικό Πρακτορείο. Δεν έχει διευκρινιστεί αν τα πυρηνικά απόβλητα θα περάσουν από κάποιο άλλο γερμανικό λιμάνι.

Η Ρωσία έχει συμφωνήσει να δεχθεί στο έδαφός της τα πυρηνικά απόβλητα, τα οποία προέρχονται από ένα παλαιό ερευνητικό αντιδραστήρα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Οι ράβδοι καυσίμου αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε έναν αποθηκευτικό χώρα στο Άχαους στη δυτική Γερμανία.

Γερμανία και Ρωσία διαπραγματεύονταν μία συμφωνία, την οποία ετοιμάζονταν να υπογράψουν, για τη μεταφορά των αποβλήτων στο ρωσικό κέντρο επεξεργασίας Μαγιάκ, όπως ανάφερε δημοσίευμα την Τρίτη.

Το Κόμμα των Πρασίνων παίρνει μέρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του κρατιδίου του Αμβούργου, του οποίου ηγείται ο χριστιανοδημοκράτης Άλχαους.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα περισσότεροι από 4.000 διαδηλωτές προσπάθησαν να σταματήσουν τη μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων από τη Γαλλία προς τη Γερμανία.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Βουλγαρική ταφόπλακα στον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη


Τίτλοι τέλους για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη μετά την ανακοίνωση της βουλγαρικής πλευράς ότι για λόγους περιβαλλοντικούς εγκαταλείπει το σχέδιο κατασκευής του διαβαλκανικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού αργού πετρελαίου.
Η συμφωνία είχε συνυπογραφεί το 2007 από τη Ρωσία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και προέβλεπε ότι η πρώτη θα ήλεγχε το 51% και οι άλλες δύο χώρες από 24,5%.


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «24 Chasa» ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι σταματά η κατασκευή του αγωγού σε τήρηση των υποσχέσεων που δόθηκαν στους πολίτες του Μπουργκάς και χαρακτήρισε το σχέδιο καταστροφικό για τον τουρισμό και το περιβάλλον, επικαλούμενος μάλιστα τη σύμφωνη γνώμη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με τον εν λόγω αγωγό μήκους 280 χλμ. -από το λιμάνι του Μπουργκάς μέχρι τον τερματικό σταθμό στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης- θα παρακαμπτόταν ο Βόσπορος με τα προβλήματα του διάπλου μεγάλου αριθμού δεξαμενόπλοιων.

Η Αθήνα προσπάθησε να διασώσει μέχρι την τελευταία στιγμή το σχέδιο, στο τέλος δε του Οκτωβρίου η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τίνα Μπιρμπίλη, είχε ανακοινώσει τη σύσταση ειδικής ελληνορωσικής ομάδας εργασίας που θα επεξεργαζόταν τις κοινές θέσεις για τον αγωγό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, η Μόσχα προσέφερε «αμέριστη στήριξη» στη Βουλγαρία εάν αυτή αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στην εταιρεία που συστάθηκε για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού South Stream...

Ο αγωγός αυτός ελέγχεται από τη ρωσική Gazprom και την ιταλική Eni και θα μεταφέρει έως και 63 δισ. κυβικά μέτρα αερίου από τη Ρωσία στην κεντρική και νότια Ευρώπη, από τον Νοέμβριο του 2015.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η μεγαλύτερη φορολογική αμνηστία στην ιστορία της Τουρκίας


Η μεγαλύτερη φορολογική αμνηστία της ιστορίας της Τουρκίας, που περιλαμβάνει γενικότερα και όλα τα χρέη προς το Δημόσιο, ανακοινώθηκε χθες από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιο υπουργό για θέματα οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν.

Η δέσμη περιλαμβάνει τα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τα τελωνειακά και τα χρέη προς τις δημόσιες επιχειρήσεις, τους φόρους ακίνητης περιουσίας, τα τέλη οχημάτων και τα πρόστιμα της τροχαίας. Πρακτικά, θα διαγραφούν όλοι οι τόκοι που προστέθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στα χρέη λόγω καθυστέρησης. Αντ' αυτού θα ληφθούν υπ' όψιν οι προσαυξήσεις με βάση τον ετήσιο πληθωρισμό κατά την περίοδο αυτή.

Παράλληλα θα δοθεί δυνατότητα εξόφλησης με δόσεις, οι οποίες ανέρχονται σε 18. Στην περίπτωση αυτή τα χρέη θα καταβληθούν σε 36 μήνες, αφού οι δόσεις θα είναι δίμηνες.

Η αμνηστία αφορά και τον φόρο περιουσίας, ενώ ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που θεσμοθετεί είναι η καταγραφή τής μη δηλωμένης περιουσίας των φυσικών και νομικών προσώπων έναντι φόρου 2,5%.

Το ποσό με το οποίο σχετίζεται η όλη δέσμη είναι αντικείμενο συζητήσεων. Ο Τύπος κάνει λόγο για συνολικά 50 δισ. λίρες (περίπου 25 δισ. ευρώ), αλλά ο Μπαμπατζάν, ερωτηθείς χθες σχετικά, είπε πως ούτε ο ίδιος ούτε και συναρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν αναφέρει κάποιο συγκεκριμένο ποσό. Σημειώνεται ότι εκτός της δέσμης μένουν τα χρέη πιστωτικών καρτών, που είναι ένας από τους σημαντικούς πονοκεφάλους τού μέσου Τούρκου πολίτη.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki