Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Δακρυγόνα τέλος, έρχονται οι αντλίες


«Αύρες» νερού πιθανόν να αντικαταστήσουν τα χημικά και τα δακρυγόνα στην αντιμετώπιση επεισοδίων


Φεύγουν τα δακρυγόνα και έρχονται οι «αύρες» νερού. Σε «συνταγές» αντιμετώπισης επεισοδίων που ακολουθούνται κυρίως στο εξωτερικό φαίνεται πως προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη ότι μελετάται το ενδεχόμενο της κατάργησης της χρήσης χημικών και δακρυγόνων για την αποτροπή ταραξιών. Τα χημικά, όπως είπε ο υπουργός, βλάπτουν τη δημόσια υγεία και παράλληλα καταστρέφουν το περιβάλλον.

Η παραδοχή του γεγονότος για πρώτη φορά γίνεται δημόσια από αρμόδιο για τη Δημόσια Τάξη υπουργό, αλλά έχει επανειλημμένως υποστηριχθεί από επιστήμονες ότι οι χειροβομβίδες κρότου- λάμψης (Νο 514) και όλοι οι άλλοι τύποι δακρυγόνων που χρησιμοποιούνται από τις Αρχές περιέχουν μεταξύ άλλων χημικών και την εξαιρετικά δραστική ουσία CS (0-χλωροβενυλιδενεμαλονιτρίλιο). Η έκθεση σε δακρυγόνα ενοχοποιείται για πεπτικές διαταραχές, πονοκεφάλους, αλλεργικές αντιδράσεις, αύξηση της πίεσης και δερματικά εγκαύματα. Το CS ειδικά είναι καρκινογόνο και μπορεί να προκαλέσει έλκη στα δέρμα και στο ρινικό διάφραγμα, ακόμη και νεφρικές βλάβες, και θεωρείται επικίνδυνο ακόμη και σε μικρές συγκεντρώσεις.

Η Αστυνομία εξετάζει την αντικατάσταση αυτής της μεθόδου αναχαίτισης των διαδηλωτών που προκαλούν επεισόδια με ειδικές «αύρες», τεθωρακισμένα οχήματα, το προσωπικό των οποίων θα εκτοξεύει με ειδικά κανονάκια νερό, πιθανώς επιχρωματισμένο, σε μεγάλες ποσότητες, ώστε αφενός να διαλύει τους ταραξίες και αφετέρου να τους «επισημαίνει», όπως γίνεται στο paintball, προκειμένου να διευκολύνεται η σύλληψή τους. Η Αστυνομία διαθέτει ήδη ένα τέτοιο όχημα. Προβλήματα πάντως αναμένεται να υπάρξουν και με τη ρίψη νερού, αφού η στόχευση ενός ανθρώπου με αντλία ισοδυναμεί σε κάποιες περιπτώσεις με πυροβολισμό με πλαστικές σφαίρες... Ο υπουργός εξήγγειλε παράλληλα ότι από τις 2 Ιανουαρίου 2010 όλοι οι αστυνομικοί (και οι άνδρες των ΜΑΤ) θα φέρουν στη στολή τους τα πλήρη διακριτικά τους (δηλαδή, εκτός από το σήμα της ΕΛ.ΑΣ. και την ένδειξη της υπηρεσίας τους, θα φέρουν και τον αριθμό μητρώου τους, πιθανώς και το ονοματεπώνυμό τους) ώστε να είναι γνωστή η ταυτότητά τους.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki