Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

"Πράσινο φως" για τον Καρζάι


Ενέκρινε το στόχο της κυβέρνησης της Καμπούλ να επιτύχει συμφιλίωση με τους Ταλιμπάν, να μεταφέρει την ευθύνη της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις σε πέντε χρόνια και να καταπολεμήσει τη διαφθορά, η διάσκεψη του Λονδίνου για το Αφγανιστάν, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το απόγευμα.


Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν πάνω από 140 εκατομμύρια δολάρια στο Αφγανιστάν για την οικονομική ενίσχυση του πρώτου χρόνου του "προγράμματος της επανένταξης" των Ταλιμπάν.

Με βάση το πρόγραμμα αυτό θα δοθεί εργασία αλλά και οικονομική ενίσχυση στους μεταμεληθέντες Ταλιμπάν με τον όρο ότι θα αποκηρύξουν τη βία.

"Οι μετέχοντες στη διάσκεψη χαιρέτισαν τα σχέδια της αφγανικής κυβέρνησης που αποφάσισε να προσφέρει μια θέση στην κοινωνία σε αυτούς που επιθυμούν να αποκηρύξουν τη βία", αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση των μετεχόντων που χειροκρότησαν την απόφαση του αφγανού προέδρου Καρζάι να τείνει το χέρι στους Ταλιμπάν.

Οι όροι που τίθενται στους Ταλιμπάν είναι "να σέβονται το αφγανικό σύνταγμα, να κόψουν τις σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα και τις άλλες παρεμφερείς οργανώσεις, και να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τους στόχους τους με ειρηνικό τρόπο", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι εκπρόσωποι 70 χωρών που συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για τη διάσκεψη χαιρέτισαν επίσης την απόφαση της αφγανικής κυβέρνησης να περάσει εντελώς στα χέρια των αφγανικών δυνάμεων η ασφάλεια της χώρας, ενώ αποδέχτηκαν να αυξηθεί κατά 50% τα δύο προσεχή έτη η αναπτυξιακή βοήθεια προς την αφγανική κυβέρνηση, με τον όρο να υπάρξει πρόοδος στην ενίσχυση των μηχανισμών διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών καθώς και η μείωση της διαφθοράς.

Νωρίτερα κατά την ομιλία της η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τόνισε ότι το σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη μεταβίβαση της στρατιωτικής προσπάθειας στο Αφγανιστάν στις εγχώριες στρατιωτικές δυνάμεις "δεν αποτελεί στρατηγική εξόδου".

"Πρόκειται για μια προσπάθεια εδραίωσης των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στις αφγανικές δυνάμεις να αναλάβουν τη διοίκηση με κάθε ασφάλεια σε μία δεδομένη ζώνη" ευθύνης. "Και εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους αφγανούς εταίρους μας στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου".

"Οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν ίσως χρειαστούν ξένη υποστήριξη για τα επόμενα 15 χρόνια", δήλωσε στο BBC ο πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης διάσκεψης

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.