Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Δυσπιστία στρατιωτικών, πολιτικών υπαλλήλων και αμυντικής αγοράς για τον Ε.Βενιζέλο...


Δυσπιστία αλλά και δυσφορία καταγράφεται σε δύο κύρια μέτωπα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το «μέτωπο» της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και του προσωπικού - στρατιωτικού και πολιτικού - του ΥΠΕΘΑ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω των δηλώσεων και των κινήσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου σε μία σειρά θεμάτων. Τα θέματα αυτά ξεκινούν από την παραμονή του Ευάγγελου Βασιλάκου στην ηγεσία της ΓΔΑΕΕ και φτάνουν μέχρι την θεωρούμενη ως «μη κάλυψη» του στρατιωτικού προσωπικού από επιθέσεις που δέχονται «πανταχόθεν» το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το εντυπωσιακό σε ότι αφορά την δυσφορία του πολιτικού προσωπικού είναι ότι αυτή είναι «διακομματικής» σύνθεσης για να μην πούμε ότι προέρχεται κυρίως από τους «πράσινους» συνδικαλιστές του ΥΠΕΘΑ.

Η διακίνηση "κατηγοριών" περί χριστουγεννιάτικου bonus 5.000 ευρώ(!) που δόθηκαν σε Ε.Βασιλάκο, Ν.Γανώση και Α.Τενεκούδη, την ώρα που κόβονταν όλα τα επιδόματα των πολιτικών υπαλλήλων, προέρχονται από «πράσινους» συνδικαλιστές. Οι οποίοι πνέουν μένεα κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και έχουν διαμηνύσει στο κόμμα, ότι «Θα δει ακόμα και απεργία στο υπουργείο Άμυνας ο Βαγγέλης, έτσι όπως πάει».

Το θέμα της παραμονής των τριών της ΓΔΑΕΕ (αλλά και της αναβάθμισης Βασιλάκου με την τοποθέτησή του στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή) έχει δημιουργήσει αντιδράσεις και στην ευρύτερη αγορά, όπου σχεδόν οι πάντες ζητούν την άμεση απομάκρυνσή του. Και λέμε «σχεδόν οι πάντες» γιατί οι μεν Γάλλοι αντιπρόσωποι εταιρειών δείχνουν ιδιαίτερη συμπάθεια στον γενικό διευθυντή και οι Ρώσοι είναι, ας πούμε, «αδιάφοροι» για το ποιος έχει την γενική διεύθυνση της ΓΔΑΕΕ.

Όλοι οι άλλοι κάνουν...ευχέλαιο για να αποχωρήσει ο Ε.Βασιλακος και η ομάδα του από το στρατόπεδο Φακίνου. Μετά την αποστολή εγγράφου με 25 (τεκμηριωμένες οι περισσότερες, πάντως) παρατηρήσεις για την απ’ευθείας προμήθεια των 15.000 βλημάτων DM63 των 120 χλστ. στον υπουργό Ε.Βενιζέλο, οι Γερμανοί βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης!

Είναι γεγονός ότι την παραμονή Βασιλάκου δεν μπορεί να την εξηγήσει κανένας από τους πολέμιους του, οι οποίοι ίσως αγνοούν την χημεία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Βενιζέλου και Βασιλάκου και το γεγονός ότι ο υπουργός σε καμία περίπτωση δεν θέλει να του «φορτωθεί» ένας γενικός διευθυντής από το Μαξίμου, οπότε «βολεύεται» με τον Ε.Βασιλάκο. Ο οποίος διαχειρίζεται και αρκετά καλά τα ΜΜΕ.

Βέβαια, επειδή ο τελευταίος ξέρει ότι έχει «ημερομηνία λήξης» για τον λόγο αυτό δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε αν ήξερε ότι έχει μπροστά του μία πλήρη θητεία και αυτό είναι απόλυτα λογικό. Υπογραφές έτσι ή αλλιώς δεν έβαζε, αλλά τώρα δεν βάζει ούτε στα οδοιπαρικά, δηλώνει «απών» στις συσκέψεις που συμμετέχει κλπ. Το κύριο πρόβλημα που καταγράφεται είναι τα υπογεγραμμένα αντισταθμιστικά τα οποία εκκρεμούν, όπως εκκρεμούσαν και τα περισσότερα επί προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι γνωστή η απολύτως αρνητική θέση του Ε.Βασιλάκου για τα αντισταθμιστικά, αλλά σήμερα από αυτά περιμένει η αγορά για να κινηθεί.

Σε ότι αφορά το στρατιωτικό προσωπικό φαίνεται ότι δυστυχώς έχουμε έναν ακόμα υπουργό που έρχεται σε σύγκρουση με τους στρατιωτικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι τους άφησε ακάλυπτους σε συνέντευξη τύπου προ δέκα ημερών αναφορικά με το αν κάνουν «λευκή απεργία» ή όχι, επειδή τους έχουν κόψει τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα.

Διακινείται επίσης από τους στρατιωτικούς η φήμη ότι σε σύσκεψη των στρατιωτικών συμβουλίων αποκάλεσε «βαθύ κράτος» τους αξιωματικούς, αλλά βέβαια αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Το άλλο ζήτημα που δημιουργήθηκε με το «κόψιμο» των μηχανοκινήτων από τις παρελάσεις έχει δημιουργήσει και αυτό πολλά «κουνήματα κεφαλιών» μεταξύ των αξιωματικών. Ειδικά οι τεθωρακισμένοι που θεωρούν το Όπλο την «ελίτ» του Ε.Σ., γκρινιάζουν για το κόψιμό τους από τις εθνικές παρελάσεις. Και γκρινιάζουν πολύ...

Εκεί που παραλίγο να έχουμε «έκρηξη» είναι το συνταξιοδοτικό ζήτημα. Κατηγορούν τον Ε.Βενιζέλο ότι «άργησε να απαντήσει στον Λοβέρδο και απάντησε μόνο όταν κατάλαβε ότι διαλύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις με την παραίτηση μέχρι και 11.0000 μονίμων στελεχών».

Εδώ θα έχουμε τεράστιο ζήτημα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του Ε.Βενιζέλου, αφού πολύ δύσκολα θα αναχαιτιστεί η πλημμυρίδα των παραιτήσεων. Όταν άνοιξε το ζήτημα ... με «λεπτό» τρόπο πριν δύο χρόνια ο τότε υπουργός Άμυνας Ε.Μεïμαράκης, 2.500 παραιτήσεις μέσα σε μια νύχτα τον έκαναν να το ξεχάσει.

Το θέμα είναι πως όταν έχουμε τέτοια ατμόσφαιρα μεταξύ υπουργού και αξιωματικών δεν παράγεται αμυντικό έργο και σε περίπτωση κρίσης τα αποτελέσματα μπορούν να είναι δραματικά. Η διχογνωμία στρατιωτικών (και μάλιστα της ίδιας ιδεολογικής κατεύθυνσης με το κυβερνών κόμμα) και πολιτικών του 1996 στα Ίμια, αλλά και το 1974 στην Κύπρο, είχε τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Στην περίπτωση του Ε.Βενιζέλου, υπάρχει και άλλη μια πτυχή: Είναι ίσως ο πολιτικός με την υψηλότερη αντίληψη και το πλέον μαθηματικό μυαλό που κάθισε στην θέση αυτή από το 1974. Τα θετικά του στον υπερθετικό βαθμό. Αλλά η ψυχολογία διδάσκει ότι τέτοια προσόντα συνοδεύονται και από ελαττώματα κρίσιμα. Όπως η εκρηκτικότητα του χαρακτήρα του και όχι μόνο. Ελαττώματα που δεν τον άφησαν να κερδίσει την εσωκομματική μάχη του 2007.

Θα είναι, όμως, κρίμα να αποτύχει ένα τέτοιο «φωτεινό μυαλό» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας...

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.