Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Τριμερής σύνοδος κορυφής στην Κωνσταντινούπολη


Τριήμερη σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται από σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή των ηγετών του Αφγανιστάν και Πακιστάν, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στο Λονδίνο.


Η σύνοδος, η τέταρτη του είδους αυτού, διεξάγεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και ο ομόλογός του Πακιστάν Ασίφ Αλι Ζαρνταρί μετέχουν στις εργασίες μαζί με κυβερνητικούς αξιωματούχους, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών.

Η Άγκυρα επιδιώκει να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των δύο χωρών, σε θέματα που προκαλούσαν ένταση μεταξύ των δύο χωρών έως πρόσφατα. Στις συνόδους εξετάζονται θέματα που αφορούν το Αφγανιστάν, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη διοργάνωση συνόδου μεταξύ των υπουργών Παιδείας του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Επίσης οι πρόεδροι των τριών χωρών θα εξετάσουν τη συνεργασία τους σε αρκετούς τομείς, όπως αυτή είχε αποφασιστεί στις προηγούμενες συνόδους.

"Αυτό που προσπαθούμε, είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας θα ερμηνευτούν σε τοπική δραστηριότητα και ότι οι γείτονες στο Αφγανιστάν θα δεσμευτούν ώστε να υλοποιηθούν οι προσπάθειες αυτές", δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπουράκ Οζούγιερκιν.

Η πρώτη τριμερής σύνοδος είχε διεξαχθεί με πρωτοβουλία της Τουρκίας την 1η Απριλίου του 2007 στην Άγκυρα, η δεύτερη στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στην Κωνσταντινούπολη και η τρίτη στις 30 Απριλίου του 2009 στην Άγκυρα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.