Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Σερβική οργή για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Μαυροβουνίου-Κοσόβου


Η Σερβία διαμαρτυρήθηκε έντονα στο Μαυροβούνιο για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο και ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στην Ποντγκόριτσα.



Σε ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι επιδόθηκε στον πρεσβευτή του Μαυροβουνίου «διακοίνωση διαμαρτυρίας για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Πρίστινα και ανακλήθηκε στο Βελιγράδι για διαβουλεύσεις ο πρεσβευτής της Σερβίας στην Ποντγκόριτσα».

Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η κίνηση του Μαυροβουνίου υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και δυσκολεύει τις προσπάθειες του Βελιγραδίου για βελτίωση των σχέσεων με τους γείτονες.

Το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο εγκαθίδρυσαν την Παρασκευή διπλωματικές σχέσεις με την ανταλλαγή επιστολών των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Μίλαν Ρότσεν και Σκεντέρ Χισένι.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι ο Μίλαν Ρότσεν επισήμανε προς τον ομόλογό του την ανάγκη να επιλυθεί μόνιμα το καθεστώς της κοινότητας των Μαυροβούνιων στο Κόσοβο και εκτίμησε ότι η σύναψη διπλωματικών σχέσεων θα ενισχύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η Ποντγκόριτσα αγνόησε τις συστάσεις του Βελιγραδίου να αναβάλει τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Κόσοβο, έως ότου εκδοθεί η γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όπου εξετάζεται η προσφυγή της Σερβίας κατά της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου.

Το Μαυροβούνιο αναγνώρισε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου στις 9 Οκτωβρίου 2008 και η Σερβία αντιδρώντας απέλασε την πρέσβειρά του από το Βελιγράδι.

Η πλήρης αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Σερβίας-Μαυροβουνίου επήλθε ένα χρόνο αργότερα.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.